Afbeelding

Degradatie komt dichterbij voor VV Bergum

Nieuws

De inleiding tot de eerste goal van SC Erica. Hung Vo Duc (rechts) verspeelt de bal, waarna de aanvaller een vrije doortocht heeft. (Foto: Klaas Rozema)

 

Degradatie komt dichterbij voor VV Bergum

 

Door Jelle Jeensma

 

BURGUM – De kans dat VV Bergum na dit seizoen afdaalt naar de tweede klasse is zondag weer wat groter geworden na de 1-3 nederlaag tegen middenmoter SC Erica. Door de nederlaag van Bergum en de winst van de concurrenten GVAV Rapiditas en VKW staat de Burgumers nog vaster op een degradatieplaats.

Met nog drie competitiewedstrijden te spelen, kan VV Bergum theoretisch nog steeds ontsnappen aan rechtstreekse degradatie, maar dan wacht de nacompetitie.De nederlaag tegen het niet bijster imponerende SC Erica past in het patroon van deze competitie, waarin Bergum al veertien keer verloor en weinig punten pakt. Het spel van de Burgumers oogt niet slecht, maar de aanvallen leveren door een gebrek aan creativiteit weinig rendement op.

Tot het zestienmetergebied van de tegenstander wordt aardig gecombineerd, daarna stokt het. Een slimme steekpass, een snelle combinatie tussen spelers die ‘de antenne’ goed op elkaar hebben afgestemd, of een beslissende voorzet staan te sporadisch op het voetbalrepertoire. Dat heeft ook met kwaliteit en inzicht te maken.
Bergum had minstens evenveel balbezit als Erica en er waren perioden waarin de ploeg van trainer Jan Bruin een overwicht had. Veel kansen leverde het niet op.

SC Erica kwam eigenlijk vrij schlemielig op een 1-0 voorsprong. Middenvelder Hung Vo Duc kreeg met een tegenstander in de buurt geen controle over de bal, waarna ook aanvoerder Hidde Veltman mistastte. De aanvaller van Erica kreeg een vrije doortocht en scoorde 0-1. Burgum werkte hard, maar creëerde weinig kansen. Een inzet van spits Klaas de Boer werd gestopt door de keeper van SC Erica.
Meteen na rust werd SC Erica twee keer gevaarlijk. Keeper Arjen Tolman van Bergum wist de eerste doelpoging nog onschadelijk te maken, maar daarna sneed Erica door het hart van de verdediging van Bergum en was het wel raak: 0-2.
Die stand bleef niet langer dan een minuut op het scorebord staan. Bij de eerste de beste aanval van Bergum werd aanvaller Bertus de Boer getorpedeerd. De scheidsrechter gaf een penalty, die door Wilco de Haan tot doelpunt werd gepromoveerd. Burgum kreeg daarna een paar kansen om de achterstand weg te poetsen. De beste mogelijkheden waren voor Kees Noordmans, die na een voorzet zijn voet niet goed onder de bal kreeg en Klaas de Boer, die naast schoot. Bergum miste de overtuiging het Erica echt lastig te maken. De Drenten zetten met een messcherpe counter Burgum vervolgens op een grotere afstand: 1-3.

Trainer Jan Bruin was na de wedstrijd realistisch over de mogelijkheden van zijn ploeg. “We voetballen redelijk, maar scoren moeizaam, we missen rendement. Dat heeft natuurlijk ook met kwaliteit te maken.”

Bruin is volgend seizoen nog steeds hoofdtrainer en ziet degradatie uit de eerste klasse niet als een cata­strofe. “We hebben nog drie wedstrijden te spelen, die willen we winnen. Als we toch naar de tweede klasse degraderen, hebben we voldoende jeugdspelers om te bouwen aan een nieuw elftal, voor die A-junioren is volgend seizoen een leerjaar. Daarachter zit een goede lichting B-junioren. De toekomst van Bergum ziet er wel goed uit.”
Bergum speelt zondag tegen het al gedegradeerde VV Steenwijk, daarna wacht GVAV Rapiditas, dat nu vijf punten meer heeft en in de laatste competitiewedstrijd staat middenmoter Rolder Boys op het programma.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 5 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 7 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 7 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 7 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 8 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 10 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 11 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 12 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07