Afbeelding

Zwemmen voor onderzoek ziekte ALS

Nieuws

Medewerkers van Revalidatie Friesland oefenen bij Smalle Ee voor de ALS City Swim in Amsterdam. V.l.n.r.: Brechtje Hettinga, Tineke van der Schaaf, Marieke van den Berg en Linda Haarsma. Evert Kronemeijer (rechts) moedigt ze aan. Foto: Klaas Rozema

Zwemmen voor onderzoek ziekte ALS

BEETSTERZWAAG/DRACHTEN – Acht medewerkers van het ‘ALS’-team van Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag doen op 11 september mee aan een zwemevenement in Amsterdam. Ze laten zich sponsoren voor onderzoek naar deze ziekte.

Twee kilometer moeten ze zwemmen. De deelnemers aan de ‘ALS CIty Swim’ doen dit in open water. De afgelopen tijd hebben de medewerkers van Revalidatie Friesland allerlei activiteiten ondernomen om geld in te zamelen en hebben ze gezocht naar sponsoren. Inmiddels hebben ze al bijna 5300 euro ingezameld. “Wie nog ideeën heeft voor geldinzameling kan contact met ons opnemen via RFcityswim2016@gmail.com”, zegt een van de deelnemers, ergotherapeut Brechtje Hettinga.

Goed onderzoek naar ALS

“Doneren kan natuurlijk ook, via L60ABNA0563262087, ten name van M. van den Berg en onder vermelding van ALS + e-mailadres.” Het geld dat met de ALS City Swim wordt ingezameld, is bedoeld om wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte mogelijk te maken.
Het ALS-team van Revalidatie Friesland ziet dagelijks patiënten met deze ongeneeslijke ziekte.

De ziekte zorgt voor een snelle aftakeling van de spieren, waardoor iemand met ALS zijn armen en benen niet meer kan gebruiken en steeds moeilijker kan spreken en slikken. Uiteindelijk zorgt de ziekte voor ademhalingsproblemen, waarvoor permanente beademing nodig is en komt de patiënt uiteindelijk te overlijden.

“Een heel heftige ziekte”, zegt Brechtje Hettinga. “We proberen bij onze cliënten altijd ervoor te zorgen dat ze beter weggaan dan ze kwamen, maar bij ALS-patiënten is dit onmogelijk. Dat is moeilijk, maar we kunnen toch in het laatste stukje nog veel betekenen. We zien zoveel mensen met deze vreselijke ziekte, waarvan de oorzaak nog steeds onbekend is. Door onze bijdrage willen we zorgen voor goed onderzoek naar ALS, zodat behandeling mogelijk wordt.”

Het team bestaat uit een revalidatie-arts, maatschappelijk werker, psycholoog, logopedisten, fysiotherapeut, ergotherapeuten, geestelijk verzorger en een diëtist.

Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 11 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 12 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 13 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 14 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 16 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23