Afbeelding

Dorpen kunnen live hun verhaal kwijt op de radio

Nieuws

Jongeren aan het woord tijdens de eerste uitzending in Eastermar. (Ingezonden foto)

Lokale omroep RTV Kanaal 30 en welzijnsinstelling Kearn houden een dorpentour
Dorpen kunnen live hun verhaal kwijt op de radio

BURGUM – Bewoners van de Wâlden mogen de komende tijd live hun verhaal over hun dorp vertellen op de radio. Lokale omroep RTV Kanaal30 en welzijnsorganisatie Kearn houden een gezamenlijke dorpentour. Een beeld geven van het dorp is het doel.

Door Marije Blacquière

Eastermar beet donderdag 2 oktober de spits af in een succesvolle uitzending, vertelt Luc Tuinstra, opbouwwerker van Kearn en voorzitter van RTV Kanaal30. “Wat is no it kenmerkende fan it doarp, wat is leuk, wat is minder leuk? De ynwenners gongen dêrop yn.”

Redmar Severein, jongerenwerker bij Kearn, vindt het opvallend dat zelfs Eastermarder kinderen die hij op straat sprak de betrokkenheid van de dorpsbewoners noemden als positief punt in het dorp. “Wy hawwe fan jongeren hielendal net heard dat der neat te dwaan is yn it doarp”, zegt Luc Tuinstra. “Het dorp is heel zelfredzaam”, voegt Redmar Severein toe. “Een vervelend modewoord, maar dat is wel waar het op neerkomt.”
De straat opgaan en mensen interviewen is een belangrijk onderdeel van de uitzendingen, die de titel ’It lûd fan…’ meekrijgen, vertelt Tuinstra. “Oars krijst allinnich ferienings oan it wurd en dat jout fansels gjin kompleet byld fan in doarp.” In de studio nodigen Kearn en RTV Kanaal 30 mensen uit allerlei hoeken uit, van kerk tot dorpsbelangen, vrouwenvereniging of sportclub. “Wy hiene wol njoggentjin minsken oan tafel!”, zegt Tuinstra.
Hij merkt dat mensen graag komen om te vertellen over wat hen bezighoudt. “Wêr bisto goed yn? Sjen litte watst dochst, dat fine minsken leuk.” De uitnodigingen om in de studio te verschijnen worden dan ook meestal met beide handen aangegrepen. “Mensen mogen zichzelf ook aanmelden om aan te schuiven”, zegt Redmar Severein. Samen met collega Johannes van Wieren zullen Tuinstra en Severein proberen in een dag tijd een beeld van een dorp te krijgen. “We zitten er niet met de Kearn-pet op”, zegt Severein. “We stellen vragen en geven zelf geen antwoorden. Maar voor ons is het natuurlijk wel goed om onszelf kenbaar te maken én te weten wat voor ’kleur’ een dorp heeft, zodat we weten welke manier van werken wij in dat dorp het beste kunnen toepassen.”

Burgum

Op donderdag 23 oktober staat de mobiele studio in De Pleats in Burgum. Tussen 17.00 en 19.00 uur vindt daar de live radio-uitzending plaats die te beluisteren is via de frequenties van RTV Kanaal 30. Dat is via de ether op 105 en 107.8 FM. Verder is de uitzending ook te volgen als achtergrondgeluid bij de kabelkrant van Kanaal30 (tv-kanaal bij UPC) en via een stream op de website www.rtvkanaal30.nl.

Dorpen langs

Op donderdag 6 november gebeurt hetzelfde in Sumar (dorpshuis De Kamp), op 30 november in Garyp (It Geahûs), op 4 december in Jistrum (kantine vv Jistrum), op 18 december in Noardburgum (De Balstien) en op 15 januari in Earnewâld (Koffiehoek Supermarkt Wester). Tijdens de uitzendingen wordt geprobeerd om lokaal (muzikaal) talent voor de microfoon te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich aanmelden via teamzuid@kearn.nl.  Als ’It lûd fan…’ een succes wordt, worden ook de andere regio’s in het werkgebied van Kearn bezocht.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 6 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 7 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 8 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 8 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 9 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 11 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 12 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 13 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07