Afbeelding

Commissaris van de Koning John Jorritsma gaat nog zes jaar door

Nieuws

Commissaris van de Koning John Jorritsma gaat nog zes jaar door: hier aan boord van Salonboot Gaasterland. (ingezonden foto)

Commissaris van de Koning John Jorritsma gaat nog zes jaar door:

“Ik hou meer van dialoog dan van debat”

LEEUWARDEN  – De Commissaris van de Koning in Fryslân, John Jorritsma (57), kreeg onlangs verlenging van zijn functie met nogmaals zes jaar. “Dit is de mooiste bestuurlijke baan in Nederland. Ik wilde graag nog een periode”, zegt hij.

Hoewel hij een groot deel van zijn loopbaan buiten Fryslân woonde en werkte, “stie myn widze wol yn Fryslân”, merkt Jorritsma op. (Dat was in Bolsward; red.) Met andere woorden: een bijzondere band met deze provincie had hij altijd al. “Ik bin hjir hiel bêst te plak”, zegt hij aan het begin van het vraaggesprek, waarin hij voor het overige vooral Nederlands spreekt.
Het vindt plaats in de prachtige werkkamer van de Commissaris, terwijl zijn woordvoerder Marcel de Jong af en toe via zijn laptop meedeelt hoe het staat met de 10 kilometer schaatsen van de heren in Sotsji.

Jorritsma vindt dat zijn start in Fryslân als CdK “lastig” was, gelet op het economisch getij. “In Noord-Brabant (waar hij jaren woonde en werkte) hadden we de economie mee: er kwamen meer bedrijven, meer banen. De afgelopen jaren ging het in Fryslân juist slechter, vooral in de bouw. Maar ik ben optimistisch. Binnenkort verwelkomen we de vierde aan de zuivelsector gerelateerde, nieuwe fabriek in Heerenveen. Ook de Dairy Campus in Leeuwarden kan groeien. Het komt ook goed met  het innovatiecluster van technisch hoogwaardige bedrijven in Drachten. Er wordt in vrij korte tijd voor een half miljard euro in de Friese economie geïnvesteerd!”

Maar vooral in de bouw, erkent Jorritsma, vallen rake klappen. “Bijvoorbeeld zo’n kozijnenfabriek in Gorredijk (De Vries. red.): die ging echt niet ten onder aan wanbeleid, maar puur door de malaise in de bouw. Echt zonde.”

De provincie Fryslân probeert met investeringen, onder andere in vernieuwing van de ijsbaan Thialf in Heerenveen, de economie ook een stimulans te geven. “Het debat over Thialf is me niet in de kouwe kleren gaan zitten. Dat hebben we met passie gevoerd. En als er geen rechtszaak zou zijn over de aanbesteding (gegund aan Ballast-Nedam en niet aan een Friese combinatie; red.), dan had het werk al heel snel kunnen beginnen.” (Dit kort geding wordt morgen, 6 maart, gehouden in de rechtbank in Leeuwarden; red.)

Voor datzelfde Thialf, waar de provincie Fryslân nu mede-eigenaar van is, ging Jorritsma begin februari naar Sotsji. Behalve om de 3 kilometer schaatsen voor vrouwen en de 5 kilometer schaatsen voor mannen bij te wonen, vooral om te lobbyen voor de internationale schaatskalender vanaf 2016, vertelt Jorritsma. Eén van de aardige ontmoetingen was met vertegenwoordigers van de Olympische Winterspelen over vier jaar in PyongChang (Zuid-Korea).“Die hebben we uitgenodigd naar het WK Schaatsen in Thialf, eind maart. Want ik vond de sfeer in de Adler-arena in Sotsji bijna steriel. Die haalt het niet bij de sfeer in Thialf bij internationale wedstrijden. Wellicht kunnen de Koreanen wat van ons leren! Dat komt de schaatssport en uiteindelijk ook Thialf ten goede”, zei Jorritsma woensdag 19 februari in Provinciale Staten.

De afwisseling, het ontmoeten van allerlei mensen in allerlei functies, zowel nationaal als internationaal, dat maakt zijn werk zo aantrekkelijk, vindt hij. “Het ene moment spreek ik de schrijver Dan Brown, een ander moment mag ik acteur Rutger Hauer een Koninklijke Onderscheiding overhandigen. De dag daarna zit ik weer met ministers om tafel.”
Maar daar zit ook een negatieve kant aan: “De lange werkdagen en het weinig thuis zijn. Dat vind ik ook sneu voor mijn vrouw. Alleen de zondag heb ik voor vrouw en familie. Want ook op zaterdagen gaat het werk door.” De dienstauto met chauffeur is een tweede kantoor en heel soms – op de terugweg uit Den Haag na een lange en late werkdag -?slaapbank, erkent de CdK.

De komende jaren wordt Culturele Hoofdstad 2018 belangrijk voor de marketing van Fryslân, verwacht Jorritsma. “Het winnen van de nominatie is één ding, maar de komende tijd moet er hard worden gewerkt aan de ‘tarieding’. Daar verheug ik me op. Dat kan ook goed uitpakken voor de ‘marketing’ van Friesland. Ik hoop spoedig de nieuwe marketing-directeur bekend te maken.”

De CdK is uit hoofde van zijn functie voorzitter en lid van het college van Gedeputeerde Staten, het ‘dagelijks bestuur’ van de provincie. In het college wordt altijd gestreefd naar unanimiteit. “Er wordt soms fel gedebatteerd. Vanochtend nog, over windenergie. Men is het niet altijd meteen met elkaar eens. Het is van belang dat men goed naar elkaar luistert. Als het een gevoelig of complex besluit is, stel ik het oordeel  wel eens een week uit, om de betrokkenen de kans te geven tijd te nemen voor een goed gesprek. Zodoende hebben we in de afgelopen zes jaar niet één keer over een besluit hoeven te stemmen. Er is in die zes jaar zelfs nog geen minderheidsstandpunt ingenomen!”

Van de Friese Provinciale Staten is hij alleen voorzitter en geen lid. “De statenleden houden wel van debat”, vindt Jorritsma. “Maar we moeten niet polariseren. Ik houd meer van dialoog dan van debat. Uiteindelijk moet je besluiten nemen met “in waarm hert” en een koel hoofd.” Dan deelt Marcel de Jong mee dat Jorrit Bergsma Sven Kramer heeft verslagen op de 10 kilometer. “Het is niet waar?!” is Jorritsma’s eerste reactie. “Nou ja, toch weer twee medailles voor Fryslân. Dankzij Thialf!”

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 3 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 4 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 4 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 5 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 5 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 7 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 9 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 10 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen gisteren
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07