Afbeelding

Samenwerken voor economie een 'must'

Nieuws

DE WESTEREEN - Bedrijven in Noordoost Fryslân moeten van elkaar leren en meer met elkaar samenwerken. En ze moeten samen met overheden en het onderwijs (nog) meer aandacht schenken aan opleiding van middelbaar en hoger technisch personeel.

Sommige bedrijven hebben namelijk nu al moeite om goed opgeleide mensen te vinden. Die conclusies trekken onderzoekers van de Fryske Akademy op basis van vraaggesprekken met een veertigtal (‘grote’ en ‘kleine’) ondernemers in de regio en enkele andere personen/instanties, zoals de Rabobank.
De conclusies en aanbevelingen worden morgenmiddag in het ‘Krimpcafé’ in zalencentrum Old Dutch in De Westereen gepresenteerd. Dat gebeurt in een (qua inschrijving al ‘volle’) workshop onder leiding van onder andere Marijn Molema van de Fryske Akademy.

Vijf sectoren essentieel
De onderzoekers stellen dat vijf economische sectoren in Noordoost Fryslân eruit springen. In de eerste plaats de bouw (ruim 1500 bedrijven, circa tien procent van de werkgelegenheid). Sector 2 is de metaal (bijna 200 bedrijven, vier procent van de werkgelegenheid), derde de landbouw (bijna 1400 bedrijven). goed voor tien procent van de regionale productie en 7,5 procent van de werkgelegenheid.

Levensmiddelenindustrie
Sector vier is de levensmiddelenindustrie (ruim zestig bedrijven, 3,5 procent van de werkgelegenheid). De vijfde sector is die van recreatie en toerisme (ongeveer 350 bedrijven, 5,5 procent van de werkgelegenheid).
Hoe onderlinge samenwerking - ook van bedriijven uit heel verschillende sectoren - vruchten kan afwerpen, daarover zal directeur Duco Hacquebord van de Noordnederlandse Draadindustrie uit Dokkum morgen iets vertellen. “Je kunt veel van elkaar leren op het gebied van efficiënte productieprocessen”, constateert hij. “Daarom kijken we ook buiten de regio.”

Workshops
Hij geeft een workshop samen met Annemarie Nieboer van NPAL (Noordelijke Productiviteitsalliantie), samenwerkende productiebedrijven in Noord-Nederland.

Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 3 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 5 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 6 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 18 uur geleden
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 22 uur geleden
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen gisteren
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen gisteren
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 4 mei, 12:47
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 4 mei, 11:23
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 4 mei, 10:18
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 4 mei, 08:30
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45