De Europese verkiezingen zijn in Nederland op donderdag 6 juni 2024.
De Europese verkiezingen zijn in Nederland op donderdag 6 juni 2024. Foto: Freepik.com

Verkiezing Europees Parlement komt er aan!

Algemeen

Donderdag 6 juni zijn in Nederland de verkiezingen voor het Europees Parlement. Die worden om de vijf jaar gehouden. Maandagavond 6 mei is er een verkiezingsdebat in De Skâns in Gorredijk. Donderdagmiddag 16 mei houdt NHL-Stenden in Leeuwarden een bijeenkomst over Europa en deze verkiezingen en woensdagavond 22 mei heeft de SP een bijeenkomst in Dokkum. Meer hierover verderop in dit artikel.

In het Europees Parlement zijn alle 27 lidstaten vertegenwoordigd. Nederland mag 31 Europarlementariërs afvaardigen. Dit zijn vijf meer dan bij de Europese verkiezingen van 2019. Ook het totale aantal zetels in het Europees Parlement stijgt: van 705 nu naar 720, na de verkiezingen. Dit is eerder dit jaar door het huidige EU-parlement vastgesteld.

Twintig partijen in Nederland

Er doen twintig partijen mee, die in totaal 497 kandidaten afvaardigen. De partij ‘Jezus Leeft’ is door de Kiesraad afgewezen, omdat die niet voldeed aan (alle) eisen voor deelname. De 20 deelnemende partijen zijn, met de nummering op het stembiljet zoals door de Kiesraad is toegewezen: 1. GroenLinks / Partij van de Arbeid (PvdA); 2. VVD; 3. CDA – Europese Volkspartij; 4. Forum voor Democratie; 5. D66; 6. Partij voor de Dieren; 7. 50PLUS; 8. PVV (Partij voor de Vrijheid); 9. JA21; 10. NL Plan EU; 11. ChristenUnie; 12. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP); 13. BBB; 14. Meer Directe Democratie; 15. SP (Socialistische Partij); 16. Van de Regio; 17. Volt Nederland; 18. Belang Van Nederland (BVNL); 19. NSC; 20. Piratenpartij - De Groenen.

Debat op maandag 6 mei in Gorredijk

Het eerste verkiezingsdebat in Fryslân is maandagavond 6 mei in Gorredijk. Er doen kandidaten van zes partijen mee: Raquel Garcia Hermida-Van der Walle (nummer 2 van D66) uit Gorredijk, Anja Haga (lijsttrekker CU) uit Dokkum, Reinout van Malenstein (nummer 3 van NSC), Marco Smit (nummer 10 van de VVD), Sjoerd Wijnsma (nummer 5 van het CDA) uit Leeuwarden en Mohammed Chahim (nummer 2 van GL/PvdA) uit Helmond.

De organisatie van dit debat is in handen van de gemeente Opsterland, de provincie Fryslân, het EuropaPact Fryslân en de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG). Het debat is voor alle geïnteresseerden uit Fryslân en daarbuiten.

De Skâns

De locatie is De Skâns, Loaijersstrjitte 2 in Gorredijk. De deuren gaan 19:00 uur open. Om half acht geeft burgemeester Andries Bouwman van Opsterland een korte inleiding. Daarna volgt het debat met zes kandidaten en met het publiek. Gedeputeerde Friso Douwstra sluit tegen half tien af, waarna er tussen half tien en half elf tijd is voor napraten en een borrel. Wilt u erbij zijn? Meld u aan via deze link: https://forms.gle/Ncr3YBR1ZPBR6D6x8

Middag ‘Europa’ bij NHL Stenden

Ook NHL Stenden houdt een ‘middag Europa’. Dit ‘Europees Verkiezingsevent’, wordt georganiseerd door de opleiding European Studies (onderdeel van de Thorbecke Academie van NHL Stenden) en EuropaPact Fryslân. Dit evenement is donderdag 16 mei, van één uur tot half vijf ’s middags, met een inloop vanaf half één en een borrel na tussen half vijf en half zes. De locatie is molen De Eendragt, Rengerslaan 8-10, in Leeuwarden.

De organisatie meldt: “Deze middag kun je politiek combineren met fun! Je kunt ook nog leuke prijzen winnen door mee te doen aan de Europese quiz. Je kunt heerlijke Europese hapjes eten en een bruisend debat tussen politici volgen over actuele Europese thema’s. Denk aan klimaatverandering, migratie, digitale privacy en economische samenwerking. De organisatoren “beloven een middag vol inzichten en vermaak.”

Een belangrijke spreker komt aan het woord tussen kwart over één en twee uur. Dat is prof. dr. Pieter de Wilde, hoogleraar Europese Politiek & Maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij geeft uitleg over het belang van de Europese Unie en van Europese politiek. Meld je nu aan! Wellicht tot donderdag 16 mei! 

Europa-avond SP in Dokkum

Woensdagavond 22 mei 2024 organiseert de SP een bijeenkomst in Dokkum in het kader van de Europese verkiezingen. De bijeenkomst is openbaar en wordt gehouden in Het Bolwerk, Zuiderschans 10. Koffie en thee staan klaar vanaf 19.15 uur, de bijeenkomst begint 19.30 uur.

Deze avond komt aan bod waar Europa wel of niet over gaat. De Friese SP-kandidaat Thom Smit uit Harlingen komt vertellen over de standpunten van zijn partij en - als hij verkozen wordt - wat hij in het Europese parlement hoopt te kunnen betekenen.

Adventure Trail Drachten
Adventure Trail Drachten 2024! Algemeen 21 uur geleden
Sinaasappels
Kassenrondleiding Tropische Kas Algemeen 22 uur geleden
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters Algemeen 23 uur geleden
Dam Jaarsma
Dam Jaarsma-kuier met volksverhalen in Eastermar Algemeen gisteren
In beslag genomen drugs en illegaal vuurwerk. De opbrengsten worden wellicht onder andere geïnvesteerd in vastgoed.
"Ook in Fryslân kan 'ondermijning' zich als langzame olievlek uitbreiden" Algemeen 17 mei, 17:17
Brandweerlieden bezig met het nablussen van de uitgebrande auto met caravan op de Wäldwei nabij Drachten.
File op Wâldwei door uitgebrande auto met caravan 112 17 mei, 16:43
Groove Factory in Iduna
Unieke jamsessies tijdens Groove Factory in Iduna Algemeen 17 mei, 16:28
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!'
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!' Algemeen 17 mei, 14:00
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum Algemeen 17 mei, 12:00
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne Algemeen 17 mei, 11:00
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met “Jazzpresje”
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met "Jazzpresje" Algemeen 17 mei, 10:00
Nomi $hanya
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Algemeen 17 mei, 08:30
Wat houdt de Europese parlementsverkiezing in?
Interactieve avond over Europese verkiezingen Algemeen 16 mei, 17:04