Veilig carbidschieten in Dongeradeel

Nieuws

EE - Een aantal carbidknallers uit de gemeente Dongeradeel heeft woensdag 21 december toestemming gekregen van burgemeester Marga Waanders om op oudejaarsdag met carbid te schieten. Daarnaast ontvingen de jongeren een pet voor de Bewust Oplettende Carbid-Knaller (BOCK), bijpassende oordoppen en flyers over veilig carbidschieten. 'Wie is de BOCK?' is een Noord-Nederlandse campagne over veiligheidstips bij het carbidschieten.

Degenen die carbid willen schieten op 31 december moeten dat sinds 2015 bij de burgemeester aangeven om toestemming te krijgen. De jongeren ontvingen op het gemeentehuis de benodigde papieren voor dit jaar om op twintig verschillende plekken in de gemeente carbid te mogen schieten. Hieronder is ook Ee, waar dit jaar voor de vijftigste keer carbidschieten wordt georganiseerd.

De uitreiking van de papieren was tevens de start van de campagne 'Wie is de BOCK?' in Dongeradeel. Tientallen gemeenten in Noord-Nederland, waar het carbidschieten een traditie is, doen mee aan de voorlichtingscampagne. 'Wie is de BOCK?' is gestart in Drenthe en Groningen en is dit jaar voor het eerst ook opgepakt in Fryslân.

Ernstige brandwonden
Ieder jaar zijn er slachtoffers met ernstige brandwonden door het cardbidschieten te betreuren. "Het grootste deel van de slachtoffers die wij in het brandwondencentrum zien zijn jongeren, die door onwetendheid en/of het nemen van onnodige risico's ernstige brandwonden oplopen", vertelt chirurg en medisch hoofd Gerard Beerthuizen van Brandwondencentrum Groningen. "Met de BOCK-campagne vorig jaar daalde gelukkig het aantal carbidslachtoffers met ernstige brandwonden dat we binnenkregen met ruim de helft. Reden om dit jaar opnieuw aandacht te vragen voor de veiligheid. Want ieder slachtoffer is er één teveel!" De traditie rondom carbidschieten is zeer streekgebonden. Daarom zijn de flyers dit jaar ook beschikbaar in het Gronings, Fries en Drents.

De tips
De BOCK is op de hoogte van volgende vijf tips:
- Goede voorbereiding: informeer tijdig bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
- Bescherm jezelf: gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.
- Goed materiaal: gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem, schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus niet achteruit kan schieten na het ontsteken.
- Veilig aansteken: ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga er nooit op zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is.
- EHBO: zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.

Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 11 uur geleden
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 12 uur geleden
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 13 uur geleden
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 14 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 15 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 17 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 18 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 20 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 4 mei, 20:33
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43