Afbeelding

De gouden baktip van Trochreed-kok Gerard Jullens

Specials

READTSJERK - De decembermaand is in aantocht. Menigeen breekt de komende weken het hoofd over het kerstdiner. Voor velen hoort daar een lekker stukje vlees bij. Kok en eigenaar van restaurant De Troch­reed in Readtsjerk heeft een gouden tip om dat vlees op de juiste wijze te bereiden.

Hoe bereid je vlees op de juiste wijze?

Het is best moeilijk vast te stellen hoe lang het vlees eigenlijk moet worden gebakken. Het hangt natuurlijk af van het gewenste resultaat. Je wilt een lekker zacht stukje vlees, bloeddoorregen, of misschien nog bijna rauw? Of houd je daar niet van en wil je je entrecote lekker doorgebakken serveren? “Doorgeslagen”, noemen ze dat in de professionele keuken. Of: ‘well done’. “We onderscheiden drie gradaties”, vertelt Gerard Jullens. “Medium rare, medium en well done.” Je kunt vaststellen in welke fase het bakproces is, door de hardheid van het vlees te vergelijken met je vuist.

“Vergelijk de hardheid van het vlees met je vuist”

“Maak een vuist”, is de tip van Gerard Jullens, “en houd je hand ontspannen. Druk tussen duim en wijsvinger op het zachte deel van je vuist. De huid veert mee. Heeft het vlees in de pan dezelfde veerkracht, dan is het in het stadium van zacht, rood, vlees.”
Knijp je vervolgens de vuist een beetje aan, dan vermindert de veerkracht van het gedeelte tussen duim en wijsvinger: medium.

Span je je vuist nog verder aan dan verdwijnt nog meer veerkracht uit de huid. Voelt het vlees in de pan net zo, dan heet dat ‘doorgeslagen’, ‘well done’. Laat het vlees na het bakken nog even rusten.

Wat het lekkerst is, hangt af van je persoonlijke smaak en het soort vlees dat je aan het bakken bent. De meeste mensen houden van medium. Mensen die goed doorgebakken vlees willen, wordt geadviseerd te kiezen voor vleessoorten die zich daarvoor ook lenen: vleesproducten met veel vet. “Ossenhaas is te duur en wordt te taai”, vindt Jullens. “Sommige entrecotes of bijvoorbeeld rib-eye zijn meer geschikt.”

Zelf likt Gerard Jullens zijn vingers af bij een stukje bijna rauw ossenhaas, of een heerlijke entrecote, medium gebakken.

Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 9 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 10 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 11 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 12 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 14 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23