Afbeelding

SP Smallingerland houdt openbare avond over opvang asielzoekers

Nieuws

Jamal al Sari vertelt over zijn ervaringen, nadat hij naar Nederland was gevlucht. Wethouder Jos van der Horst van Smallingerland (staand) is één van de toehoorders. (Foto: Klaas Rozema)

SP Smallingerland houdt openbare avond over opvang asielzoekers
‘Plicht om vervolgde vluchtelingen op te vangen’

DRACHTEN – “De gemeente Smallingerland heeft de plicht vluchtelingen op te vangen, maar buurtbewoners moeten bij de komst van een opvanglocatie in hun omgeving worden betrokken. Het is van essentieel belang buurtbewoners te laten meedenken en meebeslissen. Daarmee creëer je draagvlak in de buurt.” Dit zei wethouder vreemdelingenzaken Jos van der Horst (SP) donderdagavond op een openbare avond over vluchtelingen in de brede school de Wiken in Drachten.

Door Jelle Jeensma

Van  der Horst doelde hiermee op een locatie aan de Ringweg in Drachten waar twintig alleenstaande minderjarigen in een voormalig kinderdagverblijf zullen worden gehuisvest. “Met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is een afspraak gemaakt over kleinschalige opvang op deze plek. Deze zomer moet deze locatie klaar zijn.  We hebben medewerking gekregen van de buurtbewoners.”

De instroom van asielzoekers is door het oorlogsgeweld in Syrië explosief gestegen. Waren er in 2014 in Nederland ruim 21.000 aanvragen, vorig jaar vroegen meer dan vluchtelingen 43.000 asiel aan.

Voor statushouders met een verblijfsvergunning moet woonruimte worden gezocht. De SP is voor kleinschalige opvang. De SP-wethouder vindt het een goed idee vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten in tijdelijke prefabhuizen. Die moeten verspreid in de wijken van Smallingerland worden geplaatst, in samenwerking met de woningcorporaties Accolade en WoonFriesland. Voor 164 mensen moet binnenkort woonruimte worden gezocht. Smallingerland vangt naast Syriërs ook uit hun land gevluchte Eritreeërs op. “Hun integratie verloopt vaak moeizamer dan die van Syriërs, die beter zijn opgeleid en meer westers zijn georiënteerd. Aan deze groep Eritreeërs moet de gemeente extra aandacht besteden”, aldus Van der Horst.

André van Leeuwen, woonbegeleider bij het COA, vertelde hoe het toegaat in de noodopvang in Leeuwarden. “Mensen zitten bij elkaar in een kleine ruimte en hebben weinig privacy. Dan moet je zorgen dat conflicten worden voorkomen.” Financieel hebben ze het niet gemakkelijk. “Ze krijgen geen zakgeld. Inburgering wordt gestimuleerd, sommige mensen volgen Nederlandse les”, vertelt Van Leeuwen.

Jamal al Sari verpersoonlijkt de goed geïntegreerde asielzoeker en vertelde zijn verhaal. Hij ontvluchtte Irak en vroeg asiel aan in Nederland. Jaren wachtte hij in een klein kamertje in een asielzoekerscentrum op het besluit te mogen blijven. De onzekerheid knaagde aan hem. “Hoe werk te vinden? Ik had geen idee. Hoe om te gaan met de mensen hier? Ook dat moest ik leren. Een vluchteling heeft kansen nodig en wil niet zielig gevonden worden.” Inmiddels werkt hij al tien jaar als buschauffeur in Nederland.

Nederland mag niet wegkijken waar het om de opvang van mensen in nood gaat, betoogde Van der Horst. “We hebben de plicht vluchtelingen die in hun eigen land worden vervolgd op te vangen. Nederland moet zich houden aan het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties. Dat landen als Polen en Hongarije dat niet doen is onverteerbaar in de Europese gemeenschap. Ook landen in het Midden-Oosten zoals Saoedie-Arabië kunnen meer vluchtelingen in de regio opvangen.”

Hij weersprak dat asielzoekers meer rechten hebben dan Nederlandse burgers. “Veel Nederlanders hebben het moeilijk door de crisis en bezuinigingen. Die problemen mogen zeker niet worden ontkend.” De SP vindt dat hulp aan vluchtelingen niet ten koste mag gaan van de eigen bevolking. “Ook daarin moet meer worden geïnvesteerd”, bepleit Van der Horst.

De SP wil een humaan beleid voor beide groepen, die het moeilijk hebben in de maatschappij.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 11 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 12 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 13 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 13 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 14 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 16 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 17 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 18 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07