Jeanet Groenewoud maakt bijzondere natuurfoto's

Algemeen

 

"Fotograferen is voor mij een passie, ik wil nieuwe dingen blijven ontdekken"

DRACHTEN – De natuur is een dankbare inspiratiebron voor creatieve fotografen, die een originele en bijzondere foto willen maken. Jeanet Groenewoud uit Drachten werkt met macrofotografie en legt met een eigen stijl vooral macro landschappen en dieren met haar camera vast. Ze maakt met verschillende technieken verrassend mooie natuurfoto's. "Werkend in de natuur kom ik tot de meest interessante composities".

Door Jelle Jeensma

Er zit veel variatie in haar fotografische werk. Ze behaalde de tweede prijs op het onderdeel 'abstract' bij de Keunstkrite fotowedstrijd. In haar abstracte foto zijn de contouren van een pompeblêd in het water te herkennen. De jury had er waarderende woorden voor. "Prachtig in het groen, mooie compositie, met een beperkte scherptediepte, een dynamisch en vervreemdend beeld".

Jeanet Groenewoud heeft al langer interesse voor fotografie, maar sinds 2013 is dit serieus geworden en is ze cursussen macro-, landschaps-, en portret- en modelfotografie gaan volgen. Ook heeft ze zich photoshoppen eigen gemaakt. "Daardoor heb ik een goede technische basis gekregen. Ik wil mij verder gaan ontwikkelen in de fotografie". Ze fotografeert vooral met uit Amerika afkomstige Lensbaby lenzen die een opvallende scherptediepte aan de foto geven en Vintagelenzen, nog uit de analoge periode, die op een moderne camera kunnen worden gebruikt. Deze beide lenzen geven bijzondere effecten aan haar foto's.

"Bij macrofotografie kun je in natuurgebieden afbeeldingen van insecten, vlinders en bloemen, close op ware grootte of juist groter weergeven. Speciale effecten maken de achtergrond van de foto zachter", vertelt Jeanet. Ook dit levert bijzondere foto's op, met speciale lenzen. Ze is de eigenaresse van ColorsofNaturePhotography en geeft cursussen en workshops. "Bij Sûnenz in Drachten geef ik een basiscursus fotografie, die op 14 september begint. Ik wil mijn kennis aan anderen overbrengen, daarnaast volg ik workshops. Fotograferen is voor mij een passie en ik wil hierin nieuwe dingen blijven ontdekken."

Jeanet Groenewoud gaat het liefst alleen met de camera het veld in om haar foto's te maken. "Ik houd van de natuur. Daar kom ik tot rust en kan ik mij goed concentreren op mijn werk. Ik heb oog voor details en merk dingen op die anderen meestal ontgaan. Je moet het goede moment kiezen om de foto te maken. Oog hebben voor de compositie is naast de techniek het moeilijkste, maar ook het meest uitdagende van de fotografie."

Het fotograferen van dieren is één van haar favoriete bezigheden. In de Apenheul in Apeldoorn maakte ze mooie foto's van apen. Dierentuin Aqua Zoo Friesland in Leeuwarden is voor haar een goede plek om te fotograferen. Ze gaat ook naar het buitenland. Opvallende foto's van een Amerikaanse zeearend maakte ze in een wildpark in Duitsland. Een foto van de zeearend, die te zien is op haar website, is gedrukt op aluminium en hangt aan de wand als kunstvoorwerp.

Foto's van Jeanet Groenewoud zijn te zien op haar website www.colorsofnature.nl.

 
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 1 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 2 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 2 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 3 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 4 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 5 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 7 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 8 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 23 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen gisteren
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen gisteren
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07