Afbeelding

VV Zwaagwesteinde (zo.) geeft geen krimp

Sport Sport

Tjitze Deinum van VV Drachten stuit Wim van der Bijl van VV Zwaagwesteinde ten koste van een overtreding. Links Frank Kloosterman en op de achtergrond Johannes van der Galiën. (Foto: Klaas Rozema)

VV Zwaagwesteinde (zo.) geeft geen krimp

DRACHTEN – Een paar jaar geleden was de zondagafdeling van VV Zwaagwesteinde op sterven na dood. Als een Phoenix uit de as herrezen, draaien de Readtsjes in dit nog prille seizoen zomaar mee in de subtop van de derde klasse. In een enerverend voetbalgevecht hield Zwaagwesteinde de voormalige grootmacht VV Drachten op 2-2.

De ploeg van trainer Henk Buning trad niet eens op volle sterkte aan. Goalgetter Jan Eisma was geblesseerd en Peter Jan Schuts viel al snel uit met een blessure. Dat was een aderlating voor Zwaagwesteinde. “We waren daardoor gehandicapt en het kan wel enige tijd duren voordat beide spelers weer inzetbaar zijn”, vreest Buning. Schuts had nog wel een beslissende assist in huis toen de wedstrijd nauwelijks drie minuten oud was. De verdediging van VV Drachten was nog niet wakker toen de steekbal van Schuts Lieuwe de Roos bereikte, die raak schoot. Zwaagwesteinde was in de beginfase de betere ploeg, maar daarna kwam Drachten steeds beter in de wedstrijd.

Grote animator in de eerste helft was middenvelder Dennis Hardenbol van VV Drachten, die later uitviel. Hij regisseerde het spel, strooide met passes, eiste in eigen strafschopgebied ballen op en nog belangrijker, hij scoorde een schitterend doelpunt toen Drachten dat nodig had. Vanaf grote afstand schoot hij na ruim twintig minuten de bal strak in de kruising terwijl keeper Klaas Atema zo verrast was door het schot dat hij aan de grond genageld stond.

Hardenbol scoorde daarna na een combinatie door het centrum van Zwaagwesteinde ook 2-1. In deze fase had Drachten het beste van het spel en moest Zwaagwesteinde alle zeilen bijzetten om niet onder de druk te bezwijken. Verdedigend zat het behoorlijk solide in elkaar bij Zwaagwesteinde.

In de tweede helft werden de bordjes snel verhangen en maakte Zwaagwesteinde gelijk. Johan de Vries, in de basisformatie gestart en voortdurend dreigend met acties, haalde het maximale rendement uit een corner. De indraaiende bal verdween in één keer in het Drachtster doel: 2-2. Dat was het sein voor beide ploegen een tandje bij te schakelen. De resterende speeltijd stond bol van de spanning. De inzet, het hoge tempo en de emoties waren hartverwarmend. Beide ploegen streden voor de drie punten, zonder overigens veel kansen te creëren.

Zwaagwesteinde had de volle winst naar zich toe kunnen trekken toen Frank Kloosterman het overzicht behield en Johan de Vries een pass op maat gaf, maar De Vries stuitte op de keeper. Meteen daarop was er dreiging aan de andere kant. Invaller Baba Boubane schoot na een pass van Tjitze Deinum naast. Buitenspel, vond men bij Zwaagwesteinde.

Henk Buning vond de 2-2 een ‘terechte uitslag. “Drachten was technisch iets beter, maar op onze inzet viel niets aan te merken. Zwaagwesteinde presteert goed op dit niveau, het voetbal op zondag leeft weer in de regio. Met deze selectie moet een vierde of vijfde plek haalbaar zijn.”

VV Drachten speelde jaren geleden op een hoger niveau, maar kon vorig seizoen niet imponeren in de derde klasse. Er zijn nog vier seniorenelftallen, terwijl er ooit zes waren. Er is zeker perspectief, want Drachten heeft een jong elftal met talentvolle spelers en een paar routiniers: Marten Zantema, Tjitze Deinum, Aldo Lingsma en Rein Jacobi.

De club streeft ernaar de jonge talenten zo goed mogelijk te vormen om ze door te kunnen laten stromen naar de hogere seniorenteams. De jeugdtrainers werken met een spelsysteem, waarmee alle jeugdteams het op dezelfde leest geschoeide herkenbare voetbal spelen, vertelt voorzitter Martin Dat. “We zien het liefst al onze jeugdselectieteams op hoofdklasseniveau, maar je moet ook het geluk hebben, dat er een goede lichting is. En dat is niet maakbaar”, zegt Dat.

Feestelijke lintjesregen in Tytsjerksteradiel
Feestelijke lintjesregen in Tytsjerksteradiel Algemeen 44 minuten geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 1 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 1 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 2 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 3 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 4 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 5 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 20 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 22 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 23 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 23 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen gisteren
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen gisteren