Muziek is van levensbelang voor Younas Mehdi

Algemeen

Pakistaanse zanger en componist: "Breng jongeren in contact met klassieke muziek"

HURDEGARYP - Vier jaar geleden kwam Younas Mehdi met zijn gezin van Pakistan naar Nederland. Over de reden van het vertrek wil hij liever niets kwijt. Younas is in Pakistan een bekende zanger en componist. Daarnaast was hij medewerker van de Noorse ambassade in Islamabad. Nu hij in Nederland woont en de taal heeft geleerd wil hij ook graag in het Nederlands gaan zingen.

Al van kinds af aan is Younas met muziek en zingen bezig. Hij ging in de leer bij Mehdi Hassan, een beroemde Pakistaanse 'ghazal'-zanger. Ghazal is een muziekgenre, vooral bekend in India en Pakistan. "Er is geen 'shortcut' als het om muziek gaat," vertelt hij over zijn leertijd. "Je moet het je stap voor stap eigen maken door veel te oefenen en vooral hard te werken."

Younas zingt vooral gospelliederen, liefdesliedjes en lichte klassieke muziek. "Klassieke muziek is al honderden jaren oud en belangrijk muzikaal erfgoed. Daarom vind ik dat de overheid van Pakistan zich hier meer voor moet inzetten. Bijvoorbeeld door muziekacademies op te zetten die jongeren in contact brengen met deze muziek. Zodat de kennis van generatie op generatie kan worden overgedragen."

Ook nu hij al een paar jaar in Nederland woont, krijgt hij nog steeds teksten vanuit Pakistan opgestuurd met het verzoek er muziek bij te componeren. "Ik heb muziek geschreven waar andere zangers heel bekend mee zijn geworden. En ik hoor vaak dat mensen de dag beginnen met mijn muziek. Dat doet me goed. Muziek moet een positieve boodschap hebben; een goed gevoel geven."

Zeven maanden verbleef Younas met zijn vrouw en kinderen in het asielzoekerscentrum van Burgum. Daarna verhuisde het gezin naar Hurdegaryp. Elke week gaan ze naar de Immanuelkerk in Noardburgum om de dienst bij te wonen. "Ik ben dankbaar voor de gastvrijheid die we in Nederland ervaren. Het is een mooi land, met een goed systeem en we hebben hier een goed leven. Daarom wil ik nu ook graag in het Nederlands zingen, zodat ik iets terug kan doen."

Op dit moment werkt Younas aan zijn Nederlandse liederen. "Ik componeer de muziek, bij teksten die anderen voor me schrijven. Het meest lastige is het vinden van de juiste toonladder. In Pakistan is de muziek heel anders dan hier. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat Nederlanders het kunnen volgen en kunnen meezingen." Als de muziek en zang klaar is, wordt er een videoclip gemaakt en is het eindresultaat op Youtube te zien.

Eind vorig jaar al was Younas zingend te zien in de voorstelling 'Wij zijn' in Theater Sense in Dokkum, over mensen met roots van over de hele wereld, die nu hier zijn, trots op hun woonplaats, op zichzelf en op elkaar. Ook zong hij tijdens de Pinksterdienst in
Burgum. Naast het zingen en componeren is hij bezig met een ondernemersplan voor een klein Pakistaans restaurant in Leeuwarden. "Muziek is voor mij van levensbelang, maar we kunnen er niet van leven. Ik wil de Nederlanders kennis laten maken met mijn muziek, maar ook met ons heerlijke Pakistaanse eten."

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 5 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 6 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 7 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 7 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 8 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 10 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 11 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 12 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07