Afbeelding

Veenstra’s oppermachtig bij Feanster 40

Nieuws

Een deelnemer van de Feanster ziet  de kanshebbers in de Feanster 40 op volle snelheid passeren. Menno Iedema uuit Drachten houdt Niek Zeilstra uit Franeker hier nog achter zich. (Foto: Klaas Rozema)

 

Veenstra’s oppermachtig bij Feanster 40

 
SURHUISTERVEEN – Jacob Veenstra uit Groningen en Trudy Veenstra uit Surhuisterveen hebben zaterdag met overmacht de triatlon Feanster 40 gewonnen. De twee atleten – geen familie – versloegen hun concurrentie in Surhuisterveen met op het oog speels gemak. Ze zorgden allebei voor een parcoursrecord bij de triatlon, waar deelnemers achtereenvolgens één kilometer moeten zwemmen, dertig kilometer fietsen en negen kilometer lopen.

Het was voor Jacob Veenstra alweer de zesde overwinning in Surhuisterveen. Het verschil maakte hij bij het tweede onderdeel, het fietsen. Waar opponenten Niek Zeilstra uit Franeker en Menno Iedema uit Drachten nog in zijn kielzog uit het water kwamen van zwembad Wettervlecke, sloeg Veenstra op de fiets het beslissende gat. Op de Scheiding en het Wildveld hadden de deelnemers de harde wind pal tegen en daar wist Veenstra het verschil te maken.

De omstandigheden waren zwaar, niet alleen als gevolg van de harde wind. “Het regende en de weg was glad”, aldus de in Surhuizum geboren en getogen triatleet. ,,Bij de bochten moest ik erg voorzichtig doen, maar gelukkig wist ik de voorsprong te behouden op mijn concurrenten. Tijdens het lopen kwamen ze niet meer terug.”

Veenstra richt zich dit jaar op het kortere triatlonwerk – in eerdere jaren volbracht hij ook geregeld hele triatlons (3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen). ,,Dat kost heel veel trainingstijd en die tijd heb ik dit jaar niet”, zo verklaart hij zijn keuze. De overstap wierp zijn vruchten af: Veenstra liep met een eindtijd van een uur, 32 minuten en 54 seconden een nieuw parcoursrecord. Op een verdienstelijke vijfde plaats eindigde de lokale favoriet Anton Theo Borger uit Surhuisterveen.

Ook bij de dames werd het verschil gemaakt op de fiets.  Trudy Veenstra kwam ruim een halve minuut achter Elisabeth Postma uit Harkema uit het zwembad, maar haalde haar al snel bij en sloeg op de fiets een gat van ruim vijf minuten. Tijdens het afsluitende looponderdeel liep ze alleen maar verder uit op Postma; het verschil aan de meet was liefst vijftien minuten. Sandra Sikkema uit Drachten werd derde.
Veenstra maakte de laatste jaren een forse ontwikkeling door. Voorlopige kroon op het werk was twee weken gelden de zesde plaats op het Nederlands Kampioenschap in Weert. Nu won ze voor de tweede keer op rij haar thuistriatlon de Feanster 40. Ze roemde de inzet van de ruim zeventig vrijwilligers, die ondanks regenbuien de gehele dag langs het parcours stonden om alles in goede banen te leiden. ,,Het is geweldig om te zien hoeveel vrijwilligers zich enthousiast inzetten voor dit evenement. Ze verdienen een groot compliment.”
Naast de wedstrijd volbrachten ook veel recreanten de triatlon. In totaal waren er vijf aparte starts voor sportievelingen, die ieder in hun eigen tempo de veertig kilometer volbrachten.

Met de finish in het centrum van Surhuisterveen zorgde de Feanster 40 de gehele dag voor een gezellige drukte. Het winkelpubliek en de andere toeschouwers zagen hoe Sietze van der Meer (54) uit Surhuisterveen alweer voor de zestiende keer deelnam. Van der Meer is recordhouder: hij stond bij alle edities aan de start sinds de start van de triatlon in 2000. Andere recreanten die zaterdag hun toppositie in de eeuwige ranglijst verstevigden, waren Roel Veenstra (63, Surhuisterveen, veertiende keer) en Joukje Kunnen (35, Drachten, dertiende keer). In totaal volbrachten 190 deelnemers de triatlon.

Uitslag. Mannen: 1. Jacob Veenstra (Groningen) 1:32.54, 2. Niek Zeilstra (Franeker) 1:34.14, 3. René Jaasma (Drachten) 1:34.35, 4. Menno Iedema (Drachten) 1:35.21, 5. Anton Theo Borger (Surhuisterveen) 1:35.30, 6. Rudi Bissels (Drachten) 1:39.01, 8. Hans Hiemstra (Harkema) 1:42.04, 12. Jalco Huisma (Surhuisterveen) 1:50.39, 13. Stefan de Vries (Drachten) 1:51.13, 17. Aalzen Alma (Augustinusga) 1:52.54, 18. Jouke-Atze Posthumus (Rottevalle) 1:53.08, 22. Yke Bergsma (Burgum) 1:54.58. Vrouwen: 1. Trudy Veenstra (Surhuisterveen) 1:42.12, 2. Marjan Andringa-van der Woude (Marrum) 1:54.57, 3. Elisabeth Postma (Harkema) 1:57.33, 4. Sandra Sikkema (Drachten) 1:57.39, 5. Wilma de Vries (Groningen) 1:58.57, 6. Pietsje Hulshoff (Marum) 2:06.36, 7. Els ter Schure (Beetsterzwaag) 2:07.52; 8. Janneke Wijnhoven (Haselunne, Dld) 2:07.56, 9. Hilly Veenstra-Posthumus (Surhuisterveen) 2:12.48, 10. Jetty Veenstra (Surhuisterveen) 2:16.44.

De formatie van autobedrijf HJV Autoservice uit Surhuisterveen heeft de nieuwe bedrijvencompetitie gewonnen van de triatlon Feanster 40. HJV Autoservice versloeg het team van Visser Ontwerpbureau, dat tweede werd, en Schildersbedrijf Ate Hoeksma (3). Bij de bedrijvencompetitie telt per team de totaaltijd van de drie beste deelnemers. Het nevenklassement van de triatlon werd gesponsord door accountantskantoor OmnyAcc uit Leeuwarden.

Zeven deelnemers aan de Feanster 40 zijn zaterdag gehuldigd omdat ze de triatlon in Surhuisterveen voor de vijfde keer volbrachten. De deelnemers zijn door de organisatie volgens traditie benoemd tot ‘Feanster 40-legende’. Het gaat om Taede de Haan, Sietze Bijker, Hilly Veenstra-Posthumus en Raoul Dijkstra uit Surhuisterveen, Wobbe Zuiderveld uit Kornhorn, Jan Anjema uit De Wilgen en Laas Bonnema uit Vrouwenparochie.
De zeven ontvingen een speciaal ontworpen sportief T-shirt. Het zijn de eerste deelnemers die een vernieuwd legendeshirt krijgen, voorzien van het logo van de nieuwe hoofdsponsor De Flexibele ­Makelaar.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 1 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 3 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 3 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 4 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 4 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 6 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 7 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 8 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 23 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen gisteren
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07