Afbeelding

Laagdrempelige burenhulp in Eastermar

Nieuws

De eerste vrijwilliger die de telefoon gaat beheren is Aukje Timmermans. Zij ontvangt van Nico Hoekstra de telefoon en de papieren die erbij horen. Periodiek neemt een vrijwilliger de telefoondienst over. (Ingezonden foto)

Laagdrempelige burenhulp in Eastermar

EASTERMAR – Vanaf 2 februari gaat in Eastermar het Lokaal Loket van start. Dit ‘loket’ is een dienst waarbij dorpsbewoners hulp bieden aan mededorpsbewoners die een hulpvraag hebben. Iedereen uit Eastermar kan hier terecht.

Vanaf 1 januari van dit jaar zijn er veel veranderingen in de zorg van kracht. De overheid trekt zich steeds verder terug en mensen zijn meer op elkaar aangewezen. Het Loket probeert inwoners van Eastermar op een laagdrempelige manier te ontlasten. Het project wordt aangestuurd vanuit Dorpsbelang.

Bijvoorbeeld: Iemand moet voor onderzoek naar het ziekenhuis, maar diegene heeft zelf geen vervoer. De persoon belt het Lokaal Loket en vraagt iemand die hem of haar naar het ziekenhuis wil brengen. Of iemand heeft een klusje in huis. Er moet bijvoorbeeld een lamp worden bevestigd, maar de persoon kan dit zelf niet. Het Lokaal Loket zorgt voor iemand die de verlichting kan aanbrengen.

“Het is niet de bedoeling dat de hulp structureel wordt,” vertelt coördinator Nico Hoekstra. “Mocht dat wel nodig zijn, dan kunnen we misschien overleggen met bijvoorbeeld de huisarts of de thuiszorg. Het is de bedoeling dat het loket heel breedschalig wordt opgezet. Zo zijn er ook plannen om in de toekomst een repaircafé op te zetten, waar mensen terecht kunnen voor kleine reparaties. De 42 vrijwilligers die zich tot nu toe hebben aangemeld, hebben aangegeven wat ze willen doen en op welke tijdstippen ze beschikbaar zijn. Als er iemand belt met een hulpvraag wordt er gekeken of er een vrijwillliger is die de hulpvraag kan vervullen. Er zijn acht vrijwilligers die ieder een week lang de telefoon bemannen. Zij noteren de hulpvragen, waarna ze worden uitgezet.

“Het lijkt een beetje op de burenhulp van vroeger”, zo omschrijft Hoekstra het Loket. Het idee is ontstaan vanuit de Dorpsvisie 2013. De loketwerkgroep stuurde een huis-aan-huis vragenlijst door het dorp om de wensen en behoeften te peilen. Hieruit bleek dat de inwoners een Lokaal Loket wel zagen zitten.

Het Loket is iedere werkdag van 9 tot 12 uur telefonisch te bereiken op telefoonnummer: 06-15626399. Ook via de mail kan men een hulpvraag indienen: loketeastermar@gmail.com. De hulp die wordt geboden is gratis. Alleen de kosten die de vrijwilliger maakt moeten door de vrager worden vergoed.

Feestelijke lintjesregen in Tytsjerksteradiel
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 1 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 2 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 2 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 4 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 5 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 6 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 21 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 23 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen gisteren
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen gisteren
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen gisteren
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 25 apr, 13:12