Afbeelding

Op Lifestyle fair Oars komen duurzame ideeën tot leven

Cultuur

Staand v.l.n.r.: Aline Sprokkereef, Baukelien Koopmans, Johnny van Eijden, Luc Tuinstra, Ytje Hiemstra, Judy Pols. Zittend: Joke Breembroek en Hanneke de Jong. (Foto: Klaas Rozema) Op Lifestyle fair Oars komen duurzame ideeën tot leven Lifestylefair op zaterdag 19 april van 11.00 tot 16.00 uur in Burgum met optreden van ambassadeur van de Friese Voetafdruk: Iris Kroes

BURGUM – Iris Kroes treedt op en de mensen van Stichting De Vrolijkheid  maken van tweedehands kleren nieuwe kledingstukken. Bedrijven tonen de mogelijkheden van bijvoorbeeld zonne-energie en regenwatersystemen. Bij Koko Sport kan men een gratis shiatsumassage ontvangen. Vrijwilligers van de energiecoöperaties uit Garyp en de Trynwâlden vertellen over hun ervaringen. En Cru68 Wijnhandel verkoopt fairtradewijn. Het is zomaar een greep uit de grote verscheidenheid activiteiten op de lifestylefair Oars!, zaterdag 19 april in Burgum.

Van 11.00 tot 16.00 uur wordt dit jaarlijkse evenement voor de vijfde keer georganiseerd in het Burgumer winkelcentrum.
Een bonte verzameling van ondernemers, vrijwilligers en gemeenteambtenaren – vertegenwoordigers van tal van bedrijven en organisaties – vestigen de aandacht op duurzaamheid. Duurzaamheid in de breedste zin van het woord: duurzaam bouwen en wonen, biologisch en fairtrade eten en drinken, ecologisch verantwoorde en fairtrade kledingmode, en duurzaam leven: sport en gezondheid.

Gezonde aarde

Het kan anders en het moet anders: ‘It kin oars en it moat oars’. Het is de slogan die ten grondslag ligt aan de naam van de belevingsmarkt Oars!. Vijf jaar geleden was de gemeente Tytsjerksteradiel initiatiefnemer van het evenement. Een aantal enthousiaste ondernemers zijn dit jaar eveneens nauw betrokken bij de organisatie. “Oars is eigenlijk heel gewoan”, zegt een van hen, Judy Pols. Ze is mede-eigenaar van Koko Sport en trouwe standhouder op Oars, met wandelschoenen en wandelsokken. Tevens is ze initiatiefnemer van het toeristeninformatiepunt in Burgum (facebook.com/touristinfoburgum)

Bij Oars! zijn zoveel mogelijk lokale bedrijven betrokken. “Ook dat verkleint onze ‘footprint’, omdat we op brandstof besparen”, zegt Aline Sprokkereef.  De eigenaar van Aline Fashion in Burgum doet al jaren bewust handel met twee fairtrade-kledingleveranciers, Toms, Expresso Fashion en Goodbrandz. Haar kledingcollectie is ieder jaar een vaststaand item op de modeshow van Oars!.
Met overtuiging stapte ook Aline Sprokkereef dit jaar in het organisatieteam. “Oars! is geen braderie, geen markt. Het is een beleving. Duurzaamheid, sport en gezondheid kun je daar zien, voelen, horen, ruiken en proeven.”

Ook leuk voor kinderen

Duurzaamheid en fairtrade zijn levendige onderwerpen op Oars!. “Wij verkopen bijvoorbeeld een heel mooi schoenenmerk,” vertelt Aline Sprokkereef. “Voor ieder paar schoenen van Toms dat wij verkopen, schenkt de leverancier een paar schoenen aan een kind in een derde wereldland, dat daardoor naar school kan. Het is in veel derde wereldlanden regel dat kinderen alleen naar school mogen als ze schoenen en een tas hebben. Kinderen van ouders die dat niet kunnen betalen, kunnen daardoor niet naar school. Toms brengt hierin verandering. En dan is het ook nog zo dat zo’n kind niet eenmalig een paar schoenen krijgt, maar ieder jaar opnieuw.”

Werd Oars! tot nu toe op de Markt nabij De Pleats georganiseerd, dit jaar verschuift het evenemententerrein enigszins. De Schoolstraat wordt er nu ook bij betrokken. In tal van winkels zijn bijzondere acties. Sportclubs geven demonstraties en informeren aspirantleden en bij stands van De Friese Wouden kan men gezondheidstestjes laten uitvoeren.

Voor kinderen is er een wedstrijd straattekenen en bij fairtrade-café ‘t Roodhert staat een pannakooi.

Het zweefvliegtuig op de lifestylefair zal de nodige belangstelling trekken. De zweefvliegvereniging van Leeuwarden komt voorlichting geven over de sport, waarbij uren wordt gezweefd op de termiek in de lucht.

Gevarieerd aanbod

Kaasboerderij Johanna Hoeve, Martens Kunststoffen, Expert Burgum, Bouma Installatiebedrijf, Plus Supermarkt, Wâldpyk, Zoet!  en biologische winkel en theeschenkerij Ariëlla zijn een greep uit de bedrijven die op Oars! vertegenwoordigd zijn. Ze geven voorlichting, verkopen biologische of fairtradeproducten of houden zich bezig met techniek die een duurzame leefomgeving bevorderen.
Meindert Fietsplus toont de mogelijkheden van elektrisch fietsen en de autobedrijven Haaima en Bouma & Sepp tonen de milieuvriendelijkste nieuwigheden op autogebied.

Veiling om 11.30 uur

Om half twaalf vindt er een veiling plaats onder leiding van notaris Tjerk Dantuma. Tal van ondernemers hebben hiervoor producten beschikbaar gesteld en sommige mensen bieden bijzondere diensten aan. Wethouder Fokkema bijvoorbeeld geeft een rondleiding door Tytsjerksteradiel aan de hoogste bieder.

Slach om ‘e Mar

Er zijn een aantal tradities bij Oars. Zo wordt het startsein voor het evenement ieder jaar gevormd door het startschot van Slach om ’e mar.

Bij dit hardloopevenement is een route van 21 kilometer uitgezet, waarmee een rondje rondom de Burgumer Mar wordt gemaakt. Voor iets minder getrainde hardlopers is er een alternatieve route van 11 kilometer. En voor kinderen en amateurs is er zelfs een route van vijf kilometer. Slach om ‘e mar is een sponsorloop, de opbrengst gaat ieder jaar naar een goed doel. Dit jaar is dat stichting Shoma, een stichting die zich sterk maakt voor onderwijs in Noordwest-Tanzania (www.shoma.nl).

Modeshow, kookworkshops

Andere tradities die ook dit jaar plaatsvinden zijn de modeshow en de kookworkshop ‘Oars Ite’ bij De Pleats. “De sfeer is altijd bijzonder goed”, zegt Aline Sprokkereef. “Mensen voelen zich verbonden met elkaar. Maar ook bijvoorbeeld de deelname van mensen van Talant aan de modeshow is zo geweldig. Spontaniteit maakt Oars! bijzonder. Goed voor de gezondheid van onze geest!

Iris Kroes

De modeshow begint om 13.30 uur. Aansluitend start om 14.00 uur het optreden van Iris Kroes. “Wij hebben haar uitgenodigd omdat ze in maart is benoemd tot ambassadeur van de Friese Voetafdruk.”

Mobiel inleveren

Veel mensen hebben nog ongebruikte mobieltjes in de kast liggen. Men kan ze op Oars! inleveren bij de stand van ondernemersnetwerk ViZ. Het jarige vrouwennetwerk zamelt er geld mee in voor stichting Opkikker. Onderdelen van de telefoons kunnen hergebruikt worden.

Like Oars!

Er is speciaal een Facebookpagina aangemaakt voor Oars!. Er is veel achtergrondinformatie te vinden over producten en bedrijven die op Oars! te vinden zijn. Ook de laatste programmawijzigingen worden via deze site door te geven. Blijf op de hoogte van het lifestyle-evenement door de site te ‘liken’.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 7 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 8 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 8 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 9 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 10 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 11 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 13 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 14 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07