Kringloopwinkel Samuel schenkt jeugd 1500 euro

Algemeen


GYTSJERK - Kringloopwinkel Samuel, in de oude melkfabriek van Gytsjerk, loopt als een trein. "Er worden veel spullen gebracht en er zijn voldoende vrijwilligers", vertelt voorzitter Yolanda van Lunzen. "Wat ons echter verbaast is dat niet meer studenten onze winkel bezoeken, terwijl wij voor kamerbewoners toch heel wat hebben." De vrijwilligers zijn daarom content over de samenwerking die ontstond met de jongeren van 'Trynwâlden goes Burkina Faso'.

Elf jongeren in de Trynwâlden gaan deze zomer voor een werkvakantie naar het midden-Zuid-Afrikaanse land Burkina Faso. Het hele jaar zijn ze actief met het inzamelen van geld voor de reis naar en materialen voor de bouw van een school die zij gaan helpen. In maart organiseerden ze bijvoorbeeld een Midnight Walk en in april verkochten ze duizend puddingbroodjes.
Kringloopwinkel Samuel schonk deze groep onlangs een gift van maar liefst 1500 euro. "Daarvoor doen wij graag wat terug", zeggen Femke de Boer en Wiepkje Prins, twee van de betrokken jongeren.

Het is voor het eerst dat kringloopwinkel Samuel geld schonk aan een andere organisatie dan kindertehuis Samuel in Paramaribo. Yolanda van Lunzen vertelt: "Wij werken als stichting nauw samen met een stichting in Emmen. De vrijwilligers van die stichting kenden de Nederlandse verpleegsters die de nood van dit kindertehuis in de jaren zestig onder de aandacht brachten, en onderhouden de contacten met het huidige bestuur van het Surinaamse kindertehuis. De laatste jaren hebben echter bij het kindertehuis veel wisselingen plaatsgevonden, waardoor er grote cultuurverschillen zijn ontstaan en enige problemen. Contacten lopen stroef en afspraken worden niet nagekomen. 'Emmen' heeft ons geadviseerd tijdelijk even geen geld over te maken."

Omdat de kringloopwinkel in Gytsjerk echter prima loopt, werd de pot steeds groter. "Wij zijn een stichting die zich inzet voor kinderen in armoede. Als bestuur hebben we gezegd: waarom zouden we ons geld niet een keer besteden bij de voordeur? Via het project 'Trynwâlden goes Burkina Faso' komt het óók bij minder bedeelde kinderen."

In ruil voor de gift vroegen de vrijwilligers van kringloopwinkel of de jongeren hen wilden helpen bij het bijwerken van de website en de Facebookpagina. Bovendien gaan de jongeren een aantal dagen vrijwillig werken in de winkel.

In het filmpje laten vrijwilligers van het eerste uur (oud-voorzitter Gelf Kingma, huidige secretaris Gerben van der Lei en zijn echtgenote Tini) en Yolanda van Lunzen zien hoe gemoedelijk het er altijd toe gaat in kringloopwinkel Samuel.
"Mensen komen hier voor spullen, maar ook voor een praatje. Soms zijn we net een bibliotheek," lacht Van der Lei. "Mensen die op vakantie gaan kopen boeken en brengen ze later weer terug. Prijzen stellen we vast in overleg met de koper. Wat heeft hij er voor over? Dat is een gemoedelijk spel, de opbrengst is voor het goede doel."

Runia van Nautaweg 3 | Open: woensdag 13.30 tot 16.30 uur vrijdag 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur | 058-2562582

Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 5 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 5 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 6 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 7 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 22 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 23 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen gisteren
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen gisteren
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23