Afbeelding

Keeper FJ Oosterhuis blijft VV Hardegarijp trouw

Specials

HURDEGARYP - Keeper Freerk Jan Oosterhuis is al jaren een vaste waarde in het eerste elftal van VV Hardegarijp. De Hurdegarypsters herstelden zich vorig seizoen van een matige competitiestart en handhaafden zich na de winterstop vrij gemakkelijk in de tweede klasse. “Volgend seizoen moeten wij bij de eerste zes eindigen en een prijsje pakken”, trapt Freerk Jan Oosterhuis af voor de nieuwe voetbaljaargang.

Met dat ‘prijsje’ bedoelt Freerk Jan Oosterhuis ongetwijfeld een periodetitel. De voetbalwereld kent Freerk Jan Oosterhuis als ‘FJ’. Die initialen zijn ook zichtbaar bij de voordeur van zijn huis in Hurdegaryp. “Mijn ouders noemden mij altijd FJ, zo is het begonnen. Die afkorting van mijn voornamen is gebleven en een eigen leven gaan leiden, ik vind het zelf prima”, zegt de zesendertigjarige doelman.

FJ heeft niet zijn beste seizoen achter de rug, maar dat had zijn oorzaken. “Twee keer heb ik een fikse schouderblessure gehad omdat ik verkeerd terecht kwam. De laatste blessure ontstond toen ik een penalty stopte, ik voelde het kraken in mijn schouder. Door fysiotherapie en krachttrainingen moesten de klachten verdwijnen, maar ik heb behoorlijk last van de blessures gehad en kon in wedstrijden niet datgene brengen wat ik normaal wel kan. Optimaal trainen ging evenmin. Toch heb ik alle wedstrijden gespeeld. In het nieuwe seizoen wil ik blessurevrij mijn oude vorm halen.”

"Misschien had ik in de hoofdklasse kunnen keepen"

FJ is altijd voor VV Hardegarijp blijven keepen en staat, zijn jeugdjaren meegerekend, nu zo’n dertig jaar onder de lat. Hij weet niet waar zijn sportieve plafond had gelegen als hij eerder voor een uitdaging op een hoger niveau had gekozen. “Misschien had ik in de hoofdklasse kunnen keepen, maar ik heb die stap nooit gezet, wel heb ik in het verleden met andere clubs gesproken. Bij VV Hardegarijp heb ik steeds in een gespreid bedje gezeten, omdat ik altijd eerste keeper ben geweest. De tweede klasse, waarin we nu spelen, is ook een goed niveau.”

Keepers zijn eenlingen in het collectief, maar die uitzonderingspositie maakt ze niet minder belangrijk. FJ: “Weinig trainers noemen de keepers in teambesprekingen. Onze trainer Rob de Jong wel. In tactische besprekingen legt hij uit waar het gevaar ligt bij spelhervattingen en corners.”

FJ geeft zelf op de club keeperstrainingen en traint onder andere de doelman van het tweede elftal. Hij is een potentiële concurrent van FJ, maar deze is voorlopig niet van plan zijn plaats onder de lat bij het eerste team af te staan. “Ik wil zijn ontwikkeling niet in de weg staan, hij kan een fantastische keeper worden. Maar zolang ik nog plezier in het voetbal heb en een goed niveau haal ga ik door." Eerder was FJ keeperstrainer bij BCV, VV Rijperkerk en VV Zwaagwesteinde (za.). Bij die laatste club is hij na acht jaar gestopt. Er is meer dan alleen voetbal. Het gezin Oosterhuis is verblijd met de komst van een dochter en FJ heeft een baan als sportleraar.

“Linker rijtje haalbaar voor VV Hardegarijp”

Hij voelt zich mij VV Hardegarijp prima thuis. “Spelers die zijn verhuisd uit Hurdegaryp blijven de club voetballen. Ze hebben clubbinding. Vorig seizoen hebben we, ook door blessures van bepalende spelers, een matige start gehad, maar daarna hebben we ons hersteld. De sfeer in de spelersgroep is altijd goed gebleven.” Na het vorige seizoen zijn spelers gestopt. Daar tegenover staat de komst van Oane Rijpma (Blauw Wit’34) en Anne Kromhout (Lions ’66). De selectie is verder versterkt met A-junioren. “Het linker rijtje is haalbaar voor Hardegarijp’”, meent FJ. Zit er meer in? FJ: “De eerste klasse is een uitdaging, maar of we dat niveau aankunnen weten we niet. Volgend seizoen spelen we onze wedstrijden op kunstgras. Dat ligt onze ploeg, die technisch verzorgd speelt, goed.”

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 8 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 10 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 10 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 10 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 11 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 12 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 13 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 14 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 15 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07