Afbeelding

IJsfontein Dokkum nog niet helemaal zeker

Politiek

Een dubbele impressie van de te verwachten IJsfontein op de Markt in Dokkum. (Foto: Regina Boersma, foto achtergrond Eric Koch ©Collectie Spaarnestad Photo).

IJsfontein Dokkum nog niet helemaal zeker

Door Gerrit van der Meer

DOKKUM – De IJsfontein in Dokkum kan er in beginsel komen, op de Markt. Maar dan wel aan diverse financiële en ruimtelijke voorwaarden gebonden, heeft de gemeenteraad van Dongeradeel donderdag besloten.

Daarom is het Dokkumer onderdeel van het ’11 fonteinen’ -project van Kulturele Haadstêd 2018 nog niet honderd procent zeker.
Een belangrijke voorwaarde is dat er een provinciaal onderhoudsfonds komt en dat ook in de andere tien Friese steden een fontein komt als onderdeel van KH 2018.
Bovendien moet de fontein onderdeel uitmaken van een totaalplan voor de Dokkumer binnenstad en de herinrichting van de Markt.
Die herinrichting moet voldoen aan “een op de Abdijkerk geïnspireerd stedenbouwkundig ontwerp, waarbij de functies groen, ruimte, ijsfontein, parkeren en evenementen afgeleide zijn.”
De planvorming moet tot stand komen “met de mienskip in de ruimste zin van het woord”, dat wil zeggen dat zowel bewoners als ondernemers erbij betrokken dienen te worden.
De fracties van CDA, FNP, ABD en PvdA dienden hierover een amendement (wijzigingsvoorstel) in, dat ook de steun kreeg van de fractei van de ChristenUnie. Alleen Dongeradeel Sociaal (twee zetels) stemde tegen het amendement.
“Wy fine dat der mear tiid en mear jild – gjin fjouwer ton, mar twa miljoen euro – nedich is foar it oanpakken fan De Merk”, aldus Jouke Douwe de Vries van Dongeradeel Sociaal. Hij verwacht bovendien dat de ‘ijsfontein’ geen echt ijs zal kunnen bevatten, behalve als het vriest. Een aanvullend voorstel van VVD-raadslid Anton van der Aar, dat de huidige functies van de Markt in Dokkum behouden moeten blijven, inclusief veertig parkeerplaatsen, kreeg geen steun van andere raadsleden. Of er een provinciaal onderhoudsfonds komt voor de elf fonteinen, is nog de vraag. De betrokken gemeenten en de provincie gaan daar wellicht nog over in overleg.

De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 6 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 7 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 9 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 10 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 11 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 23 uur geleden
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 4 mei, 12:47
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 4 mei, 11:23
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 4 mei, 10:18
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 4 mei, 08:30