Afbeelding

Plan voor zuivelfabriek Oudega

Politiek

Een ‘artist impression’ van de toekomstige bewoning van de voormalige zuivelfabriek De Hoop in Oudega. (Ingezonden illustratie door architect Jentje Steegstra)

 

Plan voor zuivelfabriek Oudega

Verbouwing kost anderhalf miljoen euro

 

OUDEGA – De voormalige zuivelfabriek in Oudega (Sm.) kan worden verbouwd. Bovenin kunnen drie appartementen worden aangebracht. De voormalige directeurswoning kan worden herbouwd. De totale bouwkosten worden geraamd op anderhalf miljoen euro,

Initiatiefnemer en architect Jentje Steegstra uit Opeinde heeft studenten bouwkunde van de NHL in Leeuwarden de situatie van de oude zuivelfabriek laten bestuderen. Steegstra deelt hun conclusie dat het project technisch en financieel mogelijk moet zijn. Steegstra en Noorderlicht Makelaars uit Drachten nemen tot de zomervakantie om de behoefte te peilen.
“De NHL-studinten Chris Olthuis, Sjoerd Jan Westra en Kees Becker hawwe hawwe hiel goed wurk levere. Nei jierrren fan leechstân is der no in kânsryk ûntwerp om dit yndustrieel erfgoed te behâlden en in nije funksje te jaan.”
De zuivelfabriek in Oudega is in 1902 gebouwd en was tot 1966 als zodanig in gebruik.  Daarna heeft de fabriek diverse andere functies gehad. De bouwstijl is kubistisch expressionisme. Dat betekent dat de vorm van het gebouw de functie ondersteunt, waardoor het gebouw ‘leesbaar’ is, legt Steegstra uit.

Het plan voorziet in het zoveel mogelijk technisch en cosmetisch herstel van de bestaande gevels en daken. Ook blijven de oude constructies zoveel mogelijk zichtbaar. Hierdoor is het verkrijgen van subsidies kansrijk, schat Steegstra in.
Vastgoedeigenaar Credo in Oosterbeek en de gemeente Smallingerland zullen uiteindelijk ook met de plannen moeten instemmen, erkent Steegstra.

Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 4 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 6 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 18 uur geleden
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 22 uur geleden
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen gisteren
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen gisteren
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 4 mei, 12:47
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 4 mei, 11:23
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 4 mei, 10:18
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 4 mei, 08:30
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22