Annie Algra-Huizinga 40 jaar voor de klas in Suwâld

Algemeen

Vrijdag 28 september jubileumfeest voor leerkracht CBS Dûbel-Ien

SUWALD - Op 1 augustus dit jaar was het een feit: Annie Algra uit Suwâld stond veertig jaar voor de klas van CBS Dûbel-Ien in Suwâld. Dit wordt vrijdag 28 september gevierd, niet alleen door de kinderen, ouders en het team, maar ook door het dorp.

Door Gerrit van der Meer

Toen ze veertig jaar geleden aan de school begon, was ze de jongste medewerker, nu is ze de oudste. Maar ze beleeft nog steeds plezier aan het lesgeven, ook al doet ze dat met ingang van het nieuwe schooljaar nog twee dagen per week, en geen drie meer. Vier decennia geleden was ze fulltime onderwijzeres, nog maar net klaar met haar studie aan de pedagogische academie.

"Dan komst yn Kanaän!"

"Suwâld? Dan komst yn Kanaän!", was toen de reactie van een oom van haar. Zelf wist ze nauwelijks waar het lag, bekent ze. "Ik hie der wolris fan heard, mar dat wie it dan ek." In Suwâld leerde ze jaren later haar man kennen. Samen met hem kwam ze aan de buitenkant van het dorp te wonen. Ze kregen twee dochters, die beiden inmiddels het huis uit zijn.

Overigens heeft ze wel ook lesgegeven in Ryptsjerk en Hurdegaryp, één tot anderhalve dag per week. Maar 'Suwâld' bleef haar basis. "As it goed is, wêrom sille jo dan fuortgean?" vraagt Annie Algra aan de verslaggever, in het bijzijn van directeur Margriet Mulder en collega Sashja Stielstra.
Het is trouwens niet zo, dat Algra - "juf Annie" voor de meeste Suwâldsters - een hekel heeft aan veranderingen. "De maatskippij feroaret, it ûnderwiis feroaret mei en Annie feroaret ek mei", zegt Margriet Mulder. "En as it giet om wurkjen mei kompjûters, binne der altyd wol bern dy´t juf helpe wolle, as juf it efkes net wit", grinnikt juf Annie zelf.

De school heeft nu in elke klas een groot digibord in plaats van een bord met krijtjes. Veel kan nu ook digitaal worden opgeslagen. De kinderen werken veel op tablets. "Earder gie it sa: de bern skreaune alles yn harren skriften. Dy steapel gie mei nei hûs en dan moast harren wurk neisjoen wurde." Juf Annie stelt zich bescheiden op. "De bern leare ek in hiel soad fan elkoar. Jo moatte as learkracht soms wat loslitte en jo mear as begelieder opstelle."

"Bern moatte boartsje,
dêr leare se in soad fan"

Annie Algra gaf en geeft meestal les aan de (gecombineerde) groepen 3 en 4, voorheen de klassen 1 en 2. Maar ook aan de oudere leerlingen gaf ze wel les.

"Der is wol ferskil tusken de jongste groepen fan no en fan eartiids. De bern kinne faak ek mear, as se by my yn 'e klas komme, as fjirtich jier lyn. Dat komt trochdat der yn de beukertiid al mear oan learen dien wurdt."

Dit laatste moet niet worden overdreven, vindt juf Annie. "Bern moatte boartsje kinne. Dêr leare se ek in hiel soad fan."

Haar lievelingsvak? "Sjonge mei de bern." Een hoogtepunt? Ze denkt even na. "It fieren fan hûndert jier basisûnderwiis yn Suwâld."

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 13 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 15 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 15 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 16 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 16 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 18 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 19 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 20 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07