Muziektheater over 100 jaar skûtsjegeschiedenis

Algemeen

Myn Skip is een ode aan het skûtsje met muziek, beeld, dans, theater en verhalen

EARNEWALD - Bij skûtsjesilen denken de meeste mensen aan de spannende wedstrijden in de SKS en IFKS. Volgens Age Veldboom en Cathrienus Herrema is de rijke historie van de skûtsjes echter bij weinigen bekend. In de voorstelling Myn Skip brengen de Earnewâldsters daarom honderd jaar skûtsjegeschiedenis in muziek, beeld, dans, theater en verhalen. Een ode aan het skûtsje.

Veldboom is de oprichter van het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Wanneer hij bezoekers uitlegt dat skûtsjes vroeger als vrachtschip werden gebruikt krijgt hij regelmatig de vraag of de zeilen dan later op de skûtsjes zijn gemonteerd. "Minsken steane der net by stil dat skûtsjes silende frachtskippen wienen. It wie hurd wurkjen." Hij vindt het belangrijk dat de verhalen over de skûtsjes worden doorverteld. "In skûtsje kin it sels net fertelle, dêrom moatte wy it dwaan".

Het project Myn Skip ontstond tweeënhalf jaar geleden. Herrema en Veldboom hebben twee gezamenlijke passies: skûtsjes en muziek. Een aantal mooie herinneringen leidden tot het idee voor muzikaal skûtsjetheater. Zo maakte het moment dat het houten skûtsje Aebelina na de bouw in het Skûtsjemuseum voor het eerst gegroet werd door skûtsjes op It Wiid veel indruk op Veldboom. "De skûtsjes hesen de fok krekt sa as skepen dogge by Sail foar it keninklik hûs". Herrema werd geïnspireerd tijdens een optreden van de bekende Amerikaanse band Snarky Puppy met het Metropool Orkest. "Wy sieten as publyk mei koptillefoans op tusken it orkest. Hiel bysûnder. Al ús moaiste erfaringen hawwe wy kombinearre yn ien foarstelling." Het publiek zit op de kade bij Annage en luistert naar het verhaal en de muziek door hoofdtelefoons. Het water It Wiid is een groot podium, waar de drie deelnemende skûtsjes Aebelina, de Sterke Jerke en het Earnewâldster skûtsje een hoofdrol vertolken, met bijrollen voor diverse andere schepen. De muziek wordt uitgevoerd door het singer-songwritersduo Ella & Her Man en Bigband Friesland. Ella de Jong vertolkt de rol van schippersvrouw: "Ik zing alle liederen en speel eigenlijk de liefde in het stuk". De meeste muziek is geschreven door Herman Woltman en de Friese teksten zijn geschreven door Baukje Wytsma. Bigband Friesland - hier speelt Herrema ook in - speelt vanaf een ponton op het water. Veldboom neemt samen met Harmen Brouwer de rol van verteller op zich. De choreografie van Dansteam BCD en de projecties op de doeken van de skûtsjes zorgen voor visueel spektakel. Ook indrukwekkend is het drijvende decor, ontworpen door Sietse Bruinsma en gemaakt door vrijwilligers van het Skûtsjemuseum. De regie is in handen van Theo Smedes.

Niet Friezen zullen 'Myn Skip' misschien verwarren met 'mienskip'. Beide begrippen betekenen iets heel anders, maar komen met de voorstelling samen. "Of der no iis leit of wy moatte skûtsjesile, it hiele doarp is yn't spier", geeft Veldboom aan. "Oan dit projekt wurkje mear as hûndert frijwilligers mei". De inspanningen van de Earnewâldsters hebben hun vruchten afgeworpen. Alle voorstellingen zijn uitverkocht, maar net voor het ter perse gaan van deze krant kwam het bericht dat er nog één extra voorstelling komt op 30 september. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf vrijdag 7 september 10.00 uur via: www.mynskip.nl.

Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 11 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 12 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 13 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 14 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 16 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23