Danique Braam heeft sterkste eindschot in huis

Algemeen Sport

Anouska Koster dicteerde voor een groot deel de koers, maar het eindschot ontbrak bij de renster uit De Westereen, omdat het beste er bij haar wel af was na een intensief weekend en veel kopwerk in Ureterp. "Tevreden ben ik niet, ik heb veel werk moeten opknappen en dat kostte veel kracht. Je kunt wel zeggen dat ik vandaag de pineut was." De dag daarvoor had Koster nog de Ronde van Vlaanderen gereden. Daarin speelde ze met een vierenveertigste plaats geen hoofdrol, evenmin als haar ploeggenoten.



URETERP - Het vrouwenwielrennen is terug in de Wielerronde van Ureterp. De gedoodverfde favoriet Anouska Koster leek op Paasmaandag opnieuw de beste te zijn, maar na vijfenveertig kilometer bleek dat zij teveel energie had verspeeld. Danique Braam uit Feanwâlden had nog over en finishte als eerste op de Weibuorren in Ureterp.

Door Jelle Jeensma

Valpartij
Dat de Ronde van Ureterp een goed rennersveld bij de vrouwen op de been kon brengen, is zeker de verdienste van het plaatselijke wielercomité. Vorig jaar ontbrak de vrouwenkoers, maar nu stonden bijna veertig rensters aan de start en werd er hard gereden. "Voor de inwoners is het vooral mooi dat er rensters uit het eigen dorp aan de start kunnen komen", vertelt Anneke Mook. Ze doelde daarmee op Wendy Oosterwoud, die zelfs even een vluchtpoging ondernam met nog vier rondes te gaan. Ze bleef niet weg. Ook stonden twee Duitse rensters op het wedstrijdformulier. Een van hen maakte bij het start- en finishpunt een lelijke val en moest met een ambulance naar het ziekenhuis.

Verschillende rensters probeerden uit de greep van het peloton te blijven. Nicole Clerx uit Groningen probeerde het, maar werd teruggehaald. Paulien Koster uit Delfstrahuizen liet zich later zien. Het waren niet meer dan speldenprikken, want de achtervolgers reageerden attent.

Scherpste sprint Danique Braam
De dameskoers werd in de laatste ronde beslist. Danique Braam had de scherpste sprint en werd winnaar. "Anouska Koster reageerde overal op en ik ben in haar wiel gaan zitten. Ik had een goede kans om hier te winnen", zei Braam, die in 2016 ook al met een sprint de Ronde van de Kerspelen in haar voordeel besliste en nu rijdt voor Rennersclub Jan van Arckel. De derde plaats in dit eerste criterium van het wielerseizoen in het noorden was voor Eva Buurman uit Wervershoof.

Beloften en eliterenners
De wedstrijd bij de beloften en eliterenners werd gewonnen door Rick Ottema. De renner uit Muntendam zat in een kopgroep en won de sprint. NWVG-renner Harthijs de Vries uit Kollum werd tweede en Sjors Bakker, een ploeggenoot van Ottema, eindigde op de derde plaats.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 7 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 9 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 9 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 10 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 10 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 12 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 13 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 14 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07