Recept suikerbrood
SpecialsIngrediënten:
Fries suikerbrood75 gram boerenboter
500 gram bloem
1 mespunt zout
1 1/2 deciliter melk
25 gram gist
2 eieren
1 theelepel kaneel
100 gram bruine suiker
suiker
Bereidingswijze
Smelt op laag vuur de boerenboter in een steelpan en laat de boter afkoelen. Zeef de bloem en het zout boven een kom. Verwarm de melk tot ongeveer 40 graden Celsius en los de gist hierin op. Maak een kuiltje in de bloem en giet de gistoplossing hier in. Doe de afgekoelde gesmolten boter en de eieren erbij en kneed het deeg net zolang tot het mooi soepel is.
Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek 1 uur op een warme plek rijzen. Kneed er vervolgens de kaneel en bruine suiker door. Vet een broodblik dik in met boter en bestrooi het blik met suiker. Doet het deeg er in en laat het ongeveer nog 15 minuten narijzen. Bestrooi daarna de bovenkant van het deeg met suiker en bak het suikerbrood in een voorverwarmde oven (200 graden Celcius) in ongeveer 30 minuten gaar en bruin. Laat het brood even afkoelen en stort het dan uit het blik.
Smeer het suikerbrood lekker dik in met echte boerenboter of met mascarpone en beleg dit met verse aardbeien!
Ook lekker is een wentelteefje van Fries suikerbrood met vanille-ijs.