Schrijfmarathons op diverse locaties in de regio

Algemeen


FRYSLAN - Rondom 10 december, de Dag van de Mensenrechten, wordt dit jaar opnieuw een schrijfmarathon georganiseerd voor Amnesty International. Plaatselijke groepen in Noordoost-Friesland doen mee. Iedereen die wil bijdragen, kan langskomen op vele locaties om ook een brief of kaart te schrijven.

Met de schrijfmarathon wordt aandacht gevraagd voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven. Of als ze worden gediscrimineerd om wie ze zijn, of vastgezet zijn omdat ze voor hun mening uitkomen. Nederlanders én mensen elders in de wereld schrijven brieven om de aandacht te vestigen op het onrecht dat deze mensen wordt aangedaan. Ook sturen de briefschrijvers groetenkaarten, zodat de mensen die dit jaar centraal staan, weten dat ze niet vergeten zijn.

Tijdens de Schrijfmarathon van vorig jaar werden in Nederland 166.000 brieven geschreven. Wereldwijd werden bijna 4,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms'jes en WhatsApp'jes verstuurd. "Hoe groter die vuist, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid." Vanuit Noordoost-Friesland werden 1025 brieven en briefkaarten geschreven.
Een lawine aan brieven dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. Hoe meer groetenkaarten, hoe beter de steun wordt gevoeld. Vorig jaar schreven mensen op verzoek van Amnesty voor Máxima Acuña uit Peru, omdat zij en haar gezin bedreigd en mishandeld werden omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. Máxima Acuña verwoordde de gevoelde steun volgens Amnesty als volgt: "Ik ben oneindig dankbaar dat ik niet alleen ben, maar hulp krijg van zoveel mensen van over de hele wereld." In mei 2017 bepaalde het hooggerechtshof van Peru dat ze op haar land mag blijven wonen.

Verdedigers van mensenrechten krijgen dit jaar speciale aandacht. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting, tegen discriminatie of onderdrukking. Wereldwijd worden zij echter steeds vaker slachtoffer van intimidatie, vervolging en geweld.

In Drachten schrijft wethouder Ron van der Leck van Smallingerland zaterdag 9 december om 11.00 uur de eerste een brief in de bibliotheek op het Museumplein. Er kan hier geschreven worden tot 16.00 uur. Vanaf 12.00 uur kunnen ook in de Doopsgezinde kerk in Drachten, aan de Zuiderbuurt, brieven worden geschreven.

Vrijdag 8 december kan er geschreven worden in De Westereen, van 13.30 tot 17.30 uur in de bibliotheek.

Zaterdag 9 december zijn er schrijfmarathons in Hurdegaryp van 11.00 tot 15.00 uur in MFC It Maskelyn; in Garyp van 9.00 tot 16.00 uur in Theetún De Buorren (Greate Bourren 32); in Buitenpost vanaf 14.00 uur tot zondag 10 december in Art-it-is; in Dokkum van 10.00 tot 17.00 uur in de kerk van de Doopsgezind/Remonstrantse gemeente aan de Legeweg 14; en in Burgum van 11.00 tot 17.00 uur in de tent tegenover Kruitvat.

Op zondag 10 december kun je in Burgum in de vier kerken een petitie ondertekenen, of in Garyp in de kerk voorbeeldbrieven tekenen.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 12 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 14 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 14 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 15 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 15 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 17 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 18 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 19 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07