Afbeelding

VV Jistrum slaat met jonge selectie nieuwe weg in

Sport Sport

JISTRUM - Van VV Jistrum kan niet meteen worden verwacht dat ze het niveau van de laagste klasse in het zaterdagvoetbal dit seizoen zal ontstijgen. Wel staat er nu een verjongde selectie waarvan één en ander mag worden verwacht. De kleine maar vitale dorpsclub heeft wel een grote wens: een beter trainingsveld waarop ook de talrijke jeugdspelers uit de voeten kunnen.

Door: Jelle Jeensma

Nog niet zo lang geleden streed VV Jistrum tegen FC Fochteloo in een ludieke wedstrijd om de weinig benijdenswaardige titel ‘het slechtste voetbalteam van Friesland.’ Die eer ging naar het team uit Ooststellingwerf, maar Jistrum, dat alle competitiewedstrijden in de vijfde klasse verloor, was een ‘goede’ tweede. Maar VV Jistrum is niet langer het ‘lelijke eendje’ in de voetballerij en wil zichzelf op de kaart zetten.

Jeugdeams goed bezet

Ook dit seizoen stromen de punten nog niet binnen, maar de eerste selectie biedt in ieder geval weer perspectief, zegt Syds Boersma namens de club. “We verwachten in de middenmoot te eindigen. Een aantal oudere spelers is gestopt en hebben plaatsgemaakt voor A-junioren. Dat we verder gaan met jeugd heeft positief uitgepakt. Onze nieuwe hoofdtrainer Sjouke Borger kan goed werken met jeugdspelers en is een consequent man.”

De eerste selectie is voldoende bezet en ook zijn er genoeg spelers voor het tweede team. “Vorig seizoen werden wedstrijden van het tweede nog regelmatig afgelast”, zegt Boersma. VV Jistrum heeft ruim 160 leden. “We hebben geen A-junioren, maar de andere jeugdteams zijn allemaal prima bezet, van de B-junioren tot en met de minipupillen, waarvoor we trouwens nog een trainer zoeken.”

VV Jistrum heeft al drie seizoenen een damesteam, dat een onderlinge competitie speelt in een poule met SC Twijzel, VVT en VV Zwaagwesteinde. De teams in deze poule bestaan uit zeven speelsters. “We willen graag meedoen in de bondscompetitie, maar dan moeten we meer dan elf speelsters hebben”, weet Boersma. De vrouwen worden getraind door Gijsbert Nicolai, een speler van het eerste herenteam.

De toekomst van de voetbalclub ziet er na een aantal mindere jaren weer goed uit, vertelt Boersma. “Twee jaar geleden zagen we het somber in. Maar de sfeer in de vereniging is positiever geworden, ook spelers uit andere plaatsen zitten bij de selectie. Jistrum heeft veel jonge gezinnen en er zijn hier twee basisscholen. Dat houdt het dorp levendig. Jongeren die eerder verhuisden keren terug naar Jistrum, er staan geen huizen meer leeg. De saamhorigheid in het dorp is groot, als er iets georganiseerd wordt, doen mensen spontaan mee. Ouders zijn present als juniorenelftallen spelen, de club heeft veel vrijwilligers, die zich ook inzetten voor de onderhoud van het sportcomplex. Als het eerste elftal thuis speelt, staan we klaar met soep en broodjes, daarmee versterk je de clubbinding."

Kunstgrasveld voor VV Jistrum

VV Jistrum heeft de mooiste kantine van de omgeving en ook de kleedboxen zijn prima, vervolgt Boersma. "Maar onze accommodatie is nog niet af. We willen graag lichtmasten bij ons hoofdveld, dat mogen ook gebruikte zijn. Daarvoor hebben we geld opzij kunnen leggen, omdat we een paar jaar lang geen hoofdtrainer hebben gehad. Ons enige speelveld wordt behoorlijk belast, omdat er ieder weekend zo’n tien wedstrijden op worden gespeeld.”

VV Jistrum heeft nog een wens, want het trainingsveld van de club verkeert in erbarmelijke staat omdat het intensief wordt gebruikt door de spelers. “Een kunstgrasveld zou de beste oplossing zijn en daarover zullen we in gesprek gaan met de gemeente”, besluit Boersma.

Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 2 uur geleden
Lintjesregen gemeente Achtkarspelen 2024.
Lintjesregen gemeente Achtkarspelen 2024 Algemeen 2 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 2 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 3 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 5 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 6 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 7 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 22 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 23 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen gisteren
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen gisteren
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 25 apr, 14:16