Afbeelding

Joh. Bosgra BV gaat al vijftig jaar met de tijd mee

Zakelijk Zakelijk

De medewerkers van Joh. Bosgra BV. (Ingezonden foto)

HURDEGARYP – Joh. Bosgra BV viert dit jaar haar vijftigjarig jubileum. Al vijftig jaar is het familiebedrijf een begrip in Hurdegaryp en wijde omstreken. Wat begon in een boerderij aan de Nieuwstad in Burgum, groeide uit tot een modern en divers bedrijf aan de Rijksstraatweg in Hurdegaryp.

Door Grietje de Jong-Taekema

Johannes Bosgra begon met het verkopen van melkmachines en stalventilatoren, vanuit zijn ouderlijke woning in Burgum. In 1967 trouwde hij met Anneke Hoekstra en verplaatste de onderneming zich naar de Rijksstraatweg in Hurdegaryp. Door de handelsgeest van Johannes en de financieel-administratieve vaardigheden van Anneke kon het bedrijf doorgroeien. In 1974 werd verhuisd naar de huidige locatie.
In 1984 werd de naastliggende pastorie met koetshuis aangekocht. Na een verbouwing in 2004 zijn de verschillende panden opgegaan in één geheel. Het bedrijf beschikte zo over meer ruimte en het pand werd licht en modern. Ook werden de hele werkplaats en het magazijn vernieuwd.
Joh. Bosgra BV is opgedeeld in vier speciaalzaken: Tuin en Park, het Ruiterhuis, Landbouwmechanisatie en Trailers en Aanhangwagens. Elke afdeling heeft specialisten die alles weten van de producten die er worden verkocht. “En alles wat wy ferkeapje, kinne wy ek reparearje!” vertelt Ciska van der Heide-Bosgra.
In totaal biedt Bosgra werk aan zestien mensen. De dochters van Johannes en Anneke, Gretha Hoogland-Bosgra en Ciska van der Heide-Bosgra, vormen samen met hun moeder de directie. Vader Johannes is op de achtergrond nog betrokken bij het bedrijf: hij geeft advies en beheert het terrein en de gebouwen.
De ‘fruolje’ zijn trots op het behaalde jubileum: “Dizze mylpeal is ekstra spesjaal omdat wy him meiïnoar helle hawwe, mei ús meiwurkers, ús klanten en leveransiers. Elkenien is in skeakel yn ‘t gehiel, wy kinne it net allinne,” zegt Ciska van der Heide-Bosgra. “Wy wurdearje elkenien, trouwe klanten, mar fansels ek nije klanten.”
Iedereen is welkom bij Bosgra, er wordt gewerkt voor agrariërs, bedrijven, instellingen, overheden, zzp-ers en natuurlijk ook particulieren. “En wy binne wat assortimint oan-giet krekt in ‘one-stop-shop’, alles is hjir te finen. Wy hearre faak fan klanten: “Wat ha jimme hjir in produkten!”
Er heerst een gemoedelijke sfeer. Misschien is het daarom wel dat veel werknemers het bedrijf jarenlang trouw blijven. Hans Postema, monteur bij Bosgra, werkt er al 44 jaar. Tot hij 69 wordt werkt Hans nog twee dagen in de week. Kobus Adema viert dit jaar zijn veertigjarig jubileum. Maar eigenlijk is hij er al veel langer: “As lyts jonkje holp hy al op de Nijstêd.” Om iedereen de gelegenheid te geven het jubilerende bedrijf te feliciteren, wordt er komende zaterdag een receptie gehouden, tussen half vier en half zes. “Dan kinne wy ek ús klanten betankje, dy’t soms al fan generaasje op generaasje by ús oer de flier komme”, vertelt Gretha Hoogland-Bosgra. “Froeger kamen se mei mei harren âlders en krigen se in ballon, no krije harren bern in ballon.”
Het bedrijf wil niet alleen terugkijken naar de afgelopen vijftig jaar, maar vooral vooruit, naar de toekomst. “Wy binne in modern bedriuw en gean mei de tiid mei. Dêrneist biede wy kontinuïteit, yn personiel, klanten en haaddealerskippen. En wy wolle net allinnich mar ferkeapje, mar de klant in stikje fierder helpe, mei service, oplossings en advys. We meitsje de fertaal­slach nei wat in klant nedich hat.” Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel, dat blijkt onder meer uit de honderdtachtig zonnepanelen die zorgen voor de stroomvoorziening en de ledverlichting in vrijwel het hele bedrijf. Ook nam Bosgra deel aan het Koplopersproject van de gemeente Tytsjerksteradiel, een project gericht op duurzaam ondernemen. “Wy passe ús oan oan de feroarjende tiden”.
Volgend jaar wordt een uitgebreide webwinkel gelanceerd. De familie nodigt u van harte voor de jubileumreceptie zaterdag van half 4 tot half 6 of voor de jubileumactieweek tijdens de herfstvakantie. Tijdens deze week zijn er diverse kortingen en aanbiedingen, die ook te vinden zijn in de advertentie elders in deze krant en natuurlijk op www.bosgra.nl. En op woensdag 21 oktober is er een Stihl informatiedag, van 9.00 tot 15.00 uur. Die dag kan men bij kampioen Timbersports Rik van Drielen van Stihl terecht voor alle vragen over zagen, slijpen, knippen, onderhoud en veiligheid.

Actueel

Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 1 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 2 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 17 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 18 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 20 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 20 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 21 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 22 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 22 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 23 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen gisteren
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen gisteren
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 25 apr, 08:30
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03