Afbeelding

Oranje Ferbynt: elektrische ‘tuktuks’ laten rijden

Specials

Twee elektrische autootjes voor vervoer van ouderen stonden bij de manifestatie ‘Oars’ bij partycentrum De Pleats in Burgum. (Foto: Klaas Rozema)

 

Oranje Ferbynt: elektrische ‘tuktuks’ laten rijden

Met de ‘Burgummobyl’ ouderen uit hun isolement halen

 

BURGUM – Hanneke Haagsma-Kooistra werkt in de ouderenzorg. Zij ziet dagelijks om zich heen dat er nogal wat ouderen in Burgum zijn, die niet meer kunnen fietsen of durven te fietsen en die evenmin autorijden. “Sokke minsken binne dan ôfhinklik fan oaren, as sy de doar út wolle.”

Door Gerrit van der Meer

Maar altijd dezelfde mensen vragen (kinderen, buren) om je voor boodschappen en andere uitstapjes in Burgum mee te nemen, daar hebben veel mensen een hekel aan, weet Haagsma. “En dan reit­sje minsken yn it isolemint. Dêr wol ik wat oan dwaan”, vertelt ze enthousiast.
Ze heeft inmiddels medestanders gevonden in de stichting Oranje Ferbynt. Oranje Ferbynt stelt zich ten doel om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van de burgers in de gemeente Tytsjerksteradiel. Dit door ondersteuning te bieden aan initiatieven die bijdragen aan dit doel.
Voor de Burgummobyl zijn ze gecharmeerd geraakt van een kleine, elektrische vierwieler, die met een maximum van 40 kilometer per uur heel geschikt is voor ritjes in de bebouwde kom. “Der kinne heechút fjouwer minsken yn sitte, of minder as der bygelyks ek in rollator mei moat”, vertelt Haagsma.
Een rolstoel kan niet mee, zoals in gespecialiseerde taxibusjes vaak wel kan. Hoe het er in de praktijk precies uit moet zien, is nog ongewis. Op 18 april heeft Oranje Ferbynt een ‘beursvloer’ georganiseerd waar verschillende deskundige partijen waren uitgenodigd, “Tijdens deze bijeenkomst zijn heel veel ideeën en aandachtspunten op tafel gekomen waar we mee verder kunnen”, vertelt Marleen Post. “Wat nu belangrijk is, is dat er iemand, een organisatie of een groepje vrijwilligers opstaat die ‘de kar wil trekken’.”
Dat er behoefte aan is, staat voor Hanneke Haagsma-Kooistra vast. “Foar ritsjes nei it winkelsintrum, nei de húsarts, nei freonen, famylje en kunde, mar ek nei it begraafplak, de tsjerke en de kapper: it is foar in soad minsken te fier om te rinnen en te gefaarlik om te fytsen. Mar foar it sosjaal kontakt binne it ûnmisbere útstapkes.”
Post en Haagsma hopen dat nog dit jaar de eerste ritjes kunnen starten. “We zijn op zoek naar mensen die de vervolgstappen willen zetten. Die hun schouders onder dit project willen zetten, uiteraard met ondersteuning van Oranje Ferbynt voor wat betreft subsidieaanvragen, juridische en financiële vraagstukken. Ook enthousiaste mensen die wel een paar uurtjes als chauffeur op de Burgummobyl willen rijden zijn van harte welkom”, zegt Marleen Post. Vrijwilligers kunnen zich
bij haar melden via
ActiefMedia, tel. 0511-461294 of marleen@actiefmedia.nl

 

Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 15 uur geleden
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 17 uur geleden
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 18 uur geleden
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 19 uur geleden
Kom ook naar de plantjesmarkt!
Plantenmarkt met groenspecialisten en hobbykwekers Algemeen 20 uur geleden
4 Mei Dodenherdenking Beetsterzwaag.
Dodenherdenking Beetsterzwaag Algemeen 30 apr, 16:03
Afbeelding
Op reis? Vergeet niet om je reisverzekering te regelen! Zaken 30 apr, 14:55
Afbeelding
Lingerie: Een bijzonder stuk kleding Zaken 30 apr, 14:54
Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 30 apr, 13:02
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 30 apr, 12:00
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 30 apr, 11:00
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 30 apr, 10:30
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 30 apr, 09:34