Gedegradeerd Vlug en Vaardig biedt weerwerk

Sport Sport

KV Oerterp in de aanval onder de korf van V en V. V.l.n.r.: Chris van Zanden, Marit Feikema en Anouk van Kammen van KV Oerterp en Edwin Teijema, Yfke Weidenaar en Martha van der Kooi van V en V. (Foto: Klaas Rozema)

URETERP – De korfballers van Vlug en Vaardig uit Garyp zijn gedegradeerd naar de tweede klasse in de zaalcompetitie, maar maakten van de wedstrijd tegen KV Oerterp zaterdag geen formaliteit. Oerterp nam pas in de tweede helft definitief afstand van V en V dat flink wat selectiespelers miste: 18-12.

KV Oerterp nestelde zich door deze winst vaster op de derde plaats en is bezig met een stabiel seizoen in de eerste klasse. Oerterp won verdiend, maar de overwinning op V en V kwam moeizamer tot stand dan de ranglijst deed vermoeden. Het ontbrak Oerterp in MFC De Wier vooral in de beginfase aan schotkracht en nauwkeurigheid. De naam van de trefzekere Jisse van der Schaaf stond wel in het programmaboekje vermeld, maar hij kwam niet in actie. Dat was toch wel een aderlating.
V en V was duidelijk niet naar Ureterp gekomen om zich af te laten schminken en dat pleitte voor de gedegradeerde korfballers. V en V vergaarde niet meer dan een schamel punt in deze zaalcompetitie. De sfeer in de ploeg van trainer-coach Jaap Jan van der Molen heeft niet geleden onder de matige prestaties.

Even leek een sensatie in de lucht te hangen toen V en V snel in de eerste helft met goed korfbal een 1-4 voorsprong nam. Hester Binnerts, Jan Jacob van der Zee, Martha van der Kooi en Taede Rienk Sibma waren de doelpuntenmakers. Daarna kwam Oerterp langzaam op stoom en werd de inhaalrace ingezet. Marit Feikema, Gerben-Jan Visser met een prima afstandsschot en Selma Boersma zorgden voor evenwicht: 4-4.
Beide ploegen misten behoorlijk wat kansen. V en V haalde de rust met een verrassende 5-6 voorsprong. De laatste treffer voor rust was van Edwin Teijema van V en V.
Het gelegenheidsachttal uit Garyp hield in de tweede helft lange tijd gelijke tred met Oerterp. Omdat Oerterp het tempo opvoerde en steeds beter in de ‘flow’ kwam, verloor V en V de greep op de wedstrijd. De inspiratie en het scorend vermogen vloeiden weg.

Door Marit Feikema kwamen de Oerterpers voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong: 7-6. De Oerterpers scoorden daarna regelmatiger dan V en V en liepen uit tot 16-12, waarmee de wedstrijd was gespeeld. Oerterp gaf die voorsprong niet meer uit handen. Die kreeg zelfs nog wat meer cachet door twee rake schoten van Chris van Zanden: 18-12.
Trainer-coach Jaap Jan van der Molen van V en V vond dat zijn ploeg ondanks de 18-12 nederlaag niet was afgegaan. “Wy hiene yn de ear­ste helte it inisjatyf, dêrnei skoar­den wy dreech. Oerterp foel my ôf, as se Jisse van der Schaaf misse, wurdt it minder.” Bij V en V ontbraken negen selectiespelers. “De oanfollingen kamen út de reserveteams. De spilers wiene net op elkoar ynspile, mar toch wie der in klik”, zegt Van der Molen.

V en V heeft berust in de degradatie. “Wy begûnen de kompetysje min mei grutte ‘nederlagen’. Dêrnei gie it better, mar doe begûnen blessueres de ploech soer op te spyljen”, zegt Van der Molen. De selectie is niet breed genoeg, vindt Van der Molen. De toekomst van de eerste selectie ziet er niet slecht uit. “In pear talintfolle fammen sitte der oan te kommen, mar sy binne noch te jong om mei te dwaan by de senioaren. De hearen kinne op in goed nivo mei, dy binne ek noch jong.”
Van der Molen richt zich nu op de tweede helft van de veldcompetitie. “Want dêryn steane wy der ek net goed foar.” Hij wordt na dit seizoen opgevolgd door Peter de Groot, die nu interim hoofdtrainer/coach is bij TDK uit Deinum. Van der Molen heeft zin om in een lager team te gaan korfballen bij zijn club V en V. “Ambysjes om haadtrener te wurden haw ik net.”

Onbeperkt muzikaal Een concert voor en door iedereen.
Onbeperkt muzikaal is concert voor en door iedereen Algemeen 7 uur geleden
De Europese verkiezingen zijn in Nederland op donderdag 6 juni 2024.