Afbeelding

Voedselbanken blijken te voorzien in een behoefte

Nieuws

Voedselbanken blijken te voorzien in een behoefte: Vrijwilliger Freddie Kooistra, vicevoorzitter Ger Dirks, donateur Peter Schootstra  en de vrijwilligers Mina van der Heide en Hendrik de Leeuw. Tijdens het inpakken van de pakketten overhandigt Schootstra de cheque. (Foto: Klaas Rozema)

Voedselbanken blijken te voorzien in een behoefte
“Giften, in vorm van producten of geld, zijn zeer welkom”

BURGUM – Garnalenvisser Peter Schootstra uit Burgum verkoopt ieder jaar rondom de decemberfeestdagen een deel van de vangst aan vrienden en bekenden. De opbrengst was dit jaar voor de Voedselbank Tytsjerksteradiel. “Voedselbanken verdienen onze aandacht”, vindt hij.

Vorige week overhandigde Peter Schootstra een cheque van vierhonderd euro aan de stichting die zich inzet voor mensen met te weinig financiële armslag. Tijdens deze happening liep een plaatsgenoot binnen met een gevulde doos onder haar armen, eveneens een belangeloze gift. “Om de twee weken, op woensdagochtend, maken wij de pakketten klaar. Tussen 10.45 uur en 12.00 uur kunnen mensen voedselproducten afleveren op ons uitdeelpunt aan de Mr. W. M. Oppedijk van Veenweg 22/G11”, vertelt vrijwilliger Freddie Kooistra.

Bijna iedere gemeente heeft inmiddels een voedselbank, met een stijgende clientèle, ondanks het armoedebeleid dat gemeentes voeren.

“Er vallen meer mensen terug op de voedselbank dan je denkt”, zegt Peter Schootstra. Vrijwilliger Freddie Kooistra bevestigt dat. “Toen we eind 2011 van start gingen, viel het me eerst mee hoeveel mensen zich aanmelden, maar nu zie je een enorme stijging.” Over het algemeen is men niet trots op het krijgen van de hulp, maar voor een alleenstaande die minder dan 180 euro per maand vrij te besteden heeft, als de vaste lasten van het inkomen zijn afgetrokken, is het boodschappenkistje met aanvullende producten vaak meer dan welkom.

Voedselbanken krijgen allerhande producten, die nog wel goed bruikbaar zijn, van winkels, fabrikanten, restaurants en particulieren. Conserven, pasta, koffie en thee, maar ook verse producten als brood en fruit. Alles wordt zo eerlijk mogelijk verdeeld.
Er bestaan A-pakketten voor alleenstaanden, B-pakketten voor kleine huishoudens en C-pakketten voor grote gezinnen. Wie het woord ‘voedselbank’ googled en daarachter de naam van zijn gemeente typt, vindt meestal al snel de plaatselijke voedselbank en de adresgegevens om zich aan te melden voor een intake-gesprek. “Mensen die een schuldsaneringsregeling hebben, komen altijd voor een pakket in aanmerking, maar een groot deel van onze klanten is in financiële nood gekomen door bijvoorbeeld een scheiding, het faillissement van hun bedrijf, een opeenstapeling van schulden al of niet gemaakt met een creditkaart, het verliezen van een baan in een periode waarin men door het kopen van een huis een dubbele hypotheeklast heeft of omdat men zzp-er is en geen opdrachten krijgt”, vertelt Freddie Kooistra. Hij heeft zich direct bij de start van de voedselbank in zijn woonplaats aangemeld als vrijwilliger, omdat hij maatschappelijk betrokken is en deze mensen een hart onder de riem wil steken.

Met het toenemen van het aantal cliënten wordt de financiële druk op voedselbanken ook groter. De meeste voedselbanken ontvangen geen structurele subsidie, maar maken wel kosten voor de huur van het pand, telefoon, energie, transport, verzekeringen, koel- en vriescellen of bijvoorbeeld rolcontainers.
Kollumerland kon starten in een pand waarvoor ze geen huur betaalden, maar de Keuringsdienst van Waren heeft het nu afgekeurd. Het bestuur heeft al een nieuw pand op het oog, maar daarvoor moet wel huur worden betaald. De bestuursleden waren dan ook blij met de belangstelling die de fractieleden van de Christen Unie Kollumerland toonden. “Misschien dat er in de toekomst wel een structurele subsidie van de gemeente nodig is.“

“Nu komt het meeste geld via de diaconieën van de kerken binnen, of via Rotaryclubs, bedrijven en particulieren”, vertelt Freddie Kooistra.
De voedselbank Tytsjerksteradiel is een door de belastingdienst erkende goede doelen organisatie.

Actueel

Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 43 minuten geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 1 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 16 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 18 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 19 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 19 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 20 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 21 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 22 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 22 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen gisteren
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen gisteren
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 25 apr, 08:30
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03