Afbeelding

Favorieten heersen in Centrumcross

Sport Sport

Marianne Vos neemt het applaus in ontvangst na haar overwinning in de Centrumcross. (Foto: Klaas Rozema)

Favorieten heersen in Centrumcross

SURHUISTERVEEN – De belangrijkste voorspellingen voor de twintigste Centrumcross in Surhuisterveen kwamen vrijdag uit. De gedoodverfde favorieten Lars van der Haar en wereldkampioene veldrijden Marianne Vos waren superieur en stonden op de hoogste trede van het podium. Hoewel de spanning ontbrak, lieten de winnaars veldrijden van hoog niveau zien.

Door Jelle Jeensma

Marianne Vos won voor de zevende keer in haar indrukwekkende loopbaan de vrouwenkoers in het gezellig drukke Surhuisterveen. Na het startschot bood Lucinda Brand nog enige weerstand, ze passeerde Vos die langzaam op toeren kwam zelfs. Daarna kon Brand het tempo van de wereldkampioene niet langer volgen en werd ze op grote achterstand gereden op het gevarieerde maar lastige parcours in Surhuisterveen. “Ik kwam steeds beter in het ritme”, zegt Vos nadat ze over de finish was gegaan. Anna van der Breggen werd op enige afstand van Lucinda Brand derde.

Vos stond na het overwinning geduldig de pers te woord, deelde handtekeningen uit en ging op de foto met kinderen. Bij de vrouwen waren niet alle toppers present. “Maar elke overwinning telt”, zegt Vos, die de Centrumcross als een goede voorbereiding ziet op het Nederlands kampioenschap op 11 januari in Veldhoven en het wereldkampioenschap veldrijden op 31 januari in het Tsjechische Tabor.

De kopvrouw van het Rabobank Liv Women Cycling Team rijdt graag in Surhuisterveen. “In de modder voel ik mij hier altijd als een vis in het water. Het veldrijden leeft niet alleen in Brabant en België, maar ook hier. Het publiek is altijd enthousiast bij de Centrumcross en de Profronde.” Anouska Koster uit De Westereen, ploeggenote van Vos, haalde de finish niet. Ze gaf op na een lekke band. Grietsje de Vries uit Buitenpost reed de wedstrijd wel uit en eindigde als achtentwintigste.

Bij de eliterenners stond geen maat op Lars van der Haar. In deze vorm is de Nederlands kampioen uit Woudenberg, die vorig jaar ook al de Centrumcross op zijn naam schreef, een regelrechte kandidaat voor de wereldtitel. In de eerste rondes bood Corné van Kessel tegenstand, maar in de vijfde ronde had Van der Haar zijn ritme te pakken en haalde hij zo’n versnelling tevoorschijn dat hij bijna een minuut voorsprong op Van Kessel had bij de finish. Stan Godrie werd derde. Hartthijs de Vries uit Kollum deed goed mee in de middenmoot, maar moest later opgeven. Zijn vader Thijs de Vries, in het verleden een succesvol wielrenner, sloeg de verrichtingen van zijn zoon gade. “Hartthijs had een goede start, maar kreeg daarna problemen met zijn fiets en moest een andere fiets pakken. Hij is in het veldrijden een gelegenheidscoureur, als wegrenner heeft hij specifiekere kwaliteiten”.

Gosse van der Meer, het negentienjarige talent uit Surhuizum, werd veertiende. “Ik had een slechte start en trok mijn schoen uit het pedaal. Het was een zware koers, maar over het resultaat ben ik tevreden.” Van der Meer pakt zijn wielercarrière serieus aan en rijdt veel koersen in België. “Nu was de wedstrijd in mijn eigen achtertuin, dat was tien minuten fietsen.” De jonge veldrijder maakt snel progressie en zette al een aantal aansprekende resultaten neer in belangrijke wedstrijden. Door bondscoach Johan Lammerts is hij geselecteerd voor de wereldbeker veldrijden voor beloften. Van der Meer heeft de ambitie door te breken op het hoogste niveau. Daarnaast is hij van plan een universitaire studie te volgen.

Andries Nieuwenhuis van het Wielercomité Surhuisterveen kijkt terug op een sportief geslaagd evenement. Dat de Belgische toprenners op de deelnemerslijst ontbreken neemt hij maar voor lief. “Door blessures en ziektes kunnen de Belgen hun eigen koersen niet eens bemannen met renners van niveau. We willen de Belgen er graag hebben, maar nu konden jonge renners zich manifesteren.”

Voordat de vrouwen en de eliterenners startten, kwamen de amateurs en de masters in actie. Yannick Runhart uit Ruinen was de sterkste bij de amateurs. Henk Weerman jr. van Wielervereniging Woonexpo Kapenga uit Drachten reed zich met een achtste plaats in de top tien. Bij de masters won Erik Dekker uit Hedel. In deze categorie waren er twee top tien noteringen voor Woonexpo Kapenga: Henk Weerman sr. zesde en Jannes Weerman achtste.

Feestelijke lintjesregen in Tytsjerksteradiel
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 1 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 2 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 2 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 4 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 5 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 6 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 21 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 23 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen gisteren
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen gisteren
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen gisteren
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 25 apr, 13:12