Tieners uit Hurdegaryp bouwden school in Malawi

Cultuur

MKUMBANJARA - Nadat Nynke Poelstra, Sacha Wijmenga en Ilse Bakker met een groep van 12 jongeren uit Hurdegaryp en 19 uit Monnickendam onder de vlag van World Servants met het vliegtuig in het Afrikaanse land Malawi arriveerden, moesten ze nog vijf uur lang opgepropt in een busje zitten om bij hun afgelegen bestemming Mkumbanjara aan te komen.

"Van die vijf uur ging er ongeveer 1,5 uur over onverharde wegen," aldus Ilse. "Het voelde alsof je in een achtbaan zat. We dachten: waar zijn we aan begonnen?" Maar de reis, die van 31 juli tot 19 augustus zou duren, bleek zeer de moeite waard. In het kleine dorpje bouwden de jongeren aan een school en maakten ze latrines. De reeds aanwezige school was veel te klein om alle kinderen te kunnen herbergen. Daarom moesten de oudere kinderen lang lopen om bij een andere school te komen, die in het regenseizoen ook nog eens onbereikbaar was door een rivier. De school met twee klaslokalen en een kantoor waren dus geen overbodige luxe.

De meiden schrokken aanvankelijk erg, bij hun eerste kennismaking met Afrika. "Het is daar zo anders!" vertelt Sacha. "Een stuk armer dan hier natuurlijk. Mensen dragen kapotte kleding en de hygiëne is zo slecht. Kinderen laten hun behoeften gewoon lopen en overal zijn vliegen."

Gedurende de drie weken hadden de jongeren geen telefoon tot hun beschikking. Via de site van
World Servants konden ze een enkele keer iets aan hun familie schrijven. "Maar de dagen waren zo vol, dat we dat ook helemaal niet hebben gemist," aldus Nynke. "We werden om zes uur gewekt en begonnen met bouwen om half acht. Tot vijf of soms zelfs zes uur
gingen we door. Daarna kregen we een halve emmer water om ons mee te 'douchen' en om negen uur waren we zo moe dat we graag
gingen slapen op ons matrasje op de vloer."

Bij vertrek was de school bijna klaar. De mensen in Mkumbanjara moeten zelf nog de vloer maken en een gedeelte afmetselen. "Ze werkten allemaal keihard mee. Harder dan wij, we zagen ze nooit even pauze houden om iets te drinken. Vooral de vrouwen werkten hard, zij doen daar het zware werk. En ze waren altijd vrolijk! Tijdens het doorgeven van de bakstenen waren ze constant aan het zingen. Ze hadden al twee jaar uitgekeken naar onze komst. Hun hartelijkheid was hartverwarmend, al konden we niet echt met ze praten."
Met een bijzondere welkomstceremonie werden ze binnengehaald. Daarbij kregen ze een geit, die later voor hen werd geslacht. "Ze waren erg vrijgevig!"
Naast bouwen organiseerden ze ook activiteiten voor de kinderen, zoals een groot kinderfeest aan het eind, waarbij de kinderen typisch Nederlandse spelletjes deden en pannenkoeken kregen. "Ze wisten niet eens wat ze daarmee moesten doen, maar toen ze het in de gaten hadden, vonden ze het heerlijk!
Het was een mooie, maar heftige ervaring. We vonden het vooral moeilijk de mensen daar achter te laten, wetend hoe arm ze zijn." Nu zijn ze nog aan het bijkomen, maar wie weet volgt er over enkele jaren nog zo'n bijzondere reis.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 13 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 14 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 14 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 15 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 15 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 17 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 19 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 20 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07