Muziek op koningsdag, donderdag 27 april in De Ikker

Cultuur


BURGUM – Donderdag 27 april geeft het Interkerkelijk Burgumer Mannenkoor (IBM) een jubileumconcert in De Ikker in Burgum. Het koor dat al veertig jaar hoge eisen aan zichzelf stelt, heeft bijzondere gasten uitgenodigd: het top-ensemble Fryslân Brass en sopraan Tetsje van der Kooi.

Interkerkelijk Burgumer Mannenkoor geeft jubileumconcert

Voorafgaand aan het concert is in de Stryp een korte officiële receptie voor de koorleden en hun partners. Daarna, om 20.00 uur, begint het jubileumconcert. Dat wordt een mengeling van nostalgie, emotie, kwaliteit en sfeervol genieten. De koorleden zingen hun meest favoriete liederen van de afgelopen veertig jaar.
Uit de koormap met 397 nummers werden voor een afwisselend en vlot jubileumprogramma vijftien nummers gekozen. Kenmerkend voor het IBM is het brede repertoire. Met plezier wordt geput uit het rijke erfgoed van kerkelijke tradities, volksliederen en shanty’s. Ook Gregoriaans, Russisch Orthodoxe liederen of Engelse hymnes ontbreken niet.

Bijzondere gasten
De jubileumnummers worden afgewisseld met bijdrages van de gasten deze avond. Zowel Fryslân Brass als Tetsje van der Kooi hebben door eerdere samenwerking een speciale band met het mannenkoor. Tetsje van der Kooi bijvoorbeeld, vergezelde het Interkerkelijk Mannekoor op de Amerika-reis van 1999. Bij de gezamenlijke sfeervolle optredens voor ‘friezen om útens’ werden veel harten geraakt.
Volgende week donderdagavond, tijdens het jubileumconcert, zal ze nog eens herhalen hoe ze samen met het IBM ‘Ït Heitelân’ vertolkte. En samen met Fryslân Brass zal ze Gabriella’s Song zingen.

Tetsje van der Kooi
Tetsje van der Kooi was al op jonge leeftijd actief in de muziek. Ze was lid van het plaatselijke kinderkoor en speelde cornet, onder meer bij brassband de Wâldsang uit Buitenpost.
Later studeerde ze solozang aan het Rotterdams Conservatorium. Ze slaagde in 1995 voor het diploma docerend musicus. Daarna vervolgde ze haar studie aan het conservatorium in Utrecht. In 1999 behaalde ze het diploma uitvoerend musicus. Ook studeerde ze enige tijd aan de befaamde Musik Hochschule te Dresden. Recent, op 12 april, zong ze in de Matthäus Passion in de Pieterskerk te Leiden.

Fryslân Brass
‘Fryslân Brass’ is de naam van het ensemble van een groep enthousiaste musici uit de Friese brassbandtop. Alle leden zijn nauw met de muziek verbonden. Of ze hebben een professionele muziekopleiding genoten, of ze zijn werkzaam als dirigent, muziekleraar of jurylid.
Fryslân Brass heeft een zeer veelzijdig repertoire met zowel klassieke als moderne amusementsmuziek. Er is altijd plaats voor humor bij hun optredens.

Dirigent wil plezier bij het zingen
Dirigent van het Interkerkelijk mannenkoor is al vele jaren Pieter Postma uit Leeuwarden. Na een carrière als mu¬ziekleraar en en¬thousiast en begaafd zanger heeft hij nog steeds een heel eigen plekje in de Friese muziekwereld. Naast het IBM dirigeert hij het Zuidwesthoek Mannenkoor. Plezier van het samen zingen staat bij hem voorop, naast het naar elkaar te luisteren en er iets moois van maken. De repetitie-avon¬den worden intensief benut. De laatste weken is op deze woensdagavonden met veel plezier toegewerkt naar het hoogtepunt van 2017: het 40-jarig jubileumconcert.

Foto-onderschrift
Het koor in actie op de repetitieavond in het Martinushuis. Op de voorgrond zeven mannen die al 40 jaar lid zijn. Van links naar rechts: Pieter Bekkema, Ines Bergsma, Jelle Hoekstra, Albert Tiesinga (huidige voorzitter), Menze Pruis, Piet de Vries en Sigo van der Werf. (niet aanwezig is Pieter Kramer). Foto Klaas Rozema

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 2 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 3 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 3 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 4 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 5 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 6 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 8 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 9 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen gisteren
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen gisteren
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07