Afbeelding

Stichting Gave plus Kerk & Vluchteling gaan geloofsgesprek niet uit de weg

Specials

Een deel van de werkgroep ‘Kerk en Vluchteling’ in Burgum. V.l.n.r. : Jan Beihuisen, Tietsje Wiersma, Jappie van der Leest, Jaap Kamstra, Theo Wijbenga en rechts Geert Wiersma van de overkoepelende organisatie Stichting Gave. Foto: Klaas Rozema

Stichting Gave plus Kerk & Vluchteling gaan geloofsgesprek niet uit de weg
“Geef vluchtelingen het gevoel welkom te zijn”

BURGUM – Vluchtelingen hebben aandacht nodig. Ze moeten een bemoedigende arm om zich heen weten, gegeven door de Nederlandse samenleving. Dat is de mening van Geert Wiersma, die zich dan ook vol overtuiging inzet voor Stichting Gave en de daaruit voortvloeiende werkgroepen van Kerk en Vluchteling.

Door Karoline van den Donker

Hoe het komt, weet hij niet, maar steeds opnieuw wordt Geert Wiersma uit Dokkum met zijn werkzaamheden naar het Nederlandse vluchtelingenwerk gedreven. “Natuurlijk kom ik tijdens mijn werk als missionaris voor Stichting Gave ook in contact met mensen die sceptisch staan tegenover de komst van vluchtelingen naar Nederland, mensen die bijvoorbeeld vinden dat oorlogsslachtoffers in hun eigen buurlanden moeten worden opgevangen”, zegt Wiersma. “Maar daar stel ik uit eigen ervaring tegenover dat niet iedereen die mogelijkheid heeft. Voor sommigen ligt de enige hoop op een goed leven in Europa.”

Respectvol benaderen
“Vluchtelingen verdienen respect, net als ieder ander mens,” zegt Wiersma. “Zij doen niets anders dan iedereen zou doen: een uitzichtloze situatie de rug toekeren en op zoek gaan naar een veilige plek om te leven.”

Voor ‘de lol’ doet niemand dat, stelt Geert Wiersma. Net zo min als iemand lichtzinnig besluit om het moslimgeloof los te laten en christen te worden. “Dat soort keuzes hebben een enorme impact. Je moet alles wat je dierbaar is, loslaten en geheel alleen verder gaan. Dat doe je enkel als de keuze werkelijk door je hart wordt ingegeven.”

“We voeren geen ingewikkelde gesprekken, aandacht is genoeg”

Geert Wiersma is niet bang dat de gesprekken die hij met vluchtelingen voert te evangelisch van aard worden. “Natuurlijk wil ik de mensen graag over Jezus vertellen. Mijn hart is er vol van. Maar ik wil er vooral voor hen zijn. Ze laten merken dat ze geliefd zijn.”

Op bezoek in AZC
Een vrijwilliger die namens de werkgroep Kerk en Vluchteling de bewoners van de AZC’s bezoekt, komt vaak bij dezelfde gezinnen. “Die hebben ook wel vragen over de kerk en het geloof”, vertelt Wiersma. “Het is voor hen bijzonder dat wij zelf mogen weten wat we geloven en hoe we geloven. Ze vragen zich af waarom wij zoveel kerken hebben en wat de verschillen zijn.”

“Ik vertel graag over Jezus. Mijn hart is er vol van”

Boodschap van Jezus
Stichting Gave inspireert kerken om de boodschap van Jezus uit te dragen bij hun activiteiten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Werkgroep Vluchtelingen Tytsjerksteradiel, onderdeel van de Raad van Kerken in Burgum. Zij stellen het geven van diaconale hulp voorop. “Wij leggen het accent wat anders”, zegt Geert Wiersma. “Met respect voor ieders mening, doen wij wat in onze visie belangrijk is: de boodschap verkondigen van Jezus Christus, de enige weg die leidt naar God.”

Traumatische verhalen
Bij de bezoeken aan vluchtelingen wordt Wiersma geraakt door de verhalen die hij hoort. “Deze mensen moeten leren leven met enorme trauma’s. Opgedaan tijdens de oorlog in hun land, maar ook onderweg tijdens hun vluchtreis. Zes uur in een bootje klinkt misschien niet lang, maar tussen hoge golven, zonder te weten waar je heen gaat, zijn het eindeloos angstige uren. Ik ken een vrouw die vlak voor haar ogen een boot zag omslaan waarna de jonge opvarenden verdronken. Dat beeld raakt ze nooit meer kwijt.”

Een luisterend oor
“Het weinige dat wij kunnen doen, is naar hen luisteren en bidden”, aldus Wiersma. En daarom stimuleert Stichting Gave de oprichting van groepen Kerk en Vluchteling bij kerken in de omgeving van AZC’s.

De vrijwilligers van Kerk en Vluchteling die met regelmaat de vluchtelingen bezoeken, gaan meestal geen moeilijke gesprekken aan. Belangstelling hebben, wat praten over het weer, hun dagelijkse bezigheden in het AZC, dat is voldoende, zegt Wiersma.

“We praten met handen en voeten Nederlands”

De gesprekken die hij en de andere werkgroepleden aangaan in de AZC’s van Burgum en Drachten worden gevoerd met handen en voeten. Soms in het Engels. “Veel vluchtelingen kennen geen Engels. Dan praten we ‘gewoon’ Nederlands.” Vaak ook gaan de vrijwilligers en vluchtelingen samen leuke dingen doen. Met een groep op bezoek bij een boerderij. Onlangs hebben ze een rondvaart gemaakt door de Alde Feanen. Vrijwilligers in Eastermar en
Noardburgum organiseren wekelijks vrouwengroepen. “Ook hebben we bijbelstudiegroepen of gebedsgroepen waarbij de vluchtelingen welkom zijn.”

“Dat soort keuzes hebben een enorme impact”

Maak contact me ze
Komt er een vluchteling bij je in de straat wonen, maak er contact mee, tipt Geert Wiersma. “Het is belangrijk dat ze weten dat ze hier kunnen leven zonder angst.”

Vrijwilligers van Stichting Gave gaan bijvoorbeeld bij nieuwe inwoners langs met een tasje. Daarin zitten wat folders, geschreven in de taal van de vluchteling, en typisch Nederlandse producten zoals stroopwafels. “Dat geeft hen het gevoel welkom te zijn.”

Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 1 uur geleden
Lintjesregen gemeente Achtkarspelen 2024.
Lintjesregen gemeente Achtkarspelen 2024 Algemeen 1 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 2 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 3 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 4 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 6 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 7 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 22 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 23 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen gisteren
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen gisteren
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen gisteren