Afbeelding

Veteraan Oppewal op podium in Omloop Trynwâlden

Sport Sport

Robin Lowik wint de eindsprint voor Jarno Gmelich Meijling en Taeke Oppewal. Foto: Klaas Rozema

Veteraan Oppewal op podium in Omloop Trynwâlden

OENTSJERK – De Omloop van de Trynwâlden was ook dit jaar een afvalkoers in een hoog tempo. In de laatste ronde van deze veertiende editie sloeg winnaar Robin Lowik uit Vriezenveen zijn beslissende slag. Hij was in de eindsprint de sterkste nadat hij aansluiting had gekregen bij de kopgroep. Minstens even opmerkelijk was de derde plaats voor veteraan Taeke Oppewal.

Door Jelle Jeensma

Oppewal had eindelijk al een punt achter zijn wielercarrière gezet, maar de zevenenveertigjarige renner uit Heerenveen is nu bezig aan een nieuw wielerleven bij Cycling Team Fryslân, een nieuwe eliteploeg, die Friesland op de wielerkaart wil zetten.

Oppewal stond dit seizoen al zes keer op het podium. “Ik was eigenlijk al gestopt met wielrennen, maar toen kwam ik in contact met renners die een nieuwe ploeg wilden beginnen. Dat was een leuk initiatief. Ik ben nog steeds fit en kan mijn ploeggenoten ondersteunen en tactische aanwijzingen geven. We trainen regelmatig met elkaar. Fietsen is voor mij een belangrijke bijzaak geworden, maar de motivatie om hard te rijden heb ik nog steeds bij de eliterenners.”
Het Cycling Team Fryslân bepaalt zijn eigen programma. “We rijden het liefst koersen in de omgeving, maar we gaan ook naar criteriums elders in het land. We willen elke week wedstrijden rijden.”

Kopgroep van zes renners

Het Cycling Team Fryslân rijdt zich dit seizoen regelmatig in de picture. “We zijn serieus met onze sport bezig en pakken veel podiumplaatsen. De sfeer in de ploeg is goed en de jongens in het team rijden voor elkaar”, zegt Oppewal. Frank Wierstra uit Burgum, één van de initiatiefnemers van de ploeg, finishte niet.

De Omloop van de Trynwâlden ontbrandde zaterdag pas in de slotkilometers, toen een kopgroep van zes man er vandoor ging. Harry Sweering (Sneek) en René Hooghiemster (Sneek) van de Baby-Dump-wielerploeg sleurden flink aan deze kopgroep. Dat hielden ze niet vol tot de finish, want Hooghiemster viel terug uit dit gezelschap, waarna Sweering het zonder zijn wegkapitein moest opknappen. Sweering deed wel mee in de finale, maar moest het afleggen in het sprintgeweld en werd vijfde. “René en ik hebben geprobeerd er een harde koers van te maken, we hebben meer inhoud dan de meeste andere renners. De winnaar had de meeste energie voor een eindschot. Het was moeilijk verschil te maken in deze koers en weg te blijven, want de gaatjes waren klein en werden steeds dichtgereden terwijl het tempo hoog lag.”
Een kopgroep van zes man, met Taeke Oppewal en Harry Sweering, werd achterhaald door het trio Robin Lowik, Jasper Schouten (Dronten) en Jorgos Schrijver (Nijkerk). Lowik had zijn jump goed getimed, want de talentvolle renner had het meeste over en versloeg in een eindsprint de andere acht medevluchters.
Tweede werd Jarno Gmelich Meij-ling uit Almere en derde zoals gememoreerd, Taeke Oppewal. René Hooghiemster werd veertiende. Ook Joakim Zuidema uit Dokkum (elfde) Cor Visser uit Gytsjerk (dertiende) en Björk Bakker (Wijnjewoude, zeventiende) eindigden bij de eerste twintig.

Gevarieerd parcours door de dorpen

Er kwamen 107 renners aan de start, van wie er zesendertig werden geklasseerd. “Voor de renners ligt weinig prijzengeld klaar, onze organisatie heeft geen hoofdsponsor, maar meerdere kleine sponsoren, allemaal lokale bedrijven”, zegt Chris Bil van de Stichting Wielerpromotie Trynwâlden voor Kafee It Wapen fan Fryslan, het start- en finishpunt van de koers.

De Omloop van de Trynwâlden blijft een gewilde semi-klassieker bij de renners, vertelt Bil. “Het is een gevarieerd parcours door de dorpen, geen criterium met een rondje om de kerk.”

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 1 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 3 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 3 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 4 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 4 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 6 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 7 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 8 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 23 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen gisteren
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07