Afbeelding

Joh. Bosgra BV gaat al vijftig jaar met de tijd mee

Zakelijk Zakelijk

De medewerkers van Joh. Bosgra BV. (Ingezonden foto)

HURDEGARYP – Joh. Bosgra BV viert dit jaar haar vijftigjarig jubileum. Al vijftig jaar is het familiebedrijf een begrip in Hurdegaryp en wijde omstreken. Wat begon in een boerderij aan de Nieuwstad in Burgum, groeide uit tot een modern en divers bedrijf aan de Rijksstraatweg in Hurdegaryp.

Door Grietje de Jong-Taekema

Johannes Bosgra begon met het verkopen van melkmachines en stalventilatoren, vanuit zijn ouderlijke woning in Burgum. In 1967 trouwde hij met Anneke Hoekstra en verplaatste de onderneming zich naar de Rijksstraatweg in Hurdegaryp. Door de handelsgeest van Johannes en de financieel-administratieve vaardigheden van Anneke kon het bedrijf doorgroeien. In 1974 werd verhuisd naar de huidige locatie.
In 1984 werd de naastliggende pastorie met koetshuis aangekocht. Na een verbouwing in 2004 zijn de verschillende panden opgegaan in één geheel. Het bedrijf beschikte zo over meer ruimte en het pand werd licht en modern. Ook werden de hele werkplaats en het magazijn vernieuwd.
Joh. Bosgra BV is opgedeeld in vier speciaalzaken: Tuin en Park, het Ruiterhuis, Landbouwmechanisatie en Trailers en Aanhangwagens. Elke afdeling heeft specialisten die alles weten van de producten die er worden verkocht. “En alles wat wy ferkeapje, kinne wy ek reparearje!” vertelt Ciska van der Heide-Bosgra.
In totaal biedt Bosgra werk aan zestien mensen. De dochters van Johannes en Anneke, Gretha Hoogland-Bosgra en Ciska van der Heide-Bosgra, vormen samen met hun moeder de directie. Vader Johannes is op de achtergrond nog betrokken bij het bedrijf: hij geeft advies en beheert het terrein en de gebouwen.
De ‘fruolje’ zijn trots op het behaalde jubileum: “Dizze mylpeal is ekstra spesjaal omdat wy him meiïnoar helle hawwe, mei ús meiwurkers, ús klanten en leveransiers. Elkenien is in skeakel yn ‘t gehiel, wy kinne it net allinne,” zegt Ciska van der Heide-Bosgra. “Wy wurdearje elkenien, trouwe klanten, mar fansels ek nije klanten.”
Iedereen is welkom bij Bosgra, er wordt gewerkt voor agrariërs, bedrijven, instellingen, overheden, zzp-ers en natuurlijk ook particulieren. “En wy binne wat assortimint oan-giet krekt in ‘one-stop-shop’, alles is hjir te finen. Wy hearre faak fan klanten: “Wat ha jimme hjir in produkten!”
Er heerst een gemoedelijke sfeer. Misschien is het daarom wel dat veel werknemers het bedrijf jarenlang trouw blijven. Hans Postema, monteur bij Bosgra, werkt er al 44 jaar. Tot hij 69 wordt werkt Hans nog twee dagen in de week. Kobus Adema viert dit jaar zijn veertigjarig jubileum. Maar eigenlijk is hij er al veel langer: “As lyts jonkje holp hy al op de Nijstêd.” Om iedereen de gelegenheid te geven het jubilerende bedrijf te feliciteren, wordt er komende zaterdag een receptie gehouden, tussen half vier en half zes. “Dan kinne wy ek ús klanten betankje, dy’t soms al fan generaasje op generaasje by ús oer de flier komme”, vertelt Gretha Hoogland-Bosgra. “Froeger kamen se mei mei harren âlders en krigen se in ballon, no krije harren bern in ballon.”
Het bedrijf wil niet alleen terugkijken naar de afgelopen vijftig jaar, maar vooral vooruit, naar de toekomst. “Wy binne in modern bedriuw en gean mei de tiid mei. Dêrneist biede wy kontinuïteit, yn personiel, klanten en haaddealerskippen. En wy wolle net allinnich mar ferkeapje, mar de klant in stikje fierder helpe, mei service, oplossings en advys. We meitsje de fertaal­slach nei wat in klant nedich hat.” Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel, dat blijkt onder meer uit de honderdtachtig zonnepanelen die zorgen voor de stroomvoorziening en de ledverlichting in vrijwel het hele bedrijf. Ook nam Bosgra deel aan het Koplopersproject van de gemeente Tytsjerksteradiel, een project gericht op duurzaam ondernemen. “Wy passe ús oan oan de feroarjende tiden”.
Volgend jaar wordt een uitgebreide webwinkel gelanceerd. De familie nodigt u van harte voor de jubileumreceptie zaterdag van half 4 tot half 6 of voor de jubileumactieweek tijdens de herfstvakantie. Tijdens deze week zijn er diverse kortingen en aanbiedingen, die ook te vinden zijn in de advertentie elders in deze krant en natuurlijk op www.bosgra.nl. En op woensdag 21 oktober is er een Stihl informatiedag, van 9.00 tot 15.00 uur. Die dag kan men bij kampioen Timbersports Rik van Drielen van Stihl terecht voor alle vragen over zagen, slijpen, knippen, onderhoud en veiligheid.

Onbeperkt muzikaal Een concert voor en door iedereen.
Onbeperkt muzikaal is concert voor en door iedereen Algemeen 6 uur geleden
De Europese verkiezingen zijn in Nederland op donderdag 6 juni 2024.
Verkiezing Europees Parlement komt er aan! Algemeen 6 uur geleden
Lente- en Bijenmarkt Passiflora
Lente- en Bijenmarkt Passiflora zaterdag 11 mei Algemeen 7 uur geleden
Tweedaagse 2024 voorjaar winnaar Twin Games Middenbouw
150 deelnemers voetbaltweedaagse Veerkr88 in Buitenpost Algemeen 9 uur geleden
Koppelwedstrijd Biljartclub Buitenpost
Seizoen afgesloten met koppelwedstrijd Algemeen 10 uur geleden
Hier is Jorrit de Graaf zijn plaaggeest Jan Eisma wél de baas.
Discutabele strafschop en geen plan B nekt ONT Algemeen 20 uur geleden
Jan Bandstra
Officieus over en uit voor Ropta Boys Algemeen 21 uur geleden
 Foto ter illustratie.
Voetbal Dokkum - Anjum Algemeen 21 uur geleden
Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen gisteren
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 5 mei, 16:13
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 5 mei, 15:04
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 5 mei, 14:03