Afbeelding

Mitchell Huenders wint Ronde van de Kerspelen

Nieuws

Vooraan Jelmer Asjes, tweede in de Ronde van de Kerspelen. Daarachter de latere winnaar Mitchell Huenders. (Foto: Klaas Rozema)

DROGEHAM – Mitchell Huenders won zaterdag de tweeëntwintigste Wadro Ronde van de Kerspelen. De renner uit Maarn won vrij gemakkelijk in een sprint-à-deux voor Jelmer Asjes uit Wormerveer. Gijs Verdick uit Laren werd derde. Beste regiorenner was Kollumer Kevin Snijder, die tegenwoordig in Wieringerwerf woont.

Bij de vrouwen won Winanda Spoor uit Apeldoorn solo. In de strijd om tweede plaats klopte Anne Kuilboer uit Hoorn Sara Penton uit Hapert, die derde werd. Beste regiorenster was Leonie Lubbinge uit Drachten op een vijfde plaats. In het algemeen klassement na drie wedstrijden staat Lubbinge eveneens vijfde.  Beide wedstrijden telden mee voor de nationale clubcompetitie.

Regen en harde wind speelden de renners in de ruim 150 kilometer lange Ronde van de Kerspelen danig parten. Veel renners konden het tempo niet bijbenen en moesten vroegtijdig lossen. Na een flinke valpartij even over half koers, brak het peloton in vijf stukken uiteen met 41 renners voorop. Een tempoversnelling van de gelouterde schaatskampioen Sven Kramer zorgde er voor, dat de wedstrijd in een beslissende plooi werd getrokken. Elf renners kwamen voorop. In de kopgroep was Sensa Kanjers voor Kanjers met drie renners, Verdick, Nick Kweldam en Ivo Stronks, het sterkst vertegenwoordigd. WV Noord-Holland zat van voren met Mitchell Huenders en Rudy Vriend, Willebrord Wil Vooruit met Koen van de Klundert en Jason van Dalen, de Jonge Renner met Kevin Snijder en Bram de Kort en de twee eenlingen Sven Kramer en Jelmer Asjes.

“Bij deze weersomstandigheden weet je gewoon dat je continu bij de eerste tien moet rijden in het peloton. Het is een parcours waar je veel draaien en keren moet,” vertelde Huenders aan de meet. “En attent moet zijn, want door de regen was het parcours op sommige plaatsen vrij glad zoals op de klinkers van de Krûswei.” De voorsprong van de kopgroep liep vrij snel op tot boven de minuut. “We waren met vier ploegen goed vertegenwoordigd in de kopgroep en dan weet je dat onze ploeggenoten in het peloton aan het afstoppen zijn.

Mooi was ook dat Sven Kramer erbij zat. Topschaatsers vliegen er altijd in.” Vlak voor het ingaan van de drie lokale ronden met nog ruim twintig kilometer te gaan, probeerde Asje het opnieuw. Hij kreeg Verdick en Van de Klunder mee. “Ik keek de anderen eens aan, maar iedereen bleef zitten en dat verbaasde mij,” vertelde Huenders. In één streep reed hij naar de drie koplopers. In de laatste lokale ronde demarreerde Asjes opnieuw.  Huenders bleef opnieuw zitten en liet het initiatief over aan de andere twee. “Ik zag dat ze er niet zo fris meer bijzaten. Een ideaal scenario voor mij. Eén tempoversnelling was genoeg om ze te lossen.” Asjes werd ingehaald en toen kon het niet meer misgaan voor Huenders. “Toen ik bij hem zat heb ik geen kopwerk meer gedaan. Ik train wekelijks met Asjes en weet gewoon dat ik hem in de sprint kan kloppen.” Geen grootspraak. Huenders won afgetekend. De Kerspelen was zijn derde overwinning, na Papendrecht en Rijssenhout, binnen een week. Asje was tevreden met zijn tweede plaats. “Ik heb het maximale eruit gehaald en tegen Huenders was niet te sprinten.” Asje nam de leiding in het algemeen klassement na tien wedstrijden over van Bram de Kort.  Kevin Snijder bevestigde zijn goede conditie met een top-tien plaats. In het algemeen klassement staat hij op de zesde plaats. Bjorn Bakker uit Wijnjewoude, door pech achteruit geworpen, staat tiende.

Uitslag van de Wadro Ronde van de Kerspelen: 1. Mitchell Huenders, Maarn 150 kilometer in 3.24.37, 2. Jelmer Asjes, Wormerveer, 3. Gijs Verdick Laren GLD, 4. Koen van de Klundert, Woensdrecht, 5. Nick Kweldam Aalten,
6. Jason van Dalen ‘s Gravenzande, 7. Bram de Kort, Dongen, 8. Ivo Stronks Aalten, 9. Kevin Snijder, Wieringerwerf, 10. Rudy Vriend, Schagen.
Uitslag vrouwen Ronde van de Kerspelen: 1. Winanda Spoor, Apeldoorn 100 kilometer in 2:33:47, 2. Anne Kuilboer, Hoorn, 3. Sara Penton, Hapert, 4. Mareille Meijering, Stadskanaal, 5. Leonie Lubbinge, Drachten, 6. Eva Buurman, Wervershoof, 7. Ashlynn van Baarle, Zoetermeer, 8. Nike Beckeringh, Amstelveen,  9. Monique van de Ree, Zundert, 10. Evy Kuijpers, Lierop.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 1 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 3 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 3 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 4 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 4 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 6 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 7 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 8 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 23 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen gisteren
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07