Wieger de Vries is een bekende deelnemer op de cross in Sumar, maar hij stopt ermee. Op pinkstermaandag doet hij voor de laatste keer mee.
Wieger de Vries is een bekende deelnemer op de cross in Sumar, maar hij stopt ermee. Op pinkstermaandag doet hij voor de laatste keer mee. Foto: Actief Media

Autocross Sumar staat garant voor spektakel

Algemeen

"Wij hebben nu rond de honderddertig deelnemers", zegt Harry van der Meer, mede-organisator en speaker bij het evenement. "Daar zullen ongetwijfeld nog een aantal coureurs bijkomen. In de praktijk zie je dat zich de laatste dagen voor de autocross en zelfs op de dag van de cross zelf nog deelnemers melden. Die schrijven we dan alsnog in." De coureurs strijden om de eer en om de geldprijzen, die in Sumar altijd weer aantrekkelijk zijn. Het publiek kan rondom het circuit de races volgen en zich vermaken met deze sport.



SUMAR - De traditionele autocross in Sumar zal Pinkstermaandag weer veel autosportliefhebbers naar de Bosweg in Sumar trekken. Ook de 47e editie staat garant voor spectaculaire races in verschillende klassen.

Vanaf elf uur 's ochtends beginnen de manches en in de namiddag worden de finales verreden. Er wordt gereden in de categorieën standaard, damesklasse, vrije standaard, bangerstox, regio en junior. Als het wedstrijdverloop het toelaat wil de organisatie de finales wat langer maken. "Dan zouden we een aantal rondes meer kunnen laten rijden. Dit bepalen we pas als de finales in zicht zijn", vertelt Harry van der Meer.

Trio uit Sumar hoopt op finale
De coureurs komen uit de wijde regio. Ze hoeven het niet alleen te doen, want vaak staat een heel team klaar om de crossauto optimaal te laten rijden. In Sumar zelf, de thuisbasis van de cross, is autosport zeer populair en verschillende rijders laten zich dan ook zien tijdens de de jaarlijkse wedstrijd. Albert van der Werf, Anne van der Meulen en René Haarsma hebben hun crossauto gestald in Sumar en hopen op een goede klassering in de regioklasse, waarin de concurrentie groot is. "De finale hebben we nog nooit bereikt, we hebben vaak te kampen met materiaalpech", zegt Albert van der Werf. De drie coureurs rijden de manches beurtelings en hopen na deze teamprestatie op een finaleplaats. "Wie dan achter het stuur zit moeten we nog uitmaken. Misschien degene die het best presteert", zegt Van der Werf.

De laatste keer 
Een bekend gezicht bij de cross is Wieger de Vries uit Drachten, die uitkomt in de standaardklasse. De Vries is tweeënvijftig jaar en rijdt al sinds 1986 zijn rondjes op de crossbanen. Hij wil nu stoppen. Hij kan terugzien op mooie resultaten. "Ik ha de 25e edysje fan de cross yn Sumar wûn. En ik ha ferskate kearen twadde en tredde west en de lêste trije jier haw ik de massastart wûn. Dêr docht no myn soan Richard oan mei."

Coureurs winnen de cross in Sumar niet zomaar een paar keer achter elkaar. De Vries was er meestal bij in Sumar. De jaren beginnen nu echter wel te tellen. "Ik krij lichaamlike klachten. Ik doch dit seizoen foar it lêst mei. Dat haw ik faker sein, mar no is it echt sa."

In de crosskant in Weekblad Actief van deze week staat meer informatie.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 6 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 8 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 8 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 9 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 9 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 11 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 12 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 13 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07