Buick brandweerauto geadopteerd door stichting

Cultuur

DRACHTEN – Tot 1956 bleef de Drachtster brandweer branden blussen met een Buick brandweerauto, bijna dertig jaar eerder aangeschaft. Nu is deze iconische brandweerauto een historische en nog steeds rijdende bezienswaardigheid. De oldtimer is eigendom van de gemeente, maar wordt op 18 juli overgedragen aan de Stichting Buick 28-24 SIX Brandweer Drachten.

Door Jelle Jeensma

De Stichting is opgericht om oud brandweermateriaal uit de regio Drachten te onderhouden en aan het publiek te tonen. De Buick is het paradepaardje. "Deze oldtimer is het toonbeeld van ouderwets handwerk, moderne brandweerauto's zijn uitgerust met elektronica", zegt Hendrik van Rijs, die bijna dertig jaar voor de brandweer werkte en één van de initiatiefnemers is van de stichting, die vijf bestuursleden heeft.
De officiële overdracht van de Buick is op 18 juli om 20.30 uur bij de brandweerkazerne aan de Loswal in Drachten, waar de brandweerauto gestationeerd is. "Zowel de Veiligheidsregio Fryslân, waar de Drachtster brandweerkazerne onder valt, als de gemeente Smallingerland heeft geen financiële mogelijkheden de Buick te onderhouden. In dat beheer moet de stichting nu voorzien. De Veiligheidsregio blijft er wel bij betrokken", vertelt Van Rijs.

De Buick model 28-24 six werd in 1927 in gebruik genomen. Twee jaar eerder was hotel 'De Pijlaars' aan de Noorderbuurt tot de grond afgebrand, omdat het brandweermateriaal te weinig bluscapaciteit had. De gemeenteraad besloot de Buick 28-24 six, een brandweerauto met een grotere pompcapaciteit, aan te schaffen. De Buick, met het zwaarst leverbare chassis, was bijna drie keer zo duur als een T-Ford, maar de kwaliteit was veel beter. De auto werd geplaatst in de tot brandweerkazerne verbouwde school aan de Noordkade in Drachten. In de Tweede Wereldoorlog werd alle koper en brons van de Buick rood geverfd, om te voorkomen dat de Duitse bezetters er wapens van zouden maken. Na de oorlog bleef de brandweerauto tot 1956 dienst doen.

Jaren later, in 1985, werd de brandweerauto rigoureus gerestaureerd. De verdwenen originele radiateurdop aan de voorkant werd vervangen door een ander exemplaar, nadat een oldtimerfanaat, die radiateurdoppen spaarde, een afgietsel had gemaakt. In 2012 werd nog een grote opknapbeurt uitgevoerd. De oldtimer blust allang geen branden meer, maar wordt van stal gehaald bij verschillende activiteiten.

De Stichting Buick 28-24 SIX Brandweer Drachten verhuurt de brandweerauto regelmatig. "De brandweermannen zitten dan in originele kleding op de auto", aldus Van Rijs. Bij trouwerijen, tentoonstellingen, oldtimerbeurzen, optochten, jubilea, ceremonies en andere evenementen is de Buick een trekpleister. "Daarnaast hopen we op de steun van sponsors en donateurs, zodat we het onderhoud goed kunnen blijven uitvoeren", zegt Van Rijs. Wie de Buick wil boeken of bezichtigen dan wel informatie wil, kan contact met hem opnemen, via e-mail: hvanrijs@hotmail.com, tel. 0512-518260 of 06-29238228.

Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 11 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 12 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 13 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 14 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 16 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23