Afbeelding

Kickbokser Robin Ciric op jacht naar wereldtitel

Specials

DRACHTEN – Kickbokser Robin Milan Ciric staat op 22 oktober in Sportcentrum Splitting in Drachten in de ring voor een wereldtitelgevecht kickboksen. De uitdager uit Drachten levert dan strijd op het kickboksevenement Fighters Glory.

Robin Ciric wordt getraind door zijn vader Nebbe. “Ik wil op het hoogste niveau kickboksen en de beste van de wereld worden”, verwoordt Robin Ciric zijn ambities. Vorig jaar veroverde Robin Ciric tijdens het Muay Thai Gala in Drachten de Europese titel in de klasse tot 79 kilogram. Ciric is uitgegroeid tot een topper, maar de jonge kickbokser staat nog maar aan het begin van zijn carrière. Behalve Europees kampioen werd hij Nederlands kampioen. Hij maakt in november dit jaar zijn debuut in de A-klasse, maar eerst volgt nog het belangrijke gevecht om de wereldtitel in de B-klasse.

De negentienjarige Robin Ciric heeft altijd zijn vader Nebbe als trainer gehad. “Ik ben begonnen met taekwondo, daarna heb ik mij toegelegd op kickboksen”, vertelt Robin. Hij volgt een topsportopleiding bij het Alfa-college (een Johan Cruijff College) in Groningen en heeft als professioneel kickbokser een aparte status. Bij Muay Thai kickboksen worden de vuisten gebruikt om een tegenstander knock-out te slaan en ook mogen met de benen trappen naar het hoofd, het lichaam en het bovenbeen worden gemaakt. Door intensief te trainen heeft Robin Ciric veel technieken onder de knie gekregen en incasseringsvermogen opgebouwd.

"Geen geen angst hebben en conditioneel sterk zijn”

Robin: “Het is wel een heftige en soms ook blessuregevoelige sport, maar ik bereid mij goed voor op de wedstrijden. Je moet doorzettingsvermogen hebben, maar ook techniek, snelheid en explosiviteit zijn doorslaggevend. Je moet geen angst hebben en conditioneel sterk zijn. Ook de tactiek is beslissend in wedstrijden. Sommige tegenstanders vallen aan, anderen zijn defensiever op en willen juist zelf aangevallen worden. Ik probeer mij altijd in te stellen op mijn tegenstanders.” Volgens Nebbe Ciric komt zijn zoon in de hogere A-klasse beter tot zijn recht. “Robin is een technische, aanvallend ingestelde kickbokser, die punten scoort. Zo’n type vechter ziet de jury graag.” De concentratie moet in de hectiek van de wedstrijd optimaal blijven, zegt Nebbe Ciric. “Als je dekking even wegvalt, verlies je de partij. Risico’s nemen doe ik niet met mijn sporters. Mijn kickboksers gaan pas de wedstrijdring in als ze er echt klaar voor zijn”.

In de B-klasse heeft Robin de meeste partijen gewonnen. “In het noorden van Nederland heb ik geen tegenstander op gelijkwaardig niveau in de B-klasse”, vertelt hij. In de A-klasse kan hij zich op een hoger niveau bewijzen. “Daarin kun je uitgroeien tot een legende”, zegt Robin. “Ik wil de beste van de wereld worden, het liefst met mijn broer Daniël, Nederlands kampioen in een hogere gewichtsklasse. De absolute wereldtop bereiken samen met mijn broer en mijn vader als trainer is mijn ultieme droom.”

“Vechtsporten verdienen een positiever imago”

Vader en trainer Nebbe Ciric heeft veel Nederlandse titels op zijn naam staan als taekwondoka en werd in 1988 tweede op het wereldkampioenschap. Vechtsporten verdienen een positiever imago, vindt Nebbe Ciric. Gedrag en uitstraling van kinderen die worden gepest veranderen in positieve zin. Ouders zijn daar dankbaar voor. In wedstrijden kunnen ze het gevecht aangaan en hun techniek uitvoeren, die energie moeten ze niet op straat uiten.”

Ciric werkt in zijn sportschool samen met middelbare scholen in Drachten. De leerlingen kunnen dan zelfverdedigingssporten beoefenen als taekwondo, kickboksen en powerkick. “Daardoor worden ze op een positieve manier beziggehouden.” Zijn sportschool heeft ook een maatschappelijke functie, De leerlingen moeten zich hier op hun gemak voelen en ik praat veel met hen.”

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 17 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 18 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 20 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 20 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 21 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 22 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 22 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 23 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen gisteren
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen gisteren
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 25 apr, 08:30
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34