Afbeelding

Atzori rapste in Ronde van Ureterp

Nieuws

Umberto Atzori juicht na zijn vluchtpoging, die hij in de finale van de Ronde van Ureterp wist af te maken. (Foto: Klaas Rozema)

Atzori rapste in Ronde van Ureterp

URETERP  – Initiatief werd op paasmaandag beloond in de Ronde van Ureterp. Met nog elf rondes voor de boeg zagen Umberto Atzori uit Zorgvlied en Rudy Vriend uit Schagen hun kans schoon en glipten weg uit een kopgroep van achttien renners. Het duo bleef uit de greep van de achtervolgers. Al voor de meet had Atzori zijn medevluchter van zich afgeschud. Hij kwam als eerste over de finish aan de Weibuorren.

De coup van het duo kon slagen omdat het tempo in de kopgroep wat stilviel en  de spirit ontbrak om ze tot de orde te roepen. Daardoor konden Atzori en Vriend in de straten van Ureterp een voorsprong van ruim twintig seconden opbouwen. Die marge was niet meer te repareren. Het tempo bij de elite- en beloftenrenners lag indrukwekkend hoog. Elk jaar wordt er harder gekoerst.
Even leek de regen roet in het eten te gooien, maar tot opluchting van het plaatselijke wielercomité bleef het bij een paar spatten op de klinkers.  De regionale renners speelden geen hoofdrol in de top van het klassement. Arjan Stroetinga (Wielervereniging Woonexpo Kapenga) was er met een vijfde plaats het dichtst bij en Ruben Hoekstra (Wielervereniging Otto Ebbens) werd tiende. Tjeerd van der Schaaf uit Drachten eindigde op een achttiende plaats. De renner van Woonexpo Kapenga had zich in het voorste gelid gemanifesteerd, maar de kracht voor het eindschot ontbrak. “Een paar ronden voor de finish was het beste er bij mij af, ik heb mijn krachten gespaard om zo kort mogelijk te eindigen. Ik heb het beste eruit gehaald”, aldus Van der Schaaf. Het was een ware temposlag, vond hij. “Ik heb snel gereden, 82 kilometer in 1 uur en 57 minuten”. Over zijn eerste criterium van dit seizoen is hij tevreden. “Ik sta er nu beter voor dan vorig jaar en heb een betere voorbereiding gehad.” Na Van der Schaaf eindigde Theo Postma uit Kollumerzwaag als eenentwintigste.

Het was een levendige ronde, die al snel werd opengebroken door drie renners, waaronder veteraan Sent Tissingh, die later zou terugvallen. Na verschillende ontsnappingen en hergroeperingen ontstond er een beslissende kopgroep van achttien renners. Rudy Vriend bracht het spel op de wagen met een vluchtpoging. Hij probeerde eerst met twee renners weg te komen, maar vervolgens was Umberto Atzori met de finale in zicht een betere bondgenoot voor de sterk rijdende Vriend. De twee werkten goed samen en waren niet meer te achterhalen. Atzori won. De achtervolgers konden niet anders dan strijden om de derde plaats. Martijn Lust uit Tuitjenhorn completeerde het podium.

Eerder op dag kwamen de elitedames en de juniorendames in actie. Aafke Soet uit Heerenveen van Wielervereniging Woonexpo Kapenga won en tweede werd Anouska Koster uit De Westereen. Danique Braam uit Feanwâlden (zevende) en Leonie Lubbinge uit Drachten (tiende) eindigden in de top tien. Melissa Steenhof uit Ureterp, tevens rondemiss met dorpsgenote Wendy Oosterwoud, werd twaalfde.

Frank Wierstra uit Burgum werd winnaar bij de amateurs. Hij was de sterkste van een groepje van vier waarbij ook Erwin van der Velde uit Surhuisterveen (Wielervereniging Otto Ebbens) hoorde.

Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 2 uur geleden
Lintjesregen gemeente Achtkarspelen 2024.
Lintjesregen gemeente Achtkarspelen 2024 Algemeen 2 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 2 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 3 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 5 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 6 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 7 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 22 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 23 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen gisteren
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen gisteren
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 25 apr, 14:16