Afbeelding

Noorden krijgt “unyk” attractiepark: Aventoer

Nieuws

Noorden krijgt “unyk” attractiepark: Aventoer: Ondernemer Hessel Bouma in de fluoriserende midgetgolfbaan, onderdeel van het nieuwe attractiepark in Burgum. (Foto Klaas Rozema)

Noorden krijgt “unyk” attractiepark: Aventoer
BURGUM – Op 1 mei opent ’Aventoer’, een groot attractiepark voor jong en oud in Burgum. Ondernemer Hessel Bouma: “Wy wolle it meast spektakulêre in- en outdoorpark fan it Noarden ha.”

Dik twee jaar heeft Hessel Bouma het onder de pet weten te houden, zijn miljoenenplannen voor een groot attractiepark aan de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg. Trots komt hij er nu mee naar buiten: het Bedrijvencentrum Noord Nederland, al sinds de jaren negentig in Bouma’s beheer, gaat onderdak bieden aan een groot scala van activiteiten, waaronder darklight minigolf (“unyk yn Noard-Nederlân”), een “supermoderne” bowlingbaan met licht- en geluidseffecten, een lasergameparcours waarbij er wordt gestreden om de snelste tijd en een ’7D-cinema’, “in lytse, unike bioskoop dêrt mar seis minsken yn kinne dy fergrendele wurde moatte as yn in achtbaan, oars is it nét feilich”.

Ook het buitenterrein krijgt een aantal opvallende attracties, zoals een klimparcours van vijftien meter hoog (“hiel útsûnderlik, dat sjogge jo yn Nederlân hast net”), een tokkelbaan van een halve kilometer lang (“in gigantyske belevenis”), een klimwand en de mogelijkheid tot abseilen. Wie het hele klimparcours af zou willen gaan, zou minimaal drie uren nodig hebben, rekent Bouma voor. Aan het attractiepark worden horecavoorzieningen toegevoegd, waaronder een restaurant, een enorme barbecue en een buitenterras. Het geheel wordt gecompleteerd met spel­attributen, een kinderparadijs, een ruimte voor de allerkleinsten en een (voedings)ruimte voor moeder en baby.

Aan de buitenkant is er nog helemaal niets te zien van al deze ambitie. “Minsken freegje harren ôf oft dy ûndernimmer wol doocht mei syn 1 maaie”, zegt Bouma. “Der moat ferskriklik hurd wurke wurde, mar 1 maaie is realistysk.” Werk aan de winkel dus voor de ondernemer, wiens hoofd tevens te zien is op grote verkiezingsposters van GBT (Gemeentebelangen Tytsjerksteradiel), de partij waarvoor lijsttrekker/fractievoorzitter Bouma al sinds 1990 in de gemeenteraad zit. De gemeenteraad ging bijna twee weken geleden akkoord met het plan van Bouma, die zich overigens aan de discussie onttrok. De komende tijd wordt personeel geworven voor het recreatiebedrijf, dat volgens Bouma een antwoord is op de vraag naar een goede slechtweervoorziening in de regio.

Het plan lost tevens een vraagstuk van Bouma op: “Jierrenlang hat it Bedriuwesintrum Noard Nederlân fol sitten mei allerhanne bedriuwen, mar in pear jier lyn is it aardich flot leechrûn.” Bedrijven hadden het niet gered of hadden juist meer ruimte nodig. “Doe’t minder as tsien persint fan de romte noch ferhierd wie, kaam it idee om it dan mar sels te brûken. Mar wát dan? Yn elts gefal in aktiviteit dy’t in fer­skriklik soad fjouwerkante meters nedich hat.” Het park gaat zeven dagen per week open. Bezoekers betalen entree door een arrangement te kopen. De horecavoorzieningen kunnen ze gratis binnenlopen. Ouders kunnen op die manier met hun kinderen naar het park zonder zelf entree te hoeven betalen. “Sy betelje dan allinnich foar in kopke kofje.”

Burgemeester Eric ter Keurs is zeer te spreken over Bouma’s plan, dat overigens geen subsidies ontvangt. “Ik hoop dat over tien tot vijftien jaar mensen bij het horen van ’Burgum’ niet langer denken aan ‘it ?stjonkfabryk’, maar aan ’Aven­toer’.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 3 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 5 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 5 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 6 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 6 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 8 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 9 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 10 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen gisteren
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07