Afbeelding

Frank Wierstra naast podium in Omloop

Sport Sport

Frank Wierstra leidt de kopgroep, op jacht naar de latere winnaar Martijn Tusveld, die uit de kopgroep was ontsnapt. (Foto: Klaas Rozema)

Frank Wierstra naast podium in Omloop

OENTSJERK – De Omloop van de Trynwâlden werd zaterdag beslist in een spannende climax. De uit de kopgroep ontsnapte tijdritspecialist Martijn Tusveld uit Utrecht bleef zijn achtervolgers voor en kwam solo over de finish. Opvallend was de prestatie van Frank Wierstra uit Burgum, die vanaf het begin actief was in de kopgroep, die het peloton op een onoverbrugbare afstand zette. Wierstra, die geen sprintgenen heeft, moest het in de finale afleggen tegen Patrick van der Duin uit Nieuw-Roden (tweede) en Maikel Bos uit Oldebroek, die derde werd.

Door Jelle Jeensma

Het startschot van Jan van der Zwaag, voorzitter van de Stichting Cultureel Erfgoed Trynwâlden, luidde het begin in van een snelle koers door het gevarieerde landschap van Trynwâlden. “Ook de Omloop hoort bij het culturele erfgoed van Trynwâlden”, vertelde Van der Zwaag.

Zijn hoop dat een renner uit Oen­tsjerk of uit de Trynwâlden zou winnen werd niet bewaarheid. Niek Hooghiemster, de winnaar van vorig jaar, kon zijn stempel niet op de honderd kilometer lange wedstrijd drukken.

De renners moeten alert zijn om niet teveel terrein te verliezen op het bochtige parcours met smalle straten. “Het is een lastig parcours, je moet voorin meezitten in de goede groep om genoeg ruimte te hebben”, zegt Björn Bakker van Wielervereniging Woonexpo Kapenga uit Drachten. Bakker miste de aansluiting met het voorste gelid en eindigde als eenendertigste. Zijn ploeggenoot Tjeerd van der Schaaf uit Drachten, die in de slotfase van de Omloop in de eerste achtervolgende groep actief was, werd twintigste.

De renners van wielervereniging Otto Ebbens uit De Westereen kwamen niet uit de verf in deze Omloop. Ruben Hoekstra uit Tjerkgaast was terug te vinden op de eenenvijftigste plaats. De coup van negen renners was beslissend. De marge van hun voorsprong wisselde, maar de achtervolgers bleven op afstand.

Met ruim een ronde voor de boeg sprong Martijn Tusveld weg uit de kopgroep die inmiddels was gereduceerd tot acht renners. De Utrechter is een erkend en talentvol tijdrijder, die recent nog negende werd op het Nederlands kampioenschap tijdrijden in Zaltbommel. Hij reed een vlakke laatste ronde, hield zijn tempo constant hoog en kwam alleen over de eindstreep. Achter hem was de achtervolgende groep uit elkaar gevallen. Bij het ingaan van de laatste ronde probeerden de achtervolgers, Frank Wierstra voorop, de achterstand op Tusveld nog te repareren. Dat lukte niet, maar de strijdlust straalde er van af.

Frank Wierstra, die vierde werd in de koers, liet zien in een uitstekende vorm te steken. Eerder won hij de amateurskoers in Ureterp. De Burgumer miste nu net het podium. “Alles zat mee, als ik ‘sneaky’ fiets kan ik ver komen. Ik kwam ongelukkig uit in de sprint, maar de anderen waren rapper”. Hij zat vanaf het begin in de kopgroep van negen renners, die er snel vandoor gingen en niet meer werd achterhaald.

Wierstra heeft een nieuwe wielerploeg in Sneek gevonden en vertegenwoordigt het Cyclingteam 3 Action. “Daardoor kan ik mijzelf beter in de picture rijden”, zegt Wierstra. Door zijn werk traint hij minder dan vroeger, zo’n vijf tot tien uur per week. “De winnaars in deze Omloop trainen zo’n twintig uur”, vergelijkt Wierstra. Zijn mindere trainingsintensiteit is niet ten koste gegaan van zijn prestaties. De Burgumer had jaren geleden de ambitie prof te worden, maar zijn werk in een fietsenwinkel in zijn woonplaats heeft nu prioriteit. Daarnaast is hij vertegenwoordiger in sportvoeding. “De schaatsteams van Van Werven en Jillert Anema zijn onder andere afnemers”, zegt Wierstra.

Het seizoen zit er bijna op voor de Burgumer, die terugkijkt op een goede periode. Zaterdag rijdt hij voor zijn vroegere wielerteam nog een omloop in Spanje.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 1 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 2 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 3 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 3 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 4 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 6 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 7 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 8 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 23 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen gisteren
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07