Afbeelding

Een kleine, grote zangeres en een leuke jongen!

Nieuws

Jitze Grijpstra en Rita Looij hebben een gastrol in het nieuwe stuk van Tesselschade. (Ingezonden foto)

De jonge gastspelers van Tesselschade:
Een kleine, grote zangeres en een leuke jongen!

HURDEGARYP – Tijdens een optreden in It Maskelyn ontdekte Tesselschades regisseuse Anny Veenstra de hoofdrolspeelster van het stuk dat de toneelvereniging dit jaar speelt. De uit Roemenië afkomstige Rita Looij Melissa (27) viel Anny op door haar bijzondere zangstem en ietwat kleine en verlegen voorkomen. Rita paste zowel qua stem als karakter perfect bij de rol van ‘Mosk’. Na haar auditie voor Tesselschade was het al gauw een feit; Rita zou de titeldrol gaan vertolken. Geen eenvoudige opgave, omdat het stuk geheel in het Fries wordt uitgevoerd.

‘Spread your wings and fly’

“Ik woon pas sinds 4,5 jaar in Nederland”, vertelt Rita. “Alle teksten moesten eerst van het Fries naar Nederlands worden vertaald en vervolgens naar het Roemeens. Alleen op die manier kon ik het stuk en de rol écht begrijpen en bijbehorende emoties voelen. Mijn grote steun hierbij was Hennie Veenstra, zij trad op als mijn coach en leerde me de juiste uitspraak.” Niet alleen vormde de taal een uitdaging, ook het acteren op zich is nieuw voor Rita. “Ik ben zangeres, geen actrice. Maar met Tesselschade heb ik een geweldige ploeg om me heen, met ervaren toneelspelers, die me veel vertrouwen geven. En natuurlijk Anny, die als regisseuse je talenten ziet en daar het maximale uithaalt.”

Het stuk ‘Mosk’ heeft voor Rita veel overeenkomsten met haar eigen leven. “Het gaat allemaal om vrijheid, ontdekken wie je bent en daar voor gaan. ‘Spread your wings and fly’ zegt het stuk en dat is precies hoe ik me nu ook voel.”

Ervaring bij Iepenloft-theater

Naast Rita spelen er bij Tesselschade dit jaar nog twee gastspelers mee; Wim van der Laan, die we al eerder in Hurdegaryp op het toneel zagen, en de 25-jarige Jitze Grijpstra, die via een bijzondere auditie bij Tesselschade terecht kwam. “Ik deed vorig jaar mee aan het Iepenloftspul in Burgum en werd tijdens een nazit via via gevraagd auditie te doen voor Tesselschade. Anny zocht een ‘leuke jongen’ en samen met mijn nu ex deed ik auditie. Ik kreeg de rol, hoe en waarom precies weet ik niet, maar leuk was het wel”, lacht Jitze.
De wereld van toneel kreeg Jitze met de paplepel ingegoten. Zijn ouders stonden samen op het toneel en als kleine jongen ging Jitze al graag mee. “In 2007 deed ik voor het eerst mee aan een Iepenloftspul in Brantgum, het stuk ‘Swart mar Leaflik’. Daarna volgden nog het dorpstoneel en de topervaring met ‘De Oerfal’ in de Blokhuispoort.”

Méér dan amateurtoneel

Daar waar er bij een Iepenloftspul gespeeld wordt met een grote groep mensen, is dit bij Tesselschade heel anders. “Het is een kleine, hechte ploeg, maar ik voelde me meteen thuis als gastspeler”, vervolgt Jitze. “Spelen bij Tesselschade is geweldig, zo gezellig. Ik vind het ook meer dan amateurtoneel, zo goed zijn ze. Anny speelt hierbij natuurlijk een grote rol, die is zó goed. Ze weet precies wat ze wil en zorgt ervoor dat ze het uiterste uit de spelers haalt. Ik steek er ontzettend veel van op.” Het leuke aan zijn rol vindt Jitze het feit dat Chris totaal anders is dan hijzelf. “Chris is heel verlegen en onzeker, iets dat ik totaal niet ben. Om dit te kunnen spelen put ik uit ervaringen en emoties uit het verleden. Natuurlijk heeft iedereen weleens een onzeker moment, of dat je de kat wat uit de boom kijkt. Zo kom ik uiteindelijk tot een, hoop ik, geloofwaardig karakter.” Ten tijde van dit gesprek wordt er nog druk gerepeteerd. Rita en Jitze hebben er zin in. “De basis staat en nu kunnen we ons nog verder verdiepen in de rol”, legt Jitze uit. “Het is een prachtig stuk, met een bijzonder verhaal én mooie muziek en zang”, vult Rita aan. “We gaan er iets moois van maken!”

 

Data voorstellingen:

Zaterdag 24 januari; première
Vrijdag 30 januari
Zaterdag 31 januari
Zondag 1 februari (’s middags)
Vrijdag 6 februari
Zaterdag 7 februari
Voorverkoop kaarten:
Kaarten kosten € 13,00 en de voorverkoop vindt plaats op zaterdag 17 januari van 14.00 tot 15.00 uur in it Maskelyn, Hurdegaryp.
Na 17 januari kunt u kaarten reserveren door te bellen met 06-23130649 tussen 14.00 en 20.00 uur.

Feestelijke lintjesregen in Tytsjerksteradiel
Feestelijke lintjesregen in Tytsjerksteradiel Algemeen 34 minuten geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 58 minuten geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 1 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 2 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 3 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 4 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 5 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 20 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 21 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 23 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 23 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen gisteren
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen gisteren