SC Veenwouden verijdelt promotie VV Kollum

Algemeen Sport

FEANWALDEN - In een allesbeslissende voetbalthriller tegen VV Kollum heeft SC Veenwouden zich na een matig seizoen net op tijd herpakt. SC Veenwouden won zaterdag met 2-1 en weet zich verzekerd van de tweede klasse. Kollum greep in deze finale van de nacompetitie naast promotie en mag volgend seizoen weer proberen in de derde klasse een gooi te doen naar de titel of een periodekampioenschap.

Door Jelle Jeensma

Op de laatste voetbalkraker van het seizoen kwam veel publiek af. Ze hoopten op een spannende ontknoping en die kwam er ook, want Kollum kwam na een 2-0 achterstand knap terug tegen Veenwouden dat degradatie naar de derde klasse wilde voorkomen. Na de 2-0 had Veenwouden afstand genomen, maar de wedstrijd had een heel andere wending kunnen krijgen als Kollum in het begin twee grote kansen had benut. De verdediging van Veenwouden stond te schutteren, maar Joop Pijnacker wist twee keer niet te profiteren. Veenwouden ging door het oog van de naald en kon daarna het initiatief naar zich toetrekken.

Joop Pijnacker was de gevaarlijkste aanvaller van Kollum. Clubtopscoorder Gerard van Zonneveld was minder in beeld. Beide ploegen kregen kansen. Albertjan van Zwol van Veenwouden raakte een teruggelegde bal niet goed en namens Kollum schoot Ruben Merkus voorlangs. Bij Veenwouden was Albertjan van Zwol als vanouds de regisseur op het middenveld. Hij had al afscheid van de eerste selectie genomen en voetbalt in een veteranenteam. Ondanks het ontbreken van wedstrijdritme op dit niveau was hij beslissend in deze nacompetitie. Van Zwol is nog steeds sterk aan de bal en kan een wedstrijd lezen.

Een andere uitblinkende speler van Veenwouden brak de wedstrijd open. Met een inzet die het midden hield tussen een voorzet en een schot verraste Ygram Vrieling keeper Auke Hoekstra van Kollum. Direct na rust maakte de beweeglijke Ygram Vrieling zijn tweede goal. Dat was een beauty. Hij zette een paar tegenstanders op het verkeerde been en zag in zijn ooghoeken waar de ruimte was en hoe de keeper zich had opgesteld. Wat volgde was een fraai en onhoudbaar schot. Kollum moest nu alles op de aanval zetten en dat was een kolfje naar de hand van Veenwouden, dat met counters de wedstrijd definitief op slot had kunnen gooien. De kansen werden gemist, zodat Veenwouden de tegenstander in de wedstrijd hield. Kollum kwam terug door een kopbal van Benjamin Zondervan en daarmee was er nog tijd een verlenging uit het vuur te slepen. Veenwouden hield vrij gemakkelijk stand, waardoor het 2-1 bleef.

Joop Pijnacker van Kollum vond dat Veenwouden de meest volwassen ploeg was en de winst eigenlijk wel had verdiend. "We begonnen goed en zaten er bovenop. Na een geluksgoal van Veenwouden speelden we alles of niets en werd het 2-0." Pijnacker kijkt ondanks de gemiste promotie toch tevreden terug. "Het team heeft zich goed ontwikkeld en we hebben veel gescoord. Ik denk wel dat we meekunnen in de tweede klasse, maar gemakkelijk zou het niet zijn geworden."

Rinse Procee van Veenwouden was opgelucht na deze winst. Degradatie zou dramatisch zijn geweest, meent hij. De rentree van Albertjan van Zwol was volgens de linker vleugelaanvaller een goede vondst. "Hij laat het hele team beter voetballen." 

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 10 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 11 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 11 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 12 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 13 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 14 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 16 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 17 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07