René van Kaam: al 26 jaar uitgever van Platenblad

Algemeen

MARRUM - Het fenomeen popmuziek werd in de jaren zestig en zeventig volwassen en artiesten leverden in die tijd de ene na de andere baanbrekende elpee af. René van Kaam uit Marrum kan gerust een kroniekschrijver van dit muzikale tijdperk worden genoemd. Al sinds de jaren negentig brengt hij Platenblad uit, een tijdschrift waarin artiesten uit de jaren zestig en zeventig en begin jaren tachtig centraal staan.

Door Jelle Jeensma

"Popmuziek is altijd mijn passie geweest en ik ga door met het Platenblad zolang het kan", zegt de redacteur en uitgever uit Marrum. De zestiger René van Kaam maakte voor het eerst kennis met de popmuziek toen de Beatles in 1964 door de Amsterdamse grachten voeren. De Beatles zijn nog steeds buitencategorie, vindt Van Kaam, maar ook Moby Grape, de psychedelische rockband Love, de Beau Brummels, Jefferson Airplane en The Byrds staan op zijn favorietenlijstje.

De muziekliefhebber uit Marrum heeft een grote verzameling elpees. In 1992 bracht hij het eerste Platenblad uit. Het blad verschijnt acht keer per jaar. Begin maart komt nummer 234 uit. Zijn medewerkers beschikken over opvallend veel parate kennis en vertellen in lange verhalen over artiesten en hun discografie.

Platenbladlezers kiezen de favoriete albums van een artiest of de beste cd in een bepaald jaar. Ook staan er recensies in van ouder elpeewerk, achtergrondverhalen over artiesten, stromingen in de popmuziek en informatie over platen- en cd-beurzen. Johan Peels laat in zijn vaste rubriek 'De Omgevallen Platenkast' een muziekverzamelaar aan het woord komen. Besprekingen van recent werk door Van Kaam zijn te vinden op de website platenblad.wordpress.com.

"Ik doe de redactie en druk het blad zelf met een riso printer. De foto's verschijnen in zwart-wit, de kwaliteit daarvan is eigenlijk van ondergeschikt belang. De informatie over de artiesten staat voorop." Van Kaam heeft zijn apparatuur in zijn woonhuis in Marrum. Hij is een druk baasje. In de Oosterstraat in de stad Groningen heeft hij een herenmodezaak. Een etage hoger is platen- en cd-winkel Elpee gevestigd.

"Platenblad verschijnt in een oplage van elfhonderd exemplaren en moet het naast de losse verkoop vooral hebben van de vaste abonnees. Het aantal abonnementen schommelt nu rond achthonderdvijftig", zegt Van Kaam. Het lezersbestand vergrijst, de veertigers en vijftigers van vijfentwintig jaar geleden zijn op leeftijd gekomen. "Steeds vaker komt een abonnement tot een einde omdat iemand is overleden", zegt Van Kaam.
Van Kaam weet niet hoelang hij nog doorgaat met Platenblad. "Als het aantal abonnees drastisch zou afnemen, wordt het moeilijk het blad nog langer uit te brengen. Ook moet ik er plezier in blijven houden." Platenblad beschikt ook over een Facebookpagina. Meer informatie is verkrijgbaar via email platenblad@planet.nl

Enkele covers van Platenblad zijn te zien op het filmpje dat via de ActiefPlus-app kan worden bekeken.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 7 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 8 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 8 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 9 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 10 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 11 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 13 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 14 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07