Afbeelding

Huiselijkheid bij verpleeghuiszorg in Berchhiem

Nieuws

Berchhiem heeft de nieuwbouw in gebruik genomen. Vanuit de huiskamers kijkt men uit over het Prinses Margrietkanaal en de Wijde Ee. (Foto: Klaas Rozema)

Bewoners verhuisden deze week naar de nieuwbouw
Huiselijkheid bij verpleeghuiszorg in Berchhiem

BURGUM – Vorige week betrokken ruim vijftig verpleeghuisbewoners van Berchhiem nieuwe appartementen. Achter het ‘oude Berchhiem’ verrees de afgelopen twee jaar een gloednieuw gebouw: een verpleeghuis waar kleinschalig wonen mogelijk is. “Op onze verpleeghuisafdelingen Doltsje en Elshof deelden meerdere patiënten een slaapkamer en gemeenschappelijke woonkamer. Dat is niet meer van deze tijd”, zegt Erik Basset, interim-manager van het Burgumse verpleeg- en verzorgingshuis.

Door: Karoline van den Donker

Trots geeft hij een rondleiding door het nieuwe, lichte, warm ingerichte complex dat duurzaam verwarmd wordt met behulp van aardwarmte en zonnecollectoren. Naast het feit dat iedere cliënt hier over een eigen appartement gaat beschikken, is de situering van het Grand Café en diverse winkeltjes op de benedenverdieping opvallend. “Dit deel van Berchhiem is nadrukkelijk openbaar. Wij willen graag dat het leven van de inwoners van Burgum en het leven van de bewoners van het verzorgings- en verpleeghuis zich mengen”, vertelt Basset.

Ontspannen Berchhiem

Het Grand Café met terras is open van 8.00 tot 20.00 uur. Bezoekers kijken naar buiten over de weilanden en de Wijde Ee.  Aan de andere kant van de gang op de begane grond bevinden zich cadeauwinkel De Pakketterie  en een kruidenierswinkeltje, gerund door vrijwilligers. Verderop in de gangen zijn de oefenruimtes voor de fysio- en ergotherapie en de kantoren van de (para-)medische diensten.
Op de twee etages is de verhuizing momenteel in volle gang. Hier worden de afdeling revalidatie gevestigd en vijf woningen voor verpleeghuiszorg. De afdeling revalidatie bestaat uit een woonkamer met keuken en zeventien aparte slaapkamers.

De woningen van het verpleeghuis bestaan ieder uit een woonkamer en zeven tot elf appartementen. Een aantal is geschikt voor echtparen. Het zijn met name de verpleeghuispatiënten met lichamelijke beperkingen die hier gaan wonen. Psychogeriatrische patiënten blijven in het Hillemahofje en de Oranjestins, afdelingen in en naast het oude gedeelte van Berchhiem.

De woonkamers bevinden zich, net als het Grand Café, aan de westkant van het gebouw. “Een schitterend uitzicht”, wijst Basset. Tussen de woonkamers in zijn grote balkons gerealiseerd. “Het is straks een genot om vader of moeder te bezoeken in het verpleeghuis. Moet je indenken hoe je hier op het terras zit op een mooie zomerse avond!”
De appartementen op de verpleeghuisafdeling in dit nieuwe gedeelte van Berchhiem zijn van alle gemakken voorzien: een slaapkamer, zitkamer, keukenblokje, eigen sanitair en vloerverwarming. De ruimtes zijn dusdanig groot dat men er met een rolstoel en tillift prima uit de voeten kan.

Indicatie verpleeghuiszorg

Er vinden momenteel veel veranderingen plaats in de zorg. Wie zorg nodig heeft, vraagt dit aan  bij het CIZ, Centrum indicatiestelling zorg, dat vervolgens een zorgzwaartepakket vaststelt. “Men krijgt niet snel meer een indicatie voor verpleeghuiszorg. Verzorgingshuiszorg zal op termijn zelfs helemaal verdwijnen”, zegt Erik Basset. “Zorg zal meer deel gaan uitmaken van het gewone leven. Mensen blijven langer thuis wonen met hulp van buren, familie en thuiszorg. Maar als dat om wat voor reden dan ook niet gaat, krijgt men een indicatie waarmee men bij ons terecht kan. Wat wij dan belangrijk vinden, is dat ook hier het ‘gewone leven’ kan doorgaan. Dat men zelf verantwoordelijk is, privacy heeft en eigen keuzes kan maken. “Verzorgend en verpleegkundig personeel is nabij, maar de brievenbussen bevinden zich in de hal beneden”, geeft teamcoördinator Bernd Loorbach als voorbeeld. “De meeste bewoners of hun familie kunnen de post zelf ophalen. Wij vinden dat belangrijk, omdat je dat in je eigen huis ook doet. Het ‘gewone’ moet blijven, ook als er intensieve, langdurige verpleging nodig is. Zelfredzaamheid en zelfrespect zijn voor iedereen essentieel.”

Anders zorgen voor

Dat is niet een geringe ommezwaai van denken in de zorg. Het personeel van Berchhiem dat op de nieuwe verpleeghuisafdelingen gaat werken is de afgelopen maanden bijgeschoold, evenals de vrijwilligers die zich voor deze woningen inzetten. Kleinschalig wonen vraagt om een ander soort begeleiding. “We helpen alleen waar nodig. Wat iemand zelf kan, doet hij ook zelf. Zo wordt er in de woningen bijvoorbeeld gekookt door de bewoners, hun familie en het verzorgend personeel. Zij doen zelf boodschappen en eten met elkaar. Wil iemand in zijn eigen appartement eten, of beneden in het Grand Café, dan kan dat uiteraard ook”, aldus Loorbach.


Balkons liggen tussen de woningen van de verpleegafdeling. Vanaf het terras hebben bewoners en bezoekers een mooi uitzicht. (Foto: Klaas Rozema)

Beweeg- en verkeerstuin

De afdelingen Doltsje, De Elshof en revalidatie worden straks afgebroken. De gebouwen staan midden tussen de bestaande en de nieuwbouw van Berchhiem. “Daar gaan we een binnentuin realiseren, met een beweeg- en verkeerstuin, waar niet alleen onze eigen bewoners gebruik van mogen maken, maar ook volwassenen en kinderen ‘van buiten’”, vertelt Basset enthousiast.

In het Grand Café is het inmiddels al een gezellige drukte. Diverse rolstoelen en rollators kunnen worden geteld, maar ook tafeltjes met groepjes jonge mensen die er vrolijk op los kwebbelen. Basset: “We zitten hier aan de rand van Burgum. Er lopen wandel- en fietspaden langs. De gemeente heeft het dierenparkje tijdelijk tegenover het terras geplaatst. Het geeft verbinding met de omgeving en dat is precies wat wij voor onze bewoners willen.”

Afbeelding
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 11 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 13 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 13 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 13 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 14 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 16 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 17 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 18 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07