Afbeelding

KF De Wâlden bedwingt Ritola

Sport Sport

Johan Linthof van KF De Wâlden kijkt geconcenteerd naar de korf en lost een schot, dat de vijfde treffer oplevert. Rechts Lisette Henstra van De Wâlden. (Foto: Klaas Rozema)

KF De Wâlden bedwingt Ritola

OENTSJERK – BAM! Sporthal Hege Wâlden ontploft na een werkelijk meesterlijk blok van Bareld Bos op Hylke van Gorkum. De topschutter van Ritola kijkt nog even hoopvol naar de scheidsrechter in de hoop dat hij nog iets onreglementairs zag in de actie, maar een halve tel later legt hij zich neer bij het feit dat hij én, met hem, Ritola is verslagen.

De hele wedstrijd heeft KF de Wâlden Van Gorkum uitgeschakeld en aanvallend in de beginfase het verschil gemaakt (21-18). Arjan Pot keek vreemd op toen hij in de aanval de bal kreeg aangespeeld. Normaal gesproken wordt aanvallen hem lastig gemaakt door een verdediger, maar De Wâlden gaf hem alle ruimte. Vakgenoot Van Gorkum had daardoor echter dubbele dekking, waarbij Bos hoofdbewaker was.
Trainer Peter Tolsma had het vooraf allemaal uitgekiend. Geschorst keek hij toe vanaf de tribune, maar zag tevreden toe hoe zijn snode plan uitwerking had op de aanval van Ritola. Voor de overige zaken nam Popke Wijma de honneurs prima waar.

Wat de thuisclub aanvallend liet zien, was zo nu en dan genieten. Sipke Durk Castelijn en Theun Linthof vormden een niet te houden gouden duo, die de Drentenaren geen schijn kans gaf. Bijna elke bal richting de korf was raak. “Dat hoge percentage aan het begin is bepalend geweest voor de wedstrijd”, wist Castelijn na afloop. “Eerst maakte Theun elke bal, toen ze daarna switchten in de verdediging, scoorde ik. Dat gaatje bleek niet meer te overbruggen.”

Pas na de pauze wist Ritola zich raad met de verdedigende tactiek van De Wâlden. De schutters kwamen echter ook toen maar moeizaam uit de verf. Het was aan de dames Mariëtte Zoer en Ineke Knijp te danken dat het lang een wedstrijd bleef. Hoewel, telkens als het spannend leek te worden, scoorde De Wâlden meteen tegen. Via in de tweede helft vaak Castelijn of anders Johan Linthof, die het scoren van zijn broer Theun moeiteloos overnam. Ook de dames Linda Schingenga en Grytsje Kramer deden hun duit in het zakje.

Heel lang dacht Van Gorkum, vorig jaar nog spelend bij hoofdklasser Nic., dat hij de achterstand nog kon goed maken. Vanzelf zou de verdediging een foutje maken en dan kon hij toeslaan. Uit een diagonale pass voelde de spits dat dit hét moment was om op te staan, het gaatje terug te verkleinen en het weer spannend te maken. Bos volgde zijn directe opponent, zette aan, sprong en zijn arm leek zo hoog te komen dat eroverheen schieten onmogelijk leek. Een snoeihard blok volgde. De supporters op de banken, Van Gorkum met een moedeloze blik naar de bank en scheidsrechter; hij was slechts figurant in zijn comebackshow die nooit van de grond kwam. De bal ging naar de andere kant waar Castelijn meteen de wedstrijd besliste en het gaatje weer groter schoot met één van zijn vele treffers. “Al met al een geweldige zege”, vond hij. “Ons percentage in het begin lag zo hoog, dat was genieten. Hopelijk kunnen we de komende weken deze lijn doorzetten en thuis tegen NKC ’51 de goede lijn doorzetten.”

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 7 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 9 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 9 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 10 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 10 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 12 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 13 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 14 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07