Afbeelding

Iduna krijgt loungehoek voor de artiesten

Cultuur

Iduna krijgt loungehoek voor de artiesten: Dirk van de Klooster en Bas Wattimena staan naast het podium in ‘de grote zaal’, en praten over het dak dat een stuk verhoogd wordt. (Foto Klaas Rozema)

Iduna krijgt loungehoek voor de artiesten

DRACHTEN – Poppodium Iduna in Drachten heeft wekelijks leuke activiteiten; optredens van bekende en onbekende bands, een eetcafé en donderdagavond bijvoorbeeld was de eerste editie van de maandelijkse popquiz. Al deze activiteiten vinden plaats ondanks een stevige verbouwing die het Smallingerlandse cultuurcentrum voor muziek momenteel ondergaat.

“Knap he?” reageert zakelijk leider Bas Wattimena op vragen hierover. “De programmering is natuurlijk wel een beetje aangepast, want de bands spelen momenteel in de kleine zaal – voorheen bekend als het café – en daarin kan wat minder publiek. De opbrengsten voor de bands zijn daarmee ook wat lager, wat wel wat gevolgen heeft voor de programmering.”

Doorgaan met die programmering vonden de vier beroepskrachten van Iduna echter essentieel. “We waren net op de goede weg met het meerjarenbeleid dat moest leiden tot imago-verbetering. De resultaten daarvan willen we niet teniet doen door een heel seizoen dicht te gaan”, aldus Bas Wattimena.

Bij poppodium Iduna begon in oktober de verbouwing die zeker tot het eind van het seizoen zal duren. Het maakt onderdeel uit van het gemeenteprogramma ‘Optimalisatie Huisvesting  Culturele Instellingen’, waarvan ook de verbouwingen bij De Lawei en De Meldij deel uitmaken.

Het publiek profiteert van de verbouwing omdat de toiletten zijn gerenoveerd, en bij de dames zelfs zijn uitgebreid, en omdat de garderobe wordt vergroot.

Voor muzikanten heeft de verbouwing echter veel grotere, positieve, gevolgen. De bouwwerkzaamheden hebben de grote zaal momenteel schijnbaar in tweeën gespleten (zie de foto).
Het podium in de grote zaal wordt verplaatst en verhoogd en er komen links en rechts zijtonelen, zodat de bands meer ruimte hebben. “Er is meer ruimte tussen het toneel en het plafond, waardoor de belichting verbeterd kan worden en bands beter worden uitgelicht. Ook is er meer ruimte onder het podium, waar nu een artiestenruimte is gerealiseerd, inclusief een loungehoek en een douche- en toiletruimte.”

Een andere grote verandering is dat de oefenruimte van Iduna een eigen ingang krijgt. “Bands zijn daardoor in het vervolg niet meer afhankelijk van de werktijden van de beheerder, maar kunnen zelf bepalen wanneer ze de ruimte reserveren. De oefenruimte is afgescheiden van de rest van Iduna, iets wat voorheen niet zo was.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 4 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 6 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 6 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 7 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 7 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 9 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 10 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 11 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07