Afbeelding

Griet Wiersma, met troubadour en goochelaar

Nieuws

Griet Wiersma, die samen met Piter Wilkens (links) en Minze Dijksma bezig is met een theatertournee. (Foto: Niels Westra)

Griet Wiersma, met troubadour en goochelaar

WALTERSWALD – ‘Fljimsk’ heet de nieuwe voorstelling waarmee de Friese artiesten Griet Wiersma, Piter Wilkens en Minze Dijksma de theaters zijn ingegaan. In het Frysk wurdboek is het vergeefs zoeken naar de titel van het programma.

Door Jelle Jeensma

“It is in net besteand wurd”, betocht troch Piter Wilkens”, zegt Griet Wiersma. Ze heeft als zangeres en comédienne furore gemaakt en ziet deze show met haar kompanen als een nieuwe uitdaging. Griet Wiersma, troubadour Piter Wilkens en goochelaar Minze Dijksma hebben elkaar gevonden in dit afwisselende programma vol humor, zang, sketches en magische goocheltrucs.

Ze beschikken alle drie over komisch talent, waardoor ze elkaar goed aanvullen. “Piter is populêr by it publyk, hat humor, is fleksibel en kin goed ymprovisearje. Op it Frysk Sjongers Gala komme wy elkoar hieltyd wer tsjin”, vertelt Griet Wiersma. Met Minze Dijksma werkt ze al vijftien jaar samen. Met komiek Teake van der Meer maakten ze samen zeven theaterprogramma’s. Het nieuwe trio houdt elkaar mooi in evenwicht in de nieuwe voorstelling ‘Fljimsk’. Griet zingt en kruipt in de huid van een aantal typetjes. “Piter bringt eigen repertoire en spilet gitaar by nûmers dy’t ik sjong. Ek sjonge wy duetten.”

In ‘Bêst genôch’, een nummer van Piter Wilkens, moet Minze Dijksma het ‘ontgelden’. Niet echt, want het is milde satire met een komische inslag. Aan het einde van de voorstelling wordt een medley gezonden, door het trio ‘in grienmank’ genoemd.

De theatervoorstelling is door regisseuse Agnes Zeinstra, de vriendin van Piter Wilkens, op onderdelen bewerkt. Daardoor heeft ‘Fljimsk’ aan kracht gewonnen, vindt Griet Wiersma. “Sy hat de show pittiger makke”. Griet’s echtgenoot Leo verzorgt als vanouds de techniek en het decor.
Griet Wiersma is met haar Friese liedjes en typetjes een bekende verschijning in Friesland. Ze is al dertig jaar actief in de muziek. “The Happy Tuners wie myn earste band, dy sochten in sjongeres. Doe’t ik audysje die, sollisitearren der ek oare sjongeressen by de band. Blykber foel ik op, want ik mocht der by komme.”

Daarna werd ze vocaliste in een andere band, Challenge. “By in optreden fan Challenge yn Hurdegaryp wie Teake van der Meer seremoanjemaster by in brulloft en sa kamen wy mei elkoar yn kontakt.”  Dat was het begin van een langdurige samenwerking tussen de komiek, Griet en Minze Dijksma, die al langer met ‘Lytse Teake’ op het podium stond.  Griet zong tijdens de tournees met Teake liedjes en ontwikkelde zich steeds meer als komisch talent in allerlei sketches.

“By Teake haw ik in fantastyske tiid hân. Hy, Minze en ik fielden inoar hiel goed oan. As ik in typke die, helle ik de klean dêrfoar by kringloopwinkels. Teake is in hiel plezierige man om mei gear te wurkjen. Hy is op it poadium geas­tich, mar dêrbûten serieus. Hy is no stoppe mei de teatertournees, maar dat wol net sizze dat er net mear optreedt. Hy kin my altyd belje. By him krige ik de kâns typkes út te byldzjen en dêrtroch bin ik as artyste groeid.”  Ze krijgt vaak te horen dat ze een veelzijdig talent is. “Ik wurd ferlike mei Tineke Schouten en Simone Kleinsma. Meidwaan oan in musical lykas Kleinsma soe foar my in nije útdaging wêze. De ynspiraasje foar myn ferskes helje ik oeral wei, ik haw altyd in notysjeboekje by my. Myn lietsjes binne ‘uit het leven gegrepen’.” Inmiddels heeft ze een dvd, vier cd’s en twee minicd’s op haar naam.

Elk jaar treedt ze met Piter Wilkens, troubadour Gurbe Douwstra en zangeres Anneke Douma op tijdens het Frysk Sjongers Gala. “Ek jonge talinten krije dêr in kâns har te presentearjen.” Dit jaar is het eerste lustrum van het gala. Gurbe Douwstra schreef de melodie voor haar laatste single ‘Genietsje fan dizze dei’ en Griet maakte er samen met Gurbe een tekst bij.

De bekende Friese artiesten waarmee Griet vaak samenwerkt komen elkaar steeds weer tegen. “It is ien grutte famylje”. Het trio is met de nieuwe theatervoorstelling dit jaar op verschillende plaatsen te zien. “De premjêre yn De Skâns yn de Gerdyk hat goeie reaksjes krigen en it publyk wie entûsiast. Ek foar folgjend jier binne der al oanfragen”, vertelt Griet.

Op 12 februari treden Griet Wiersma, Minze Dijksma en Piter Wilkens op in het theater van de Bûtenpleats in Earnewâld. Op de website www.grietwiersma.nl  is meer informatie te vinden over de voorstelling en de speeldata.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 12 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 13 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 13 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 14 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 15 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 16 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 18 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 19 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07