Afbeelding

Hardloper van de week: Jantje Bron

Specials

Jantje Bron. (Foto: Klaas Rozema)

 

Hardloper van de week: Jantje Bron

“Alleen met m’n gedachten”

 

Naam:  Jantje Bron
Leeftijd: 39 jaar
Woonplaats: Drachten
Hardloper sinds: 2005

Hoe en waarom ben je begonnen met hardlopen?
Ongeveer 20 jaar geleden kreeg ik de diagnose fibromyalgie, ook wel wekedelenreuma genoemd. Deze ziekte veroorzaakt veel pijn en stijfheid. Toch wilde ik graag sporten. Dit omdat ik een zittende baan heb en graag gezond wil bewegen, om zo onder andere te voorkomen dat ik te dik word. Ik ben toen langzaamaan begonnen met hardlopen.

Ik was eerst al kapot aan het eind van de straat. Maar ondanks de pijn zette ik toch door. Eerst een kilometer hardlopen en dan langzaam de afstand steeds vergroten. Intervaltraining blijkt met mijn ziekte niet goed te kunnen: als ik stop, kan ik vanwege de pijn en stijfheid heel slecht weer op gang komen. Ik vergelijk mezelf altijd met een diesel, het kost even voordat ik op gang ben, maar daarna loop ik in een rustig constant tempo door.

Ik zorg ervoor dat ik altijd goed in- en uitloop. Snel ben ik niet, maar kan inmiddels wel een redelijk grote afstand hard lopen, twaalf kilometer nu. Ik hoop dat ik deze afstand nog kan vergroten en mijn grenzen verder kan verleggen, ondanks de pijn die ik nog steeds ondervind bij het hardlopen.

Het grootste voordeel van hardlopen vind ik dat ik kan gaan wanneer ik tijd heb. Dat is handig naast mijn gezinsleven en baan. Het liefst loop ik heel vroeg. Ik vind het heerlijk als er nog niemand op de weg is, heerlijk genieten van de natuur, die je dan ook echt hoort. Het bijhouden van de loopgegevens met een horloge met gps werkt voor mij erg motiverend.

Welke rol speelt hardlopen in je leven?
Inmiddels gaat het bij mij bij het sporten niet alleen om de gezonde beweging. Hardlopen heeft mijn leven ook op een andere manier verrijkt. Het werkt tegenwoordig ook therapeutisch voor mij. Hardlopen is het moment in de week dat een moment voor mezelf betekent. Dan ben ik alleen met mijn gedachten, zeker op zondagmorgen vroeg. Ontspannen in deze hectische maatschappij van tegenwoordig. Daarnaast geeft het hardlopen mij ook een goed gevoel, zo van: ’Yeah! Dat heb ik toch maar even gedaan!’ Een kick die verslavend is. Zeker als ik een nieuw record heb gelopen.

Aan recreatenlopen doe ik vaak ook wel een aantal keer per jaar mee. Al is dit wel lastig omdat, ook al wordt het een recreantenloop genoemd, er vaak een eindtijd aan gekoppeld is. Voor de 5 kilometer is die eindtijd in principe geen probleem meer, voor de 10 kilometer wel. Ik heb wel eens een vraag over die eindtijd gesteld aan een organisator. Die zei glashard dat als ik niet binnen de tijd bleef, ik beter kon gaan wandelen. Dit heeft er toch eerst voor gezorgd dat ik niet mee ging doen, want ik voelde mij niet goed genoeg. Erg jammer. Maar inmiddels heb ik dat naast me neergelegd en doe nu mee aan de 5 kilometer. 10 kilometer zit er helaas niet voor mij in, want ik kan niet versnellen op  zo’n grote afstand. Geeft niets, ik ben hier ook zeer tevreden mee.

Daarnaast help ik tegenwoordig ook anderen met hardlopen. Zo heb ik vorig jaar meegedaan aan de Singelloop waarvan de opbrengst was voor reuma.

Wat zou je willen zeggen tegen andere mensen die overwegen om te gaan hardlopen?
Ik wil zeker mensen aanraden te gaan hardlopen. Niet vanwege allerlei redenen die ik aangaf, maar gewoon omdat het erg leuk is om te doen. Wel zou ik willen adviseren: bouw het rustig aan op. Niet te snel en te ver in een keer willen.

Wat ik ook belangrijk vind, zorg wanneer mogelijk, voor goede schoenen. Goede schoenen zijn erg belangrijk. Loop zoals jij prettig vindt en geniet ervan. Kijk niet naar andere hardlopers, probeer je genzen te verleggen wanneer het kan, maar vooral genieten!

 

Op volle kracht lopen in Drachten

DRACHTEN – Op zondag 14 juni vindt loopevenement 8 van Drachten plaats. Weekblad Actief loopt alvast warm met een wekelijkse rubriek, waarin hardlopers hun verhaal vertellen en waarin van alles over de loop aan bod komt.
Tevens komt in de artikelen het goededoeleninitiatief Kr8 van Drachten aan bod, een idee van Drachtster ondernemers om voor een tientje extra inschrijfgeld een goed doel te steunen. De lopers krijgen voor dat tientje een gesponsord loopshirt. Het tientje gaat dit jaar naar de Drachtster stichting Imena Foundation, die zich inzet voor schoon drinkwater, onderwijs en medische voorzieningen in Afrika.

Scholen doen mee aan de jeugdloop

DRACHTEN – Zes scholen hebben zich inmiddels ingeschreven voor de jeugdloop van 1 mijl, die tegelijk wordt gehouden met de 8 van Drachten.

De kinderen lopen hun mijl voorafgaand aan de 8 van Drachten. Ze starten bij de Woonboulevard Martin Luther King in Drachten en eindigen bij dezelfde finish als de andere lopers.

De scholen die meedoen, zijn na de meivakantie gestart met trainingen. Die worden gegeven door mensen van atletiekvereniging Impala. “Ze krijgen dus een professionele training”, vertelt Chris Jaasma, mede-organisator van de 8 van Drachten en de jeugdloop.

Scholen die ook willen deelnemen aan de jeugdloop, kunnen meer informatie vinden op de website van de 8 van Drachten: www.8vandrachten.nl.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 13 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 15 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 15 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 16 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 16 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 18 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 19 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 20 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07